Galatasaray kazanacak desem inanır mısınız?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Her iki takım açısından da sezonun düğümlendiği yer olan 26.haftada; Galatasaray bütün bir sezonun prestijini kurtarmak, Fenerbahçe ise nefes nefese sürdürdüğü yarıştan geri kalmamak için ter dökecek. Mevzu bahis karşılaşmanın adı "Galatasaray - Fenerbahçe" olunca, takımların ligdeki iddiası da son form durumları da etken veriler olmaktan çıkıyor. Cuma gecesi 21.00'de yüzyılı aşan derbi tarihine yeni bir halka eklenecek ve Türk futbolunun dev çınarları arasındaki rekabet belki de artarak devam edecek. Sarı-kırmızılı takım açısından son yıllarda iyiden iyiye "fobi" halini alan Fenerbahçe maçlarında yeni bir statla birlikte yeni bir dönem açma arzusu, üstelik ezeli rakibe şampiyonluk yolunda bir çelme takma şansı motivasyonu üst seviyeye taşıyacak etkenler olacaktır. Tarihin en kötü sezonlarından birini yaşayan sarı-kırmızılı takım, alınacak bir Fenerbahçe galibiyeti ile sezonu kurtarma şansına sahip. Her ne kadar teoride "bir maçla sezonu kurtarmak" gibi bir olgu yok ise de, biz ülke içinde futbolu teoriden çok pratikte yaşayan insanlarız. Fenerbahçe ise üst üste gelen galibiyetlerle birlikte hem formunun zirvesinde olduğunu hem de her maçı ciddiye alarak oynadığını taraflı tarafsız herkese göstermiş durumda. Sarı-lacivertli ekibin geçmişten gelen üstünlükle bu derbiye "mental bakımdan rahat" çıkacağını da belirtmek gerekiyor.

Takımların son durumlarına bir göz atarsak; Galatasaray'da Sabri Sarıoğlu, Serkan Kurtuluş ve Çağlar Birinci'nin sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolcuların tedavilerine hafta içinde hız verilmişti. İyileşerek uzun aradan sonra Ankaragücü maçında görev alan Arda Turan'ın ise derbide 45 dakika forma giyebileceği ifade ediliyor. Fenerbahçe'de kaleci Volkan Demirel'in hafif bir sakatlığı söz konusu. Bu futbolcunun durumu maç saatine kadar dikkatle izlenecek. Volkan'ın büyük ihtimalle derbide forma giymesi bekleniyor. Sarı-lacivertli ekipte ayrıca Emre Belözoğlu ve Issiar Dia'nın da sakatlıkları var. Dia'nın maçta forma giymesi için yoğun çaba sarf ediliyor. Emre'nin yokluğunda Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman'ın orta alanın ortasında Cristian - Selçuk ikilisini görevlendirmesi ihtimal dâhilinde. Bir başka seçenek de Mehmet Topuz'un göbeğe çekilmesi. Her durumda Fenerbahçe'nin Emre'yi arayacağına kesin gözle bakabiliriz. Başarılı futbolcunun defans - ofans köprüsünü başarıyla kurması, Alex ve Niang'ın saha içi etkinliklerinde önemli bir faktördü. Sarı-lacivertli ekip artık kanıksadığımız oyun anlayışında, maça baskılı başlıyor ve ilk yarım saatte rakip defans üzerine çok adamla şok presler uyguluyor. Eğer Galatasaray önünde de bu anlayış devam ettirilecek olursa karşılaşmada gerilimin yükselmesini bekleyebiliriz. Bilhassa Galatasaray'ın prese presle karşılık vermesi durumunda hakem Fırat Aydınus ve yardımcılarına çok iş düşecektir. Hazır hakemlerden bahsetmişken, MHK'nın yardımcı hakem Serkan Ok'u 761 gün sonra yeniden bir Fenerbahçe maçına atadığını belirtelim. Anlayacağınız "derbi sonrası polemikleri" için şimdiden malzeme hazır(!)

Derbide ilk 15 dakika içinde taraflardan bir tanesi gol bulacak olursa, oldukça gollü bir maç izleyebileceğimizi düşünüyorum. Her iki takımın da yenik duruma düştükten sonra kontrollü oyunu terk edip, maçı lehlerine çevirme zorunluluğu var. Son yıllarda enteresan biçimde ilk golü atan tarafın Fenerbahçe olması, bir genellemeden öte maçın seyri hakkında fikir yürütmemizi sağlayan bir veri. Böylesi bir durumda taraftar baskısıyla saldıracak Galatasaray defansı arkasına Niang, Stoch, Dia, Mehmet Topuz ve Alex gibi futbolcular kolaylıkla sarkabilir. Ancak Beşiktaş derbisinde gördüğümüz üzere Fenerbahçe skor bakımından kendisine avantaj sağlamayan bir durumda olursa (mağlubiyet ya da beraberlik) maçın ilerleyen bölümlerinde oyun disiplininden taviz vererek kalesinde pozisyonlar görebiliyor. Başlıkta yazdığımız ifade aslında atmosferi net şekilde özetliyor. "Galatasaray kazanacak" diyene "yalancı çoban" muamelesi yapılabilecek bir futbol iklimindeyiz. Oysa kaybedecek hiçbir şeyi olmayan takımlar, bazen "kazanan taraf" olurlar.

Gençlerbirliği - Trabzonspor  

Trabzonspor açısından çok kritik bir hafta. Derbinin bir gün önce oynanacak olması da bu maçın seyrine etki edebilir. Bordo-mavililerde Onur sezonu kapattı. Ayrıca Engin Baytar'ın da bir sakatlığı var. Ankara temsilcisinde Mununga ve Oktay'ın sakatlıkları devam ediyor. Curri de uzun süredir yok. Gençlerbirliği ligin ikinci devresine iyi bir başlangıç yaptı ama kırmızı-siyahlılar zaman zaman iç sahada zorlanıyorlar. Trabzonspor ise deplasmanlarda genellikle sahadan istediği sonuçla ayrılıyor. Trabzonspor göbekten geliştirdiği ataklarla sonuca giderken, Gençleribrliği daha çok kanatları kullanma arzusunda. Gollü geçebilecek maçta, Trabzonspor'un zorlanmasını ama kazanmasını bekliyorum.

Bursaspor - Ankaragücü  

Bursaspor çıkışa geçebilmek için bu maçı hedef seçti. Ankaragücü genellikle aldığı flaş sonuçlar sonrası kısa süreli düşüşler yaşıyor. Konuk takımda Uğur Uçar kart cezalısı. Vittek, Fatih, Aydın, Murat, Cerny, Metin, Güven ve İshak'ın sakatlıkları var. Bu futbolculardan bir kısmı maça yetişebilir. Bursaspor'da Vederson'un sakatlığı devam ediyor. Ankaragücü deplasman maçlarında zaman zaman zorlanan bir ekip. Mesut Bakkal ile birlikte çıkışa geçen sarı-lacivertlilerin Bursaspor önünde sıkıntılı anlar yaşayabileceğini düşünüyorum. Şiddetle puana ihtiyaç duyan Bursaspor, rakiplerinin puan kaybetme ihtimallerine karşı işini sıkı tutacaktır.

Beşiktaş - Kayserispor  

Beşiktaş'ta Bernd Schuster dönemi sona erdi ve takım Tayfur Havutçu'ya emanet edildi. Bu durumun futbolcu kadrosunu olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyorum. Siyah-beyazlılarda Onur Bayramoğlu, İbrahim Toraman ve İsmail Köybaşı'nın sakatlıkları var. Son haftalarda oldukça formsuz bir görüntü çizen Kayserispor, Beşiktaş karşılaşmasına "yeni bir başlangıç" gözüyle bakıyor. Her iki takım da yetenekli forvetlere sahip. Gollü bir maç izleme olasılığımız fazla. Beşiktaş'ın yıldızlarının bu karşılaşmaya nasıl motive olacağı çok önemli. Tayfur Havutçu'nun taktik anlayışı ve kadro tercihleri de öyle. Bugünden kesin olan tek şey son derece zevkli bir maç izleyebileceğimiz.

Bucaspor - Sivasspor  

Düşme hattını yakından ilgilendiren bu karşılaşma son derece yoğun bir mücadeleye sahne olabilir. Kaybetmek her iki takım için de tablonun bir anda kötüleşmesi anlamına gelir. Ev sahibinde Musa Aydın, Sivasspor'da Kadir Bekmezci cezalı isimler. Bucaspor'da Koray, Orhan Ak ve Cenk İşler'in sakatlıkları var. Sivasspor'da Abdurrahman ve Cihan'ın rahatsızlıkları bulunuyor. Bucaspor özellikle yeni stadına geçtikten sonra evinde başarılı sonuçlar alıyor. Sivasspor ise bu haftaya kadar deplasmanlarda hiç galip gelemedi, sadece 3 beraberlik aldı. Bu veriler ibreyi Bucaspor'a çeviriyorsa da form durumunu beğendiğim Sivasspor beraberlik çıkarabilir.

Kasımpaşa - Manisaspor  

Kasımpaşa imkânsız gibi görünen mücadelesine azimle devam ediyor. Lacivert-beyazlılarda Murat Şahin kadro dışı. Tolga, Merthan ve Ersen Martin'in sakatlıkları var. Manisaspor, kadro yapısı itibariyle deplasmana yatkın bir ekip ancak son haftalarda ofansif ritimlerini biraz kaybetmiş gibiler. Kasımpaşa'nın kazanmak zorunda olması Ege temsilcisi için avantaj olabilir. Ev sahibi sahasındaki 13 maçta 8 puan topladı. Manisaspor ise deplasman tablosuna göre lig beşincisi. Bu karşılaşmada gol sayısının yüksek olmasını bekliyorum. Kasımpaşa bütün gücüyle maça asılacaktır ancak Manisaspor onlara biraz sert gelebilir.

Gaziantepspor - İ.B. Belediyespor  

Gaziantepspor geçtiğimiz hafta herkesi şaşırtmıştı. Bu hafta Bucaspor mağlubiyetini telafi etmek isteyeceklerdir. Kırmızı-siyahlılarda Serdar Kurtuluş ve Yalçın Ayhan'ın sakatlığı var. İ.B. Belediyespor ise eksiklerden yana çok dertli. Takımda Cihan, Rızvan ve Efe cezalı. Mahmut Tekdemir, Metin Depe ve Marcus Vinicius sakat. Eksiklerin İ.B. Belediyespor'u etkileyebileceğini düşünüyorum. Forvet hattı güçlü olan Gaziantepspor muhtemelen Belediyespor'un defansif sıkıntısından faydalanmayı bilecektir. Gollü bir maç oynanabilir. Sonuç için bir fikir yürütmek gerekirse 3 puanın ev sahibine yakın olduğu söylenebilir.

Konyaspor - M.P. Antalyaspor  

Konyaspor için çok kritik bir maç. Bucaspor'un Sivasspor ile oynadığı haftada yeşil-beyazlılar kazanarak avantaj sağlamak isteyeceklerdir. Ev sahibinde Mehmet Batdal, Salibasic ve Orkun sakat. Barbaros da kadro dışı bırakılmıştı. Düşüşü nispeten frenleyen Antalyaspor, ligde rahat bir konumda bulunuyor. Tuna Üzümcü'nün sakatlığı söz konusu. Son haftalarda gol yollarında sıkıntı çeken Antalyaspor ve hücumda organizasyon sorunları yaşayan Konyaspor düşünüldüğünde az gollü bir karşılaşma oynanması olası. Şiddetle puana ihtiyaç duyan Konyaspor bu karşılaşmada sürpriz bir sonuca imza atabilir.

Eskişehirspor - Karabükspor  

Eskişehirspor çok iyi bir çıkış yakaladı. Karabükspor da organize bir takım olduğunu son maçlarında gösterdi. Eskişehirspor'da Alper Potuk kırmızı kart cezalısı. Tello'nun hafif sakatlığı bulunuyor. Karabükspor'da Kerim, Tozo, Emenike, Ragued, Muhammet Hanifi ve cezalı Muhammet Özdin bu karşılaşmada forma giyemeyecekler. Yücel İldiz'in talebeleri Bursaspor karşısında sergiledikleri performansla alkış almışlardı ancak Eskişehir deplasmanı atmosfer anlamında onları biraz zorlayabilir. Ev sahibi evinde bugüne kadar 2 kez yenildi ve 22 puan topladı. Karabükspor deplasmanlarda kolay gol yiyen bir görüntüde. Favori Eskişehirspor.

HAFTANIN HAKEMLERİ

18 Mart 2011 Cuma

21.00 Galatasaray - Fenerbahçe  Fırat AYDINUS

19 Mart 2011 Cumartesi

14.00 Kasımpaşa - Manisaspor Kamil ABİTOĞLU

15.00 Gaziantepspor - İ.B. Belediyespor Bünyamin GEZER

16.00 Konyaspor - M.P. Antalyaspor Abdullah YILMAZ

19.00 Beşiktaş - Kayserispor Halis ÖZKAHYA

20 Mart 2011 Pazar

14.00 Eskişehirspor - Karabükspor Serkan ÇINAR

19.00 Bucaspor - Sivasspor Kuddusi MÜFTÜOĞLU

19.00 Gençlerbirliği - Trabzonspor Bülent YILDIRIM

21 Mart 2011 Pazartesi

20.00 Bursaspor - Ankaragücü Süleyman ABAY

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Uğur Uçar (Ankaragücü), Musa Aydın (Bucaspor), Cihan Haspolatlı (İ.B. Belediyespor), Rızvan Şahin (İ.B. Belediyespor), Efe İnanç (İ.B. Belediyespor), Muhammet Özdin (Karabükspor), Kadir Bekmezci (Sivasspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Alper Potuk (Eskişehirspor).

HAFTANIN MAÇI

Galatasaray - Fenerbahçe  

Tarih: 18.03.2011 Saat: 21.00

Stat: TT Arena Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 19°C

Tüm yazılarını göster