İyi şeyler duymaya ihtiyacımız var dedim bir önceki yazımda ve Gaziantep’in büyük işletmelerinde yatırımların hızlı bir şekilde devam ettiğini aktardım. Bu yazımda da KOBİ'ler ayağında işlerin korkulan gibi gitmediğini, yatırım hevesinin devam ettiğini göstermeye çalışacağım.
Baharat başta olmak üzere pasta, içecek ve endüstriyel gruplarda üretim gerçekleştiren Burçak, baharat alanındaki yatırımı için toplamda 2 milyon liralık yatırım bütçesi ayırdı. Burçak Yönetim Kurulu Başkanı Veli Ekinci, kırmızı pul biber, sumak ve naneyi fason ürettirmek yerine kendi üretimlerini gerçekleştirecek makine ve tesis yatırımı yaptıklarını ifade ediyor. Üretimlerinin yüzde 20’sini ihracatla değerlendirdiklerini söyleyen Ekinci, Almanya, İngiltere ve Irak’a çalıştıklarını, hedef pazarlarının Güney Afrika olduğunu anlattı.
Makine sektörünün önemli isimlerinden olan Günmak’ta da işler yolunda. Bulgur, mercimek, bezelye nohut için makina imalatı ve gıda, plastik, çimento, beton sektörleri için ise helezon imalatı yaptıklarını anlatan Günmak Yönetim Kurulu Başkanı Sıddık Kayabaş, firmalarında Endüstri 4.0’a geçmeye hazırlandıklarını ifade ediyor. Kayabaş, diğer taraftan henüz proje aşamasında olan mısır kurutma sistemi için çalışmalar yaptıklarını, pirinç için kabuk soyucu, parlatma makineleri, pişirme sistemleri üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söylüyor.
İki yıl içerisinde üretimde yüzde 40, ihracatta yüzde 50 artış hedefi olan Simaş Bulgur'da da üretim ve ihracat artışı için pazarlama ve yatırım planlarının hazır olduğunu öğreniyoruz. Simaş Bulgur sahibi Enver Koçak, ihracatta hedef pazarlarının Doğu Avrupa ve Arap yarım adasındaki ülkeler olduğunu belirtiliyor.
Havalandırma sektörünün yeni isimlerinden olan Bereket’te de hedefler büyük. Bereket, üç yıl sonra havalandırma sektörünün aranan firması olmayı hedefliyor. Sistemlerinin alışveriş merkezlerinde, lüks otellerde, restoranlarda, sinema, tiyatrolarda, hastanelerde, laboratuarlarda, üniversitelerde, fabrikalarda kullanıldığını aktaran Bereket Ortağı Kerim Biter, Irak’ ta çalışmalarıyla beğeni topladıklarını, Suudi Arabistan ile dirsek temasları olduğunu ve İran ile çalışma isteklerini anlatıyor.
Endüstriyel çelik ve teknolojik imalatlar gerçekleştiren Ankas Mühendislik, üretim kapasitelerini arttırmak, teknolojilerini geliştirmek, sektörel yeniliklere katkı sunma hedefinde. Genel Müdür Erkan Küçükarslan, yakın zamanda özel bir makine yatırımını yaparak kapasite artışı sağlayıp çalışmalarını bölgesellikten ulusala taşıyacaklarını belirtiyor.
Metal kaplama alanında faaliyet gösteren Erdem Galvaniz, üretim kapasitesini artırmak için kendine özel makine ürettirdi ve 8 saat olan çalışma kapasitesini 24 saate çıkardı. İstediği makinelerin Almanya'da üretildiğini ve çok maliyetli olduğunu gören Erdem Galvaniz sahibi Abdusselam Bağrıyanık, İstanbul'da bir makineciyle görüşüp istediği makinenin teknik özelliklerini ve ayrıntılarını anlatıp projesini hazırlayarak üretmeyi başardı.
Gaziantep’in kalkınmasında önemli paya sahip KOBİ'lerdeki olumlu gelişmeleri aktarmaya bu yazı yetmeyecek. Daha sonraki yazılarımızda ısrarla anlatmaya devam edeceğim. Görüldüğü gibi Gaziantepliler her türlü olumsuzluğa rağmen üretmeye, hedef koymaya devam ediyor. Bu hedef koşullar ne olursa olsun sekteye uğramıyor.
Son söz; bu dönem varolan bu morali, bu girişimciliği yükseltecek desteklere daha fazla ihtiyaç var.