Dünyadaki gelişmeler bir yana, ülke olarak son yıllarda yaşadığımız olağanüstü olumsuzluklardan artık yorulduk… İyi şeyler duymaya ihtiyacımız. Yeni ve olumlu gelişmelerin adreslerinden biri de bence Gaziantep… Her ne kadar Gaziantep ile ilgili başka ülkelerden uyarılar da yapılsa Gaziantep’te insanlar olumsuz söylemlere kulak tıkayıp işine gücüne bakıyor.
Girişimciliği ile bilinen kentin sanayicileri yatırımlara, yeniliklere ve iddialı hedefler koymaya devam ediyor. Tabloyu öncelikle Gaziantep’i omuzlayan büyük ölçekli firmalara göz atarak anlayabiliriz:
Kadooğlu Holding… Bünyesinde faaliyet gösteren Kadooğlu Yağ, yapılan yatırımlar ve pazar artıcı çalışmalarıyla 40 olan ihracat yaptığı ülke sayısını bu yıl 50’ye çıkarıp yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Kadooğlu Yağ CEO’su Celal Kadooğlu, Irak Devleti’nin de en büyük ayçiçek yağı tedarikçisi firmalarından birisi olduklarını söylüyor. Kadooğlu, Lübnan’da da çok güçlü bir şekilde konumlandıklarını, diğer taraftan Suriye’nin, herşeye rağmen kendinin önemli bir pazarı olduğu ifade ediyor.
MB Holding… Bünyesindeki perlit genleştirme alanında faaliyet gösteren şirketi İnper, Perstone ismini markalaştırarak ve üretim aşamasındaki ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. İnper Perlit Genel Müdürü Özcan Kaya, yeni teknolojiyle üretilen yapı malzemelerinin ses ve ısı yalıtımında büyük oranda tasarruf sağlayacağını belirterek sektöre bir hareketlilik getirecekleri iddiasında.
Altunkaya… Türkiye’nin farklı illerindeki tesislerin yanı sıra Dubai ve Irak’ta da üretimleri ve faaliyetleri olan Altunkaya, yakın zamanda Şanlıurfa’da domates serası ve Gaziantep’te süt çiftliği yatırımını tamamladı. Altunkaya Yönetim Kurulu Üyesi Mahsum Altunkaya hem finansal piyasalardaki belirsizliklere karşın hem de ticaretlerinin yoğun olduğu bölgelerdeki siyasi iktidarsızlıklara rağmen ülkeye olan inançları gereği yatırımlarına devam edeceklerini ifade ediyor.
Beşler… Türkiye un ihracatının yüzde 15’ini tek başına gerçekleştiren Beşler, grup şirketlerinin tamamıyla yılsonunda 300 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Irak gibi ana pazarlarında yaşanan sıkıntılara kafa yormayıp Sudan gibi ülkeleri keşfeden Grup, gelecekten umutlu. En fazla rekabetin yaşandığı sektörlerden olan un piyasasında rakipleriyle beraber üretim planı yapan Beşler, bu anlamda önemli birliktelik örneği sergiliyor. Yakın zamanda ziyaret ettiğimiz Beşler Un Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak, yeni yatırımlara hazırladıklarının da sinyalini veriyor…
Gülsan Holding… Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim modeliyle büyümesini sürdüren Gülsan Holding, faaliyet gösterdiği alanlardaki yeni buluşlarıyla dünyaya adını duyurmuş durumda. Nonwoven kumaş, pp torba, iplik, halı, otomotiv ve inşaat sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, enerji sektöründe de fırsatları kovaladıklarını bildiriyor. Topçuoğlu, başka ülkelerde de yatırım planları olduğunu söylüyor.
Ve Sanko Holding… Gaziantep’i sanayi alanında temsil eden kuruluşların en başında yer alan Sanko Holding’de de yatırımlar durdurak bilmiyor. Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri zamanında ve doğru analiz ederek yatırımlarını yön veren Sanko, bugün tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, AVM, finans, eğitim, sağlık ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holding’in yatırım alanları arasında önemli yer edinen enerji tarafında da işler iyi gidiyor. Bugüne kadar altı hidroelektrik ve iki rüzgar santrali ile yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten Sanko önümüzdeki 5 yılda yapacağı 1,5 milyar dolarlık yeni yatırımla kapasitesini artıracağı öğrendiğimiz bilgiler arasında.
Kentin büyük güçlerinde durum bu… Gaziantep’i anlatmaya bir yazı yetmiyor. Kente dinamizmini veren Gaziantepli KOBİ’ler ise ayrı bir yazı konusu… En kısa sürede onu da bu sütundan sizlere yazacağım…