50 kuşağı 60 kuşağını beğenmez, 60 kuşağı 70 kuşağını beğenmez, 70 kuşağı 80 kuşağını beğenmez, 80 kuşağı 90 kuşanı beğenmez. “Biz böylemiydik, sizin yaşınızda şunu yapardık, çok çalışırdık” gibi söylemler hep kulağımızda. Son dönem kendimi de bu yönde sohbetlerin edildiği ortalarda çok sık bulur oldum. Ama çok kapılmadan kendime geldim. Kendime gelme nedenim son dönem gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde Gaziantep’in genç kuşak temsilcileri ile yaptığım dolu dolu sohbetlerdi. Gaziantep’in Y kuşağı tüm olumsuz düşüncemi aldı götürdü, gelecek adına umutlarım daha da yeşerdi. Gençlerin iş başına geçmeye başladığı Gaziantep’te üretime, ihracata, istihdama dair yeni şeyler duymaya başladık.
"Gaziantep’te yeni hikaye/hikayeler yazılması gerekiyor" diyorum ya hep, işte bu yeni hikayeyi yeni nesil güzel yazacak gibi görünüyor. Ziyaret ettiğim genç iş insanları iyi eğitimler almışlar. Çok sayıda dil biliyorlar. Dünyayı çok iyi takip ediyorlar. Aile büyükleri gibi yoklukla doğup, tırnaklarıyla bir yerlere gelmemişler belki ama altın kaşıkla doğup, üst kuşağın tecrübesinden faydalanıp, kendilerine sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendiriyorlar.
Teknolojideki hızlı değişime hakimler, bu değişimleri firmalarına uyarlama çalışıyorlar. Son derece heyecanlılar, enerjikler, güler yüzlüler, nezaketliler, giyim ve kuşamlarına son derece önem veriyorlar ve tüm bunların temsil ettikleri firmaları için önemlilik arz ettiğinin farkındalar. İletişimleri çok iyi, ne eleştirilmekten ne de eleştirmekten hiç mi hiç çekinmiyorlar.
Kimler bunlar derseniz hemen söyleyeyim
Kara Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kara. Kara, Kara Holding bünyesinde bulunan Gaziantep’in en köklü şirketlerini yönetmenin verdiği sorumlulukla artık sıradan üretimler yerine, katma değerli üretimlere geçilmesi gerektiğini ve kendilerinin de bu yönde uzun zamandır hareket halinde olduğunu söylüyor. Ne yapıyorsunuz peki dediğimde, Ar-Ge merkezi kurduklarını anlattı. Kara Holding’in Ar-Ge merkeziyle Gaziantep’te merkez sayımız henüz yedi oldu. Bu konudaki girişimlerinden dolayı özellikle Kara’yı tebrik ediyorum.
Diğer genç kuşak temsilci Özmen Un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oğuz Özmen. Özmen, Türkiye ve Avrupa’da olmayan bir sistemi Gaziantep’e getirdi. Sektöründe Endüstri 4.0 teknolojisini kullanarak karanlık un değirmeni kuran Özmen, firmalarında kişiye özel un üretimi gerçekleştiriyor ve ülkemizde her geçen gün iş dünyasının kara kara düşündüğü istihdam maliyetlerini neredeyse yarı yarıya düşürdü.
Bir diğer kişi Koçerler firmasından tanıdığımız Turgay Koçer. Koçer, iki yıl önce kurduğu firması Koren’de plastik sektöründe Avrupa ve Türkiye’de ilk olan yeni bir ürün geliştirerek bir inovasyona imza atmayı başardı. Gelen yoğun talepten bu yıl yeni bir yatırımla kapasiteyi ikiye katlayacaklarını söyleyen Koçer, TÜBİTAK ve benzeri kuruluşlara 5 proje teslim edecek.
Son söyleyeceğim kişi Vertu Duvar Kağıtları'nın başındaki isim Erkan Bahçeci. Bahçeci, 2012 yılında duvar kağıdı ithal edip satarken, sektördeki boşluğu fark edip 2016'da yerli üretim yapmak adına girişimde bulunarak Türkiye’nin ilk yerli duvar kağıdı firmasını Gaziantep’te faaliyete geçirdi. Üretimde önlüğüyle çalışan Bahçeci’yi sektörü çok iyi tanıyor ama yakında sektöründe yaptığı yeniliklerle ünü sınırları aşacağa benziyor.
Son söz; Gaziantep’in Y kuşağı sağlam geliyor. Bu örneklerin çoğalmasını ümit ediyorum.