"Halı firmaları zorda", "Artık halı sektörü bitti" diyenlere inat halı sektörünün temsilcileri hedef büyütmeye devam ediyor. Rakamlar yalan söylemez diyerek sektör ile ilgili bazı rakamları paylaşmak istiyorum.
Gaziantep'te 180 civarında halı üreticisi var. Kent bin 500 adetlik makine parkuruna sahip. Yıllık 350 milyon metrekare halı üretimi yapılıyor. Sektör 25 bini doğrudan olmak üzere 50 bin kişiye istidam sağlıyor. Türkiye'den 2016 yılında 1 milyar 920 milyon 303 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildi. Bu ihracatın 1 milyar 286 milyon 537 bin dolarlık dilimini Güneydoğulu ihracatçılar daha doğrusu Gaziantepli ihracatçılar yaptı.
Türkiye halı ihracatının yüzde 67'sini tek başına Gaziantepli üreticiler gerçekleştiriyor. Bu yıl için ise belirlenen ihracat hedefi ise 1 milyar 500 milyon dolar. Sektör temsilcileri uzun vadeli hedefler koymaktan da geri durmuyor. Öyle ki halı sektörünün 2023 yılı hedefi çok net. Gaziantepli halıcıların şuan ürettikleri halının metrekare fiyatı 9 dolar civarında, 2023'te bunu 15 dolara yükseltmek istiyorlar. Bu hedefi gerçekleştirmek çok çalıştıklarını söyleyebiliriz. Örneğin Gaziantep Üniversitesi ile çok sayıda proje yürütülüyor. AR-GE, inovasyon ve tasarımlar konusunda çok yol alınan bu iş birlikteliği ile halı sektörü istediği katma değere ulaşacağa benziyor.
Diğer taraftan sektör temsilcileri dünyanın her yerine Türk halılarını, Gaziantep halılarını satmaya çalışıyor. Bunun içinde başta fuar katılımları olmak üzere temasları artıracak her türlü organizasyonun içerisinde yer alıyorlar. Sektör için önemli olan Almanya Domotex, Çin Domotex, Kanada Halı Fuarı ve İngiltere Halı Fuarı'na çok sayıda Gaziantepli halıcı düzenli olarak çıkarma yapıyor. Ulusal boyutta yapılan fuarla yetinmeyen Gaziantepliler dünya halı piyasasının halı merkezi olan kentlerinden de dört yıldır alıcı toplamaya da başladı. Sonuncusu geçtiğimiz ay yapılan DOMOTEX Turkey'de 10 ülkeden 36 uluslararası firma olmak üzere 203 firma yer aldı. Fuarı 10 bine yakın kişi ziyaret etti.
Halı sektörünün oyunlarını dinlediğimizde sektör dışından yapılan olumsuz yorumlardan hiçbir şekilde etkilenmediklerini görüyoruz. Halı sektöründe yaşanan sorunların diğer sektörlerden fazla olmadığını, hatta diğer sektörlere göre çok sayıda avantaja sahip olduklarını anlatıyorlar. Gaziantep'in halı sektöründe örnek bir kümelenme modeli olduğunu, ortak akılla sektörün sorunlarına kısa sürede çözümler bulunabildiğini, yeni üretim şekillerine uyum sağlanabildiğini, sorun olan pazarlar yerine hemen yeni pazarlar koyabilme esnekliğine ve kabiliyetine sahip olduğunu aktardılar.
Uzun yıllardır tanıdığım, istikrarlı bir şekilde sektörde ilerleyen Arya Halı'nın sahibi Ahmet Güneş, 3 makine parkuruyla 65 kişiye istihdam sağladıklarını, üretimlerinin yüzde 70'ini Amerika, Belçika, İngiltere, Almanya, Hindistan olmak üzere 15'in üzerinde ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Güneş, sektörde hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.
Diğer taraftan sektöre altı yıl önce giren Ahenk Carpet Sahibi Ali Ünal, o dönemler koşulların yeni yatırım için uygun olmadığını ancak sektörün geleceğine güvendikleri için yatırım yapmaktan geri durmadıklarının altını çiziyor. Ünal, tamamen ihracat yaptıklarını ifade ederek, Ortadoğu başta olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine çalıştıklarını bildirdi. Ünal, 4 makine ile 70 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Kısaca, halıcılar halinden memnun, sektörün geleceğinden umutlu, yatırımlar yapmaya, hedef büyütmeye devam ediyor.