Gaziantep, yüksek konut fiyatları nedeniyle öğrencilerin ve memurların gelmek istemediği iller arasında yer alıyor. Gaziantep’te özellikle son 5-6 yıldır konut fiyatları epey yüksek seyrediyor. 2013 yılında zirve yapan sektörde fiyatlar öyle tepelere çıktı ki, halk isyan eder duruma geldi. İki yıldır piyasalardaki durgunluğa rağmen fiyatlar çok artmadıysa da, beklenen düşüşleri bir türlü göremedi. Ülkemizde konut fiyatlarındaki yükseklik değerlendirmesinde ön sıralarda yer alan Gaziantep’e öğrenciler ve memurların gelmek istemesinden kent halkı kadar sektörün temsilcileri de şikâyetçi.
Artan ve bir türlü düşmeyen bu fiyatlara nelerin etken olduğuna bakacak olursak Gaziantep bölgenin en güçlü ekonomik yapısına sahip kenti. Bu nedenle sürekli göç alıyor. Bölge göçünün yanında bir de sayıları 450 bini bulan Suriyeli mültecilerinde Gaziantep’i tercih etmesiyle hesap edilemeyen ve yönetilmesi zor bir durum ortaya çıktı. Barınma ihtiyacına olan talep artınca doğal olarak fiyatlar arttı. Bir diğer konu arsa paylarının yüksekliği. Gaziantep’in önemli imara açılmış alanları olmasına rağmen şehrin içinde kalıp bir türlü harekete geçirilemeyen bölgeleri var. Son yıllarda bu yönde daha hızlı hareket edilse de halen çözülemeyen bölgeler var.
Türkiye’de kentsel dönüşümün en zor olduğu yerlerden biri Gaziantep. Öyle ki, kentin yaklaşık yüzde 70’i gecekondu. İstanbul’da, Ankara’da bu işi başarmak kolay ama Gaziantep’te çok kolay değil. Çünkü dip dibe çarpık yapıların baş gösterdiği bir kent Gaziantep. Üstelik bu binaların deprem sıkıntısı var. Gaziantep deprem bölgesi değil deniliyor olsa da 50 kilometre ötemizde çok ciddi bir fay hattı var.
Türk halkı olarak en iyi bildiğimiz yatırım alanı konuttur. Gaziantep’te halk konut yatırımını fiyatlar düşer diye yıllardır bekletti ve bekletmeye devam ediyor. Ancak 2014 yılından bu yana dünya ve ülkemizdeki olumsuz gelişmelere rağmen fiyatların öyle istenilen kadar düşmediğini gördük. Sektör temsilcileriyle görüştüğümüzde önümüzdeki dönemlerde de fiyatların düşmeyeceğini ifade ediyorlar.
Sektör temsilcileri ve il yönetimi son dönemde bu konuya epeyce kafa yoruyor. TOKİ’yle büyük projeler yürütülüyor. Yakın zamanda olmasa da orta ve uzun vadede bu konu çözüme kavuşacağa benziyor.