Galatasaray teşvik primi alır mı?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şike soruşturması gündemdeki yerini koruyor, biz de doğal olarak son gelişmeleri yorumlamaya devam ediyoruz. Okurlarımız arasında bu konudan sıkılanların da olabileceğini düşünmekle birlikte; futbol kamuoyunun temmuz sıcağı demeden dedikodu kazanını kaynatmaya devam etmesinin sokaktaki vatandaşın ilgisinin de canlı kalmasına neden olduğunu belirtelim. Cübbeli Ahmet Hoca'nın dahi fikrini açıkladığı bu mevzuda gazetelere yansıyan son gelişme Fenerbahçe'nin Galatasaray-Trabzonspor maçında sarı-kırmızılılara teşvik primi gönderdiğine ilişkin iddialar oldu. Samimi olmam gerekirse, bu iddia benim için "zurnanın zırt dediği yer" anlamına geliyor. Şayet böyle bir olayın varlığı ispatlanır da Galatasaray kulübünün Trabzonspor'u yenmek için Fenerbahçe'den teşvik primi almaya niyetlendiği ortaya çıkarsa, bu ülkede hem futbola hem de ezeli rekabete dair bütün değer yargıları yerle yeksan olur. Olması da gerekir çünkü bizim futbol jargonumuzda nereden baksan yirmi - otuz farklı kalburüstü niteliği birden tanımlayan "büyüklük" kavramının aslında içi çoktan boşalmış bir yanılsama olduğu ortaya çıkar. Böylesi bir durumda hali hazırda "Spor Toto Süper Lig" olarak anılan organizasyonun adının da "Türkiye Danışıklı Dövüş Ligi" olarak değiştirilmesini kendi adıma teklif ederim. Aklınız alıyor mu? Yüzyılı aşkın süredir rakibinden daha başarılı olmak için mücadele eden kulüplerden bir tanesi, diğeri şampiyon olsun diye para karşılığı mücadele edecek? Sizi bilmem ama ben buna inanmak hatta ihtimal dahi vermek istemiyorum. Aksi halde çimen ve kahve lekesini 30 derecede bile paklayan mucizevî deterjanlar şike/teşvik lekesini bu formaların üzerinden ilelebet çıkaramazlar. O lekeli formalarla da artık ne Galatasaray bildiğimiz Galatasaray olur, ne Fenerbahçe "mazisinde bir tarih yatan" camia…

Sporla ilgili olduğumuzu ve kendi meşrebimizce kalem oynattığımızı bilen futbolseverler bu süreçte sokakta olsun, "facebook" ya da "twitter" gibi internet mecralarında olsun sorularıyla fikirlerimizi almak istiyorlar. Ve bu güne kadar "Fenerbahçe şike yapsaydı Türkiye Kupası'nı almaz mıydı?" diye soru yönelten Fenerbahçeli futbolseverlere hep aynı cevabı verdim. Türkiye Kupası'nın statüsü gereği Fenerbahçe'nin diğer büyüklerden biriyle çeyrek final, yarı final ya da finalde karşılaşmasının çok büyük olasılık olduğu bu tip eşleşmelerde de istense de şike yapılamayacağını söyledim. (Bir an için Fenerbahçe'nin şike yaptığı/yapacağı kabulüyle yürütülmüş bir fikir jimnastiği olduğunu da ayrıca belirteyim.) Oysa bugünlerde ortaya konan iddia benim bu savımla taban tabana zıt. Öyle ya, rakibi şampiyon olsun diye para karşılığı maça asılan takım yarın öbür gün kupayı da kendince belirlediği bedel karşılığı "satılık" görebilir. Rivayet o ki, Aziz Yıldırım sorgu aşamasında kendisine yöneltilen "Galatasaray'a Trabzonspor maçından önce teşvik primi verdiniz mi?" sorusunu yanıtsız bırakmış. Gazetelerde yayınlanan görüşme kaydı ise kafalarda net bir fikir oluşturmaktan epey uzak. Bu nedenle ben şahsım adına ve aksi ispatlanana kadar Galatasaray camiasına toz kondurmamaya devam edeceğim. Büyük takımların X kulübe şike ya da teşvik yoluyla nüfuz etmesi ciddi temizlik gerektiren bir olaydır ama eğer büyükler kendi aralarında bu akçeli işlere bulaşmışlarsa o zaman tüm yapıyı toptan yıkmak gerekir. İşte o zaman yalnız futbol dünyasının aktörleri değil sıradan taraftar da enkaz altında kalır. Ve bence kimsenin sıradan taraftarın dünyasını başına yıkmaya hakkı yoktur.

Dünya liglerinde transfer

· Roma'nın Fransız orta saha oyuncusu Jeremy Menez, Paris Saint-Germaine'e transfer olmaya çok yakın. Yeni sahiplerinin yatırımıyla önemli transferler yapma niyetinde olan Fransız temsilcisi, Menez için 8 milyon euroluk bir teklif yaptı. Ligue 1'in önemli takımlarından Marsilya da başarılı oyuncunun transferi için girişimlerini sürdürüyor.

· Stewart Downing ve Ashley Young'ı takımdan gönderen Aston Villa, Everton'ın da peşinde olduğu Charles N'Zogbia için girişimlere başladı. 28 yaşındaki oyuncunun ismi Sunderland ve eski takımı Newcastle United gibi takımlarla da anılıyor. 2009 yılında Newcastle United'dan transfer olan N'Zogbia, bugüne kadar 83 kez Wigan forması giydi.

· Villarreal'in başarılı oyuncusu Santi Cazorla'nın Arsenal'e transferi, Giuseppe Rossi'nin Juventus'a transfer olup olmamasına bağlı. Cazorla için Liverpool'un da devrede olduğu ancak 26 yaşındaki oyuncunun Arsenal'e gitmek istediği ve Villarreal'in de Arsenal ile yaptığı görüşmelerden memnun olduğu belirtiliyor.

· Liverpool'un başarılı orta saha oyuncusu Alberto Aquilani, İtalyan ekibi Fiorentina'nın yakın takibine girdi. 27 yaşındaki oyuncunun menajeri Franco Zavaglia, geçtiğimiz günlerde Aquilani'nin İngiltere'den ayrılmasının söz konusu olmadığını belirtmişti. Ancak bu açıklamada sadece birkaç gün sonra Zavaglia fikrini değiştirdi.

· Stuttgart ve Almanya Milli Takım forması giyen 23 yaşındaki orta saha oyuncusu Christian Trasch, 10 milyon euroluk bonservis bedeliyle Wolfsburg'a transfer olmaya hazırlanıyor. Stuttgart Teknik Direktör Bruno Labbadia da Trasch'ın Wolfsburg'a gideceğini doğrulamıştı.

· Blackburn Menajeri Steve Kean, Senegalli golcüsü El-Hadji Diouf'un ayrılmasına izin verebileceklerini açıkladı. Tecrübeli oyuncu Blackburn'un sezon öncesi hazırlık kampına katılmamış ve para cezası almıştı. Sochaux, Rennes ve Lens gibi Fransız ekiplerinde oynadıktan sonra İngiltere'ye açılan El-Hadji Diouf, Bolton, Liverpool ve Sunderland gibi takımlarda forma giymişti.

· İsviçre ikinci lig ekiplerinden FC Lugano, Genoa'dan Omar Milanetto'yu bir yıllığına kadrosuna kattığını açıkladı. 35 yaşındaki futbolcunun Serie A ekibinin taraftarlarıyla sorunlar yaşadığı biliniyordu.

Türkiye Liglerinde transfer

· Sezon öncesi hazırlıklarını Belçika'da sürdüren Eskişehirspor, kadrosunu Hannover 96'da forma giyen gurbetçi oyuncu Serdar Dursun ile güçlendirdi. İmza töreninde bir açıklama yapan Başkan Halil Ünal oyuncuya olan inancını dile getirdi. 19 yaşında ve 1.90 boyunda olan Serdar Dursun forvet hattında görev yapıyor.

· La Gazzetta Dello Sport'un haberine göre bu yaz Inter'den ayrılması gündeme gelen Arjantinli yıldız Diego Milito için Teknik Direktör Fatih Terim'in oldukça istekli olduğu ve ayrıca Esteban Cambiasso'yu da takımda görmek istediği belirtildi. Profesyonel kariyerinde bugüne kadar 453 maça çıkan Milito, toplam 196 golün altına imza attı.

· Eskişehirspor'un başarılı savunma oyuncusu Sezgin Coşkun, Bundesliga ve Ligue 1'den ciddi transfer teklifleri alıyor. Yaklaşık 4 milyon euro bonservis bedeliyle Trabzonspor'dan Umut Bulut'u kadrosuna katan Ligue 1 ekibi Toulouse ve Fransa'nın köklü kulüplerinden Saint-Etienne, Sezgin'in transferi için kıyasıya bir yarış içinde.

· Bank Asya 1. Lig takımlarından Adanaspor, bir dönem Beşiktaş forması da giymiş olan Okan Koç'u renklerine bağladı. Kulüpten yapılan açıklamada Çanakkale Dardanelspor'da forma giyen Okan ile 2 yıllık sözleşme imzalandığı duyuruldu. 2003-2004 sezonunda Beşiktaş'ta forma giyen Okan Koç, daha sonra birçok farklı takımda görev almıştı.

· Bursaspor, yüksek bonservisi nedeniyle daha önce transferinden vazgeçtiği Sevilla'nın orta saha oyuncusu Christian Ndri Romaric'i bir yıllığına kiralıyor. Teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın Avusturya kampından sonra orta sahaya takviye istemesi üzerine harekete geçen yeşil beyazlı yönetim, daha önce yüksek bonservisi nedeniyle peşini bıraktığı Fildişi Sahilli oyuncuyu kiralamayı tercih etti.

· Spor Toto Süper Lig'e yükselen Mersin İdmanyurdu, transfer çalışmaları için futboldaki şike iddiaları nedeniyle doğan belirsizliğin sona ermesini bekliyor. Kulübün asbaşkanı Ayhan Erdem, Ligde belirsizlik var. Birçok faaliyetimizi askıya aldık. Bunlardan birisi de transfer çalışmaları. Futboldaki belirsizlikler sona erdiğinde bir kaç genç ve yetenekli futbolcuyu kadromuza dahil edebiliriz" şeklinde konuştu.

Tüm yazılarını göster