Zengin mönülerinin vazgeçilmezleri arasında pirinç halen başı çekerken bulgur, “fakir sofralarında yer alır" imajını maalesef yıkmış değil. Bulgur, son yıllarda her ne kadar sağlığa faydasıyla ön plana çıksa da hak ettiği değeri bir türlü göremiyor. Sektör temsilcileri bu nedenle mutsuz. Ama umutsuz değiller. Daha fazla ne yapabiliriz derdindeler. Dünyada bulgurun anavatanı Türkiye. Türkiye’de söz sahibi kent ise Gaziantep. Bulgur pazarının yüzde 35’ini Gaziantep elinde tutuyor. Geriye kalan pazar Mersin, Şanlıurfa, Batman, Konya ve Karaman’a dağılmış durumda. Gaziantep’te 40’a yakın bulgur tesisi bulunuyor. Gaziantep’te gıda sektörü için UNESCO’nun gastronomi kenti unvanı büyük önem taşıyor. Yani Gaziantepliler yemek konusundaki becerisini tescill etti. Bu tescili almada bulgur yemeklerinin de önemli bir katkısı olmuştur. Öyle ki Gaziantep’te bulgur ile 50’ye yakın yemek çeşidi yapılıyor.
Sektörde önemli düzeyde kapasite fazlası var. Bu fazla kapasiteyi eritmenin tek yolunun ihracat olduğu biliniyor. Bunun için dünyanın önemli gıda fuarlarının hemen hemen hepsine Makarna Bulgur Tanıtım Grubu (MBTG) başta olmak üzere sektör temsilcileri katılım gösteriyor. Son olarak ta sektör Dubai’de Gulfood Fuarında boy gösterdi. Şimdilerde ise sektör yeni bir heyecan yaşıyor. Kentte mayıs ayında Bulgur Festivali düzenlemek için hazırlıklar başladı. Geleneksel Antep sofrasının vazgeçilmez yemeği bulguru tanıtmak ve toplumun tüm kesimlerine sevdirmek amacıyla düzenlenen festivale Türkiye’nin tüm bulgur üreticisi şehirleri davet edilecek. Festivalde yöre halkı tarafından 'halle' diye tabir edilen dev kazanların altında ateş yakılarak bulgur kaynatılacak. Ayrıca geçmişte öğütülme işlemi nasıl yapılıyordu ise festivalde de o işlem aslına uygun şekilde canlandırılacak. Şölen havasında geçecek olan festivalin Gastronomi kenti Gaziantep'in yurtiçi ve yurtdışı tanıtımına büyük katkı sunacağı umut ediliyor.
Diğer taraftan sektörün bilinen firmalarından Simaş Bulgur’un sahibi Enver Koçak’ı geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimizde bulgur tüketimini artırmak için güzel fikirleri olduğunu öğrendik. Örneğin pilav yapımı için “Bulgurmatik” diye bir robot üretilebilir diyen Koçak, özellikle çalışan kadınların hayatını kolaylaştırmak adına önemli buluş olacağını aktardı. Kahve makineleri nasıl her evde varsa bulgurmatiklerin de tercih edilebileceğini ifade ediyor.Diğer taraftan son dönemlerde TV'lerde reklamını sık gördüğümüz bir balık firmasının tercihinin pirinç pilavı olmasından rahatsız olduklarını söylüyor Koçak ve daha sağlıklı olan bulgurun bu tür reklamlarda yer almasının daha doğru olacağını savunuyor.
Türkiye’de yıllık kişi başı bulgur tüketimi 12 kilogram. Gazianteplilerin bu ataklarıyla ve güzel fikirleriyle bu tüketim oranları daha da artacak gibi görünüyor. Son söz; lezzetli ve sağlıklı bulgurun sofralardan eksik olmaması dileğiyle.