Gala gecesinde 3 puan Fenerbahçe'nin

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Kayseri'de inşa edilen Kadir Has Stadyumu'nun galasında karşılaşan Kayserispor ve Fenerbahçe'yi ilk 45 dakikada seyredince bu açılıştan kârlı çıkan tarafın Fenerbahçe olduğunu düşündüm. Sezon başından bu yana deplasmanlarda zorlanan sarı-lacivertliler, belli ki görüntüsüyle Avrupai esintiler sunan Kadir Has Stadı'nda kendilerini evlerinde hissetmişlerdi. Gerçekten de ambiyansı dolayısıyla Şükrü Saraçoğlu Stadı ile benzerlikler gösteren bu yeni futbol arenasında Fenerbahçe ummadığı kadar rahat bir ilk yarı oynadı. Üstelik 11. dakikada alışıldık duran top organizasyonlarından birinde Semih'le öne geçince, taktik anlamda da ipler sarı-lacivertli ekibin eline geçti. Kayserispor'un Mehmet Topuz ve Aghahowa ile kontratak temelinde şekillendirdiği oyun planı Semih'in golüyle tedavülden kalktı. Buna karşılık Fenerbahçe zaman zaman izleme fırsatı bulduğumuz -Alex'in dahi birinci bölgeye çekildiği- kompakt ama verimli B planını devreye soktu. Bu oyun şeklinin tipik görüntüsü rakiplerin topa daha fazla sahip olup Fenerbahçe'yi yarı sahasına hapsetmesi gibi bir illüzyona yol açıyordu ki, bu maçta da öyle oldu. Oysa tabiri caizse rakiplerini bu yolla uyutan Fenerbahçe'nin farkı artırdığına geçmiş maçlarda da bolca şahit olmuştuk. 28'de gelişen hızlı akında ceza sahası dışında topla buluşan Alex'in kaydettiği gol de anlatmaya çalıştığımız bu stratejinin meyvesinden başka bir şey değildi. Bu golden sonra Fenerbahçe yeniden gardını aldı ve yarı sahasına çekildi. Kayserispor'un topla oynama üstünlüğü tehlike bölgelerine yansımayıp duran toplar da Fenerbahçe savunmasını alt etmeye yetmeyince devreye sarı-lacivertlilerin 2-0'lık üstünlüğü ile girildi.

İkinci yarı başında her iki takım da değişikliklere gitti. Bu değişikliklerde taktik üstünlük amaçlayan ise Tolunay Kafkas'tı. Furkan ve Aydın'ı dışarı alan Kafkas, Bilal Aziz'i orta sahaya monte ederek Mehmet Topuz'u hücumlarda serbest adam olarak kullanmayı planladı. Bu hamlenin müspet bir netice verdiğini söylemek güç fakat karşılaşmada heyecan dozunun giderek düştüğünü gören kaleci Volkan Demirel'in sinirlerine hâkim olamayarak gördüğü kırmızı kart Kayserispor'u yeniden maçın içine soktu. Dolayısıyla Tolunay Kafkas'ın iki oyuncu değişikliği hakkını kullanarak beceremediğini Volkan'ın bir tekmeyle hallettiğini söyleyebiliriz. Kırmızı kart sonrası Tolunay Kafkas son kozunu oynayarak Tevfik Köse'yi sahaya sürdü. Volkan Babacan'ı oyuna alırken Deivid'i çıkaran Luis Aragones ise ilginç bir kararla Emre-Güiza değişikliğine gidip Kayserispor baskısına iyiden iyiye davetiye çıkardı. İşin ilginci orta alanı rakibine bırakan Aragones'in sık sık Semih'i yanına çağırarak ileride top tutmasını istemesiydi. Oysa Semih çoğu pozisyonda duvar olacak bir arkadaşını bile bulamıyor, tüm toplar gerisin geriye Fenerbahçe yarı sahasına dönüyordu. Maçın son yarım saatlik bölümü boyunca ileride sadece bir kez çoğalabilen Fenerbahçe, 85.dakikadaki bu atakta Semih ile çok net bir pozisyonu harcadı ve rahatlama şansını kullanamadı. Kayserispor kalan dakikalarda "bal yapmayan arı" görüntüsünü koruyunca maç da ilk yarıda gelen gollerle 2-0 sonuçlandı. 90 dakika sonrası göze çarpanlar; Kayserispor'un şiddetli santrfor ihtiyacı, Volkan Demirel'in tekerrür eden sorumsuzluğu ve Luis Aragones'in göz göre göre takımını sahasına mahkûm eden kararlarıydı.

Teknik analiz

(Trabzonspor - Konyaspor)

Kolbastı değil "Roman" havası

Trabzonspor, evinde oynayıp birçok net pozisyondan yararlanamadığı maçta Roman Kratochvil'in golüyle Konyaspor'a 1-0 mağlup olarak zirve yarışında önemli bir yara aldı. Hafta içi bu karşılaşmaya yönelik yaptığımız değerlendirmede Konyaspor'un istikrarsız kadrosuyla her an her şeyi yapabilecek bir takım olduğunu vurgulamıştık. Bordo-mavili takım karşısında da belki takım olarak değil ama bireysel performanslarla öne çıkan Konyaspor, rakibinden çok önemli 3 puanı almayı başardı. Şüphesiz bahsettiğimiz bireysel performanslardan en parlağı kaleci Oğuzhan Bahadır'a aitti. En az 4 net pozisyonun gol olmasına izin vermeyerek takımının galibiyetinde önemli rol oynayan Oğuzhan'a karşılık Trabzonspor hücum hattının formsuzluğu da elbette dikkat çekiciydi. Taktik açıdan incelendiğinde; Trabzonspor'un 4-3-2-1 yapılanmasıyla orta alanın defansif gücünden taviz verdiğini ve özellikle maçın son bölümünde Hüseyin'in de stoper mevkiine çekilmesiyle hakimiyetin Konyaspor'a geçtiğini görüyoruz. Her ne kadar bu bölümde Trabzonspor baskısını izlediysek de bu durumu Giray Bulak'ın bilinçli bir tercihi olarak yorumlamak da mümkün. Cihan, Ayman ve Zafer ile orta alandaki mücadeleyi kazanan Konyaspor, galibiyet golünü attıktan sonra oyunu tutmayı başardı ve 3 puanı aldı.

Ivankov'un ikramı

23. haftanın açılış maçında Galatasaray'ın Ali Sami Yen'deki konuğu Bursaspor'du. Mücadele 2-1 Galatasaray'ın üstünlüğü ile bitti. Ev sahibi ekip taraftarının da desteği ile oyunda kontrolü kısa süre içinde eline alırken 10. dakikada sol kanattan Harry Kewell'ın ortasına ceza sahasında Milan Baros'un vurduğu kafa ile 1-0 öne geçti. 31. dakikada ise Veli'nin geri pasında Ivankov kale çizgisinin 2-3 metre çaprazında topu pres yapan Aydın Yılmaz'ın üstünden aşırtarak tekrar Veli'ye göndermek istedi. Top Aydın Yılmaz'ın omzuna çarptı ve ağlara gitti. Bu golle uzun süre motivasyon kaybı yaşayan Bursaspor, İbrahim'in golünden sonra beraberlik için çabalasa da gol kaydına muvaffak olamadı.

Beşiktaş kolay maçı zora soktu

Ligde ve kupada yoluna emin adımlarla ilerleyen Beşiktaş, hafta içerisinde Ankarapor'u Türkiye Kupası Yarı Finali'nde devirdikten sonra, Hacettepe'yi Delgado, Bobo ve Nobre'nin attığı gollerle 3-2 devirerek ligde zirveye tutundu. İlk 20 dakikadaki baskı sonucunda kalesinde 2 gol gören Hacettepe ise Nobre'nin golüne 2 dakika sonra karşılık vererek bu golün ateşlediği direnişini maç sonuna kadar sürdürdü. Ancak Hacettepe'nin tehlikeli geldiği dakikalarda, siyah beyazlılar kaleci Recep'in büyük hatasını affetmedi ve rakibinin direncini Bobo ile kırdı. Hacettepe, 87. dakikada Patio'nun golüyle bir nebze olsun umutlansa da skoru koruyan Beşiktaş 3 puanın sahibi oldu.

Gaziantep'te puanlar paylaşıldı

Turkcell Süper Lig'in 23. haftasında, 30 puanlı Gaziantepspor, 22 puanla düşme hattında bulunan Antalyaspor'u ağırladı. İlk yarı genel olarak kısır geçerken, ilk bölümde Antalyaspor'un, ikinci bölümde ise Gaziantepspor'un girişimleri sonuç getirmedi ve soyunma odasına 0-0'lık beraberlikle gidildi. İkinci yarı da düşük tempoda giderken, Antalyaspor, 76. dakikada Ali Zitouni ile üstünlüğü yakaladı. Ancak 90+3'te, karambolda Tabata, Beto'dan aldığı topu Erkan Sekman'a çıkardı. Erkan'ın sert şutu, Ömer'in müdahalesine rağmen filelere gitti ve karşılaşma 1-1 sona erdi. Bu skorla Antalyaspor puanını 23'e, Gaziantepspor ise 31'e çıkartmış oldu.

Denizlispor tutulmuyor

Turkcell Süper Lig'de 23. hafta mücadelesinde İ.B. Belediyespor deplasmanına çıkan Denizlispor, umduğundan kolay bir galibiyet aldı. Yeşil-siyahlılara 2-0'lık skorla 3 puanı getiren golleri 52. dakikada Burak Akyıldız ve 62. dakikada takımın son haftalardaki forma ismi Emil Angelov kaydetti. Ligde son iki haftada aldığı iki mağlubiyetle bir anda küme düşme potasına yaklaşan İstanbul Büyükşehir Belediyespor aldığı bu mağlubiyetle tehlikeli bölgenin içine tamamen girerken, Denizlispor son oynadığı 4. maçında 4. galibiyetini alarak yükselişini sürdürdü. Yeşil-siyahlılarda Braga ve Angelov bu maçta sivrilen isimler oldular.

Ankara derbisi Gençlerbirliği'nin

Turkcell Süper Lig'de düşme hattını yakından ilgilendiren Başkent derbisinde gülen taraf Gençlerbirliği oldu. Karşılaşmaya atak başlayan ekip de Ankara'nın kırmızı-siyahlılarıydı. Son 3 haftada aldığı galibiyetlerle çıkışa geçen Ankaragücü ile karşılaşan kırmızı siyahlılar, Mustafa ve Troisi'nin ikinci yarıdaki golleriyle çok kritik 3 puana uzandı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren karşılaşmada Gençlerbirliği'ne üç puanı getiren goller 62. dakikada Mustafa Pektemek ve 90. dakikada Troisi'den geldi. Bu önemli galibiyetle Gençlerbirliği puanını 28'e yükseltirken, Ankaragücü 24 puanda kaldı.

Atamayana attılar

Kocaelispor - Eskişehirspor maçına ilişkin hafta içi yaptığımız değerlendirmede hakem kararlarına ve Batuhan Karadeniz'e dikkat çekmiştik. İzmit İsmetpaşa Stadı'nda oynanan 23. hafta maçında Batuhan dünyaları kaçırıp El Saka da kırmızı kart görünce ev sahibi Kocaelispor 83'te Taner'in kafasından bulduğu golle 3 puanı almayı başardı. Böylelikle yeşil-siyahlılar son haftalarda topladıkları puanlarla yakalanan çıkış trendini Eskişehirspor karşısında da sürdürdüler ve puanlarını 19'a yükselttiler. Deplasman fobisini bu maçta da yenemeyen Eskişehirspor ise 1-0'lık mağlubiyetle 27 puanda kaldı.

Ankaraspor'dan Sivas'a çelme

Son haftalarda düşüşe geçtiği tarafımızdan da birçok kez dile getirilen Sivasspor, Fenerbahçe serisinden sonra Ankaraspor karşısında da umduğunu bulamadı. Maç boyunca hücum yönünde istekli olan ve pozitif futbol oynayan taraf Ankaraspor olurken, Sivasspor teknik direktörü Bülent Uygun'un gerek maç içindeki gerekse de maç sonundaki agresif tavırları oldukça tepki çekti. Bu arada Aykut Kocaman tarafından ikinci yarıda sahaya sürülen ve beraberlik golünü atan 19 yaşındaki orta saha oyuncusu Umut Sözen'in etrafına çok parlak ışıklar saçtığını da belirtmemiz lazım. Genç yetenek kısa süre içinde büyüklerin transfer listesine girecek gibi görünüyor.

Haftanın takımı: Denizlispor

Haftanın incisi: "Bursaspor olarak kendi kendimize çalım atmaya devam ediyoruz." Osman ÇELİK

Kare as: Oğuzhan Bahadır (Konyaspor)

     Güray Vural (Denizlispor)

    Umut Sözen (Ankaraspor)

     Fabian Ernst (Beşiktaş)

Gol krallığı: 16 gol - Milan Baros (Galatasaray)

14 gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

12 gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

10 gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

10 gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

10 gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

10 gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

 9 gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

       9 gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

Takım O   G   B   M   A   Y   P

Sivas 23 13 7 3 37  18 46

Beşiktaş 23 13 6 4 38  22 45

Trabzon 23 13 6 4 30  19 45

Fenerbahçe 23 13  4 6  45 24 43

Galatasaray 23 13 4 6 46 29 43

Ankaraspor 23 10 5 8 30 22 35

Kayseri 23 8 9 6 21 15 33

Bursa 23 8 8 7 28 29 32

Gaziantep 23 8 7 8 29 32 31

G.Birliği 23 7 7 9 27 28 28

Eskişehir 23 6 9 8 29 30 27

Denizli 23 8 3 12 31 37 27

Konya 23 7 6 10 22 30 27

İ.B.B. Spor 23 7 4 12 24 36 25

Ankaragücü 23 6 6 11 22 33 24

Antalya 23 5 8 10 21 30 23

Kocaeli 23 5 4 14 31 49 19

Hacettepe 23 3 5 15 16 44 14

Haftanın maçı

(Kayserispor - Fenerbahçe)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Kayserispor: 31.300.000 Euro (27 futbolcu)  Kayserispor: 24,7

Fenerbahçe: 101.800.000 Euro (29 futbolcu)  Fenerbahçe: 26,1

Tüm yazılarını göster