Galatasaray mı? Antalyaspor mu?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'de haftanın en önemli maçı, hiç şüphesiz klasmanda liderlik ve ikincilik durumunda bulunan Galatasaray ile Antalyaspor'un Türk Telekom Arena'daki kapışması. Zaman zaman tökezlemesine rağmen üçüncü haftadan yani 2 Ekim 2012 tarihinden bu yana liderlik koltuğunu kimselere bırakmayan sarı-kırmızılılar, son üç haftada iki mağlubiyet almasına karşın yeniden ikinci sıraya yükselen Antalyaspor'u konuk edecekler.

Ligimizde geçen sezon 20. hafta sonunda oluşan puan durumunu bu yılla kıyasladığımızda enteresan çıkarımlar yapılabiliyor. Örneğin geçen yıl 20. hafta sonunda Galatasaray, en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 4 puan önünde 46 puanla liderdi. Bu sezon da sarı-kırmızılıları en yakın rakipleri Antalyaspor'un 4 puan önünde 37 puanla lider görüyoruz. Her iki sezonda da Beşiktaş'ın üçüncülükte bulunduğunu anımsatalım. Ancak 2011-2012 sezonunda ilk dört sırayı paylaşan takımların 20. hafta sonunda toplam puanları 160 olurken, bu yıl aynı puan toplamının 133'e gerilediğini görüyoruz ki, bu da içinde bulunduğumuz sezonda hedefi olan takımlardan rol çalan çok sayıda ekip olduğunu gösteriyor.

Bunu ister "istikrar problemi", ister "mücadelenin sertleşmesi" olarak tanımlayın sanıyorum kabul edeceğimiz en net gerçek, heyecan dozu yüksek bir lig yaşadığımızdır. Altıncı ve onuncu haftalar arasında arka arkaya beş maç kazanmayı başaran Antalyaspor, bugün bulunduğu konumu da çok büyük ölçüde 15 puanlık bu serisine borçlu. Söz konusu seride bir mağlubiyet ve bir beraberlik alınmış olsaydı kırmızı-beyazlıların bugün sıralamadaki yerleri muhtemelen sekizincilik olacaktı. Tüm bu bilinen gerçeklerin altını çizmemizin sebebi, pazar akşamı Türk Telekom Arena'dan çıkacak her sonucun normal kabul edilmesi gerektiğinden.

Takımların son durumlarına baktığımızda Antalyaspor'un son dönemde sıkça karşılaştığı kadro sıkıntısına bu maç öncesinde de düştüğünü görüyoruz. Petr Janda, Murat Duruer ve Mehmet Sedef'in kart cezalısı olduğu kırmızı-beyazlılarda; Ömer Şişmanoğlu, Tita, Hakan Arıkan, Emre Güngör ve Deniz Barış'ın sakatlıkları bulunuyor. Deniz Barış'ın yoğun tedaviyle bu maçta forma giyebilecek duruma geleceği öğrenildi. Galatasaray'da ise cezası devam eden Felipe Melo Antalyaspor karşısında forma giyemeyecek. Sağ dizinden sakatlığı bulunan yeni transfer Wesley Sneijder'in tedavisine devam edilirken, Afrika Kupasından dönen Emmanuel Eboue Fatih Terim'in forma vermesi halinde maçta görev yapabilecek. İki takım arasında ligin ilk yarısında oynanan maç Galatasaray'ın 4-0'lık üstünlüğü ile bitmişti.

O karşılaşmada Mehmet Özdilek'in bilinen taktik görüntüsünden uzaklaşarak tabiri caizse işleyen düzeni bozduğu söylenebilir. Tita, Aissati, Diarra, Isaac dörtlüsüyle maça çıkan Antalyaspor'un takım savunmasında oluşan arazlar sonucu farklı mağlup olmaktan kurtulamadığını görmüştük. Hafta sonu Galatasaray karşısına çıkacak kırmızı-beyazlı takım, orta alanı daha kalabalık tutan ve kompakt yapıda oynamaya çalışan bir ekip olacak. Bu sayede rakiplerini zorlayacaklarını düşünmekle birlikte nihai sonucun ev sahibi lehine olacağını tahmin ediyorum.

21.HAFTAYA BAKIŞ

Mersin İ.Y. - Fenerbahçe 
Ligin ikinci yarısında kabuk değiştiren Mersin İdman Yurdu, artık daha dengeli bir takım profili çiziyor. Ev sahibinde Mustafa Keçeli, Ömer Aysan ve Yattara'nın sakatlıkları sürüyor. Gosso da bu maçta forma giyemeyecek. Fenerbahçe'de ise Joseph Yobo ve Selçuk Şahin'in eksikliğinden bahsedilebilir. Evinde son mağlubiyetini yedinci haftada alan Mersin İdman Yurdu, deplasmanlarda zorlanan sarı-lacivertli ekip karşısında dikkat çekici bir futbol oynayabilir. Konuk takımın da galibiyete şiddetle ihtiyaç duyması maçın "mücadele dozu yüksek" şekilde oynanacağını gösteriyor. Sürpriz ihtimalinden bahsedilebilir.

Elazığspor - Beşiktaş 
Sakatlıklarla boğuşan Beşiktaş, son dönemde oynadığı başarılı futbolla dikkat çeken Elazığspor'a konuk oluyor. Ev sahibinde Fabio Bilica cezalı. Ivan Sesar da sakatlığı nedeniyle forma giyemeyecek. Siyah-beyazlılarda, Almeida ve Dentinho'dan sonra Necip'in de sakatlanması teknik heyeti iyice sıkıntıya soktu. İkinci yarının başlamasından bu yana galibiyet alamayan Beşiktaş bu maçta mutlak galibiyet parolasıyla oynayacak ama Elazığspor'un form durumu da yabana atılacak cinsten değil. Her iki ekibin de hücum yönünde istekli bir futbol sergiliyor olması maçın gollü geçmesi ihtimalini arttırıyor. Ivesa'nın formuna rağmen karşılaşmada bol gol izleyebileceğimizi düşünüyorum.

Sivasspor - Trabzonspor 
Haftanın seyir zevki vaat eden maçlarından biri. Kadro sıkıntısına rağmen deplasmanda Fenerbahçe'yi yenen Sivasspor, Gaziantepspor engelini farklı geçen Trabzonspor ile karşılaşıyor. Ev sahibinde Eneramo'nun cezalı olduğunu hatırlatalım. Sercan, Adem ve Rajnoch'un sakatlıkları var. Bordo-mavililerde Zeki Yavru ve Volkan Şen'in sakatlıkları bulunuyor. Milli takım kampından dönen Zokora ve Bamba, Tolunay Kafkas'ın forma vermesi halinde görev yapabilecekler. Çıkışa geçmiş görünen Trabzonspor bu karşılaşmayı 3 puanla geçerek üst sıralara tırmanmayı hedefliyor. Sivasspor da mücadeleyi bırakmayacaktır ama ibre bordo-mavililerden yana.

İ.B. Belediyespor - Akhisar Bld. Spor 
Ara transfer döneminde Gökhan Süzen ve Webo'yu kaybeden İ.B. Belediyespor, organize görüntüsünden biraz uzaklaştı. Ekrem Ekşioğlu'ndan kart cezası nedeniyle bu maçta yararlanamayacaklar. Turgay Bahadır'ın sakatlığı da devam ediyor. Konuk takım Akhisar Belediyespor, transferde hücum gücünü yükseltti ama gol yedikten sonra takım direncinin düşmesi problemine çözüm bulabilmiş değil. Ege temsilcisinde Sani, Uğur Demirok ve Severin Bikoko'nun sakatlıkları bulunuyor. İlk yarım saat içinde taraflardan biri gol bulacak olursa karşılaşma gollü geçecektir. İstikrarsızlaşan görüntüsüne rağmen İ.B. Belediyespor favori konumunda.

Gençlerbirliği - Eskişehirspor 
Geçtiğimiz hafta Orduspor'a mağlup olarak kan kaybeden Gençlerbirliği, son yedi maçta bir kez sahadan yenilgiyle ayrılan Eskişehirspor'u ağırlıyor. Başkent temsilcisinde Kulusic kırmızı kart cezalısı. Konuk takımda Akaminko dışında eksik futbolcu bulunmuyor. Her iki ekip de son maçlarında ofansif anlamda sıkıntılı gözüktü. Teknik adamların bu sorunu çözme adına farklı stratejiler geliştirmeleri muhtemel. Yetenekli hücum silahlarına sahip iki takımın mücadelesinde karşılıklı goller izleyebileceğimizi düşünüyorum. Sonuç üzerinde bir tahmin yürütmek gerekirse karşılaşmanın beraberliğe yakın olduğu söylenebilir.

Karabükspor - Bursaspor 
Sezonun flaş takımı Karabükspor, Bursaspor engelini geçebilecek mi? Ev sahibinde Erdem Özgenç kart cezalısı. Bora, Gökhan ve İlhan Parlak'ın çeşitli rahatsızlıkları var. Bu futbolcularla ilgili son kararlar maç günü verilecek. Takımın başına Hikmet Karaman'ı getirmeye hazırlanan Bursaspor'da Stanislav Sestak, Gökçek Vederson, Scott Carson, Anton Ferdinand ve Ferhat Kiraz'ın çeşitli rahatsızlıkları var. Tedavileri süren oyunculardan bazıları maçta forma giyebilecek duruma gelebilir. İç sahada zaman zaman sıkıntılı maçlar oynayan Karabükspor, rakibinin yeni teknik adamla mücadeleye çıkması halinde zorlanabilir.

Kayserispor - Orduspor 
Son iki maçını kazanan Kayserispor, Orduspor engelini de aşarak klasmanda çıkışa geçmeyi amaçlıyor. Sarı-kırmızılı ekipte Steinsson'un sakatlığı devam ediyor. Geçen hafta aldığı galibiyetle az da olsa rahatlayan Orduspor'un birincil hedefi kaybetmemek olacak. Karadeniz temsilcisinde Selçuk Şahin sakatlığı nedeniyle kadroda olmayacak. Kayserispor'un istikrarsız yapısı ve Orduspor'un son maçındaki görüntüsü sonuç üzerine tahmin yapmayı güçleştiriyor. Son on iki maçından dokuzu 2-3 gol aralığında biten konuk takım ile son üç maçında benzer görüntü sergileyen Kayserispor'un mücadelesinde gol sayısı bu baraja takılabilir.

Gaziantepspor - Kasımpaşa 
Hikmet Karaman'ın istifasıyla teknik direktörsüz kalan Gaziantepspor'da an itibariyle arayışlar sürüyor. Kırmızı-siyahlı ekipte Şenol Can cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Yasin Pehlivan, Orhan Gülle, Serdar Özbayraktar ve Muhammet Demir'in sakatlıkları söz konusu. Son üç maçında 7 puan toplayan ve çıkışta görünen Kasımpaşa, geçen hafta Vanja Ivesa engelini aşamamıştı. Lacivert-beyazlılarda Hüseyin Kala, İlhan Eker, Volkan Yaman ve Coulibaly'nin tedavilerine devam ediliyor. Gerek eksiklerin çokluğu gerekse de kulübün içinde bulunduğu durum sebebiyle Gaziantepspor'un bu karşılaşmada negatif bir görüntüde olabileceğini düşünüyorum. Galibiyet ibresi Kasımpaşa'yı gösteriyor.

Tüm yazılarını göster