Galatasaray aktiflerinin erimesini önleyebilecek mi? (III)

Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

" 4 Ağustos 2006: Galatasaray Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.'nin ileride gerçekleştirilmesi düşünülen birleşmesinin ön hazırlık çalışmalarına başlanmasına karar verildi.

" 27 Eylül 2006: Birleşme için İş Yatırım ile bir danışmanlık sözleşmesi imzalandı.

" 29 Aralık 2006: Birleşme işlemlerinin tamamlanabilmesi için gerekli izinleri almak için SPK'ya başvuru yapıldı.

" 26 Nisan 2007: SPK, birleşme başvurusunun diğer ortaklara çağrıda bulunulmasını müteakip değerlendirilmeye alınacağını açıkladı.

" 11 Temmuz 2007: Galatasaray, birleşme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

" 4 Eylül 2008: Galatasaray, finansman konusunda Goldman Sachs'la anlaştı.

Galatasaray Sportif A.Ş. Hissesi Bu Dönemde Ne Performans Gösterdi

Galatasaray Sportif A.Ş. hisse senedinin 2002 halka arzdan bu yana ortaya mükemmel bir verim koyduğunu; bu nedenle mevcut özkaynak karlılığı bakımından en başarılı hisse olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumu grafik olarak ta aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

Kredi Bulunabilecek mi? Maliyet Ne Olacak?

Yaşanılan küresel finansal bunalım bir çok yatırım bankası dahil Goldman Sachs'ı da vurdu. Bugün yaklaşık 170 milyon Dolar'lık kredi paketini temin etmek gerçekten çok kolay görünmüyor.  Kredinin fiyatından önce bulunabilirliği çok daha öncelikli görünüyor.

Goldman Sachs bilindiği üzere dünyanın en önemli yatırım bankalarından birisiydi. Ancak yaşanılan finansal kriz Amerika'daki önlemler paketi çerçevesinde, Goldman Sachs'tan  yatırım bankacılığı statüsünden ticari bankacılığa dönmüş durumda. Bu değişim, Goldman Sachs'ı batmaktan kurtardı. Ancak Amerika'daki finans kurumlarında yaşanan likidite ve sermaye probleminin devam ediyor olması, Galatasaray'ın alacağı krediyi de tehlikeye atmış durumda. Bu nedenle henüz kredi paketi kullanılabilir hale gelmeden, bu kredinin maliyetinden bahsetmek çok anlamlı görünmüyor. Bugünkü maliyetlerle böylesi bir kredinin kullanımı ise gerçekten iki ucu keskin bıçağa benziyor.

Kullanılacak 100 milyon dolarlık kredinin maliyetini bugünden kestirebilmek çok mümkün olmamakla birlikte; ihraç edilecek yaklaşık 70 milyon dolarlık tahvilin de bugün kim tarafından alınacağı endişeleri bulunuyor. Bugünkü ekonomik ve finansal kriz ortamında ihraç edilecek tahvillerin maliyetinin de, kapatılması düşünülen banka kredi maliyetlerinden daha düşük olmayacağını belirtmekte yarar var. Bu nedenle bugünkü ekonomik konjonktürde Galatasaray'ın tahvil ihracı çok mantıklı görülmüyor. Lokal bankalar ile bu yapılandırmayı sağlamak çok daha uygulanabilir görülüyor.

Sonuç

Galatasaray Spor Kulübü'nün bugün içinde bulunduğu finansal sıkıntı ve sorunlar dikkate alındığında, Galatasaray'ın bu hamlesi kulüp için son derece anlamlı ve yararlı bir uygulama olacak gibi görünüyor. Nitekim, Galatasaray Kulübü'nün 2002'den bu yana kulüp dışında üçüncü kişilere dağıttığı temettü tutarının 46 milyon dolara ulaşması, uygulamanın daha baştan sakat doğduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Çünkü hiçbir şirket bu denli yüksek bir borçlanmayla faaliyetlerini finanse edemez. Galatasaray'ın halka arzdan elde ettiği gelirini, beş yılda ödediği nakit temettülerle sıfırlamasının maliyeti kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Bugünkü durumda yıllık ortalama 9,2 milyon dolar gibi bir rakamı temettü olarak  üçüncü kişilere ödeyen kulübün katlandığı finansman (borçlanma) maliyeti döviz bazında %19,74 gibi inanılmaz bir faiz oranına karşılık geliyor. Bu finans maliyeti kulübün geleceğini ipotek altına alan, orta ve uzun vadede aktifini eriten, sportif ve mali başarının önünü kesen sürdürülemez bir durumdu. Nitekim Galatasaray Spor Kulübü şimdi böyle bir maliyetten kurtulmanın yollarını arıyor, biraz gecikmiş de olsa...Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür, bu mantıklı ama gecikmiş finansal operasyonun önünü kesiyor. Bir yandan gerekli nakit fonların sağlanması, diğer yandan da sağlanacak kredinin astronomik fiyatları Galatasaray'ın elini kolunu bağlıyor. Bu operasyonun 2007 içinde yapılmış olması Galatasaray'ı gerçekten çok rahatlatacaktı.  Bugün böylesi bir operasyon (eğer Goldman Sachs gerekli fonlama olanağını yaratabilirse) gerçekten çok tartışılacağa benziyor. Galatasaray'ın ikinci bir AIG vakası yaşamaması için yönetimin çok daha sağduyulu ve mantıklı hareket etmesi gerekiyor.

Galatasaray Genel Kurulu Futbol AŞ ve Sportif AŞ birleşmesi için yönetime kredi kullanma yetkisi verdi

Galatasaray bir yandan Sportif AŞ ile Futbol AŞ'yi birleştirmek; diğer yandan da bankalara olan yaklaşık 70 milyon dolar tutarındaki borcun da tasfiyesi veya yeniden yapılandırılmasına yönelik  olağanüstü genel kurula gitti ve sonuçta genel kurul, yönetime Goldman Sachs Internatinal ile mutabakata varılan 100 milyon dolarlık kredi ve 70 milyon dolara kadar tahvil ihracı anlaşmasının müzakere edilmesi, kabul edilmesi, sonlandırılması ve sözleşme akdedilmesi hususlarında yetki verdi.

Adnan Polat, kredi anlaşmasının uygulamaya sokulmasının Galatasaray'ın geleceği adına büyük önem taşıdığını yinelerken, "Bu, bir çok şampiyonluğa bedel bir konudur. Öncelikli olarak çözülüp geleceğin kurtarılması lazım" ifadesini kullandı. Genel kurul üyelerinin sağlanacak kredinin ne getirip ne götüreceğini iyi tahlil etmeleri gerektiğini söyleyen Polat, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Biz kredi çalışmalarına başlarken dünya böyle değildi, şimdi çok değişti. Yetkiyi alır almaz, hemen yarın kullanmayacağız. Hiç kullanmayabiliriz de. Varsayalım ki bu yetki çıkmadı ve 2-3 ay sonra güzel bir imkan oluştu. Bizim tekrar genel kurula gelip yetki istememiz ve sonra bunu uygulamamız bana göre mümkün değil. Elimizde bu yetkiyle bekleyip, oluşacak fırsatları kullanmak istiyoruz. Daha önce de Riva'daki arazimizin satış yetkisini verdiniz. Hâlâ kullanmadık o yetkiyi. Kredi için de yine aynı yetkiyi istiyoruz. Neticede bu kredinin gideceği mecra belli. Bu bir çok şampiyonluğa bedel bir konudur. Öncelikli olarak çözülüp geleceğin kurtarılması lazım" şeklinde ifade etti.

Tüm yazılarını göster