Futbolda suç ve ceza

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
 
Raul Meireles'in Galatasaray derbisinde gördüğü kırmızı kart ve ardından hakem raporuyla birlikte PFDK'dan aldığı 12 maçlık ceza, son günlerin hararetli gündem maddesi. Büyük takımlarımızla ilintili her olayda olduğu gibi bu kırmızı kartın ardından da kara kaplı defterler açıldı, görüntüler orta yere saçıldı. Maalesef bizdeki futbol kamuoyunun huyudur, tartışmalar bir noktadan sonra mantık sınırlarının dışına taşar.
 
Bu olayda da ortaya çıkan son video görüntülerinin ardından "Tükürdü mü? Tükürmedi mi?" şeklinde başlayan tartışma, "O tükürük sayılır mı? Sayılmaz mı?" ya da "Meireles'in konuşma tarzı tükürüklü olabilir mi?" sorularına yanıt aranan bir bilmeceye dönüştü. Aslına bakarsanız, bugünkü köşemi işgal eden konu direkt olarak Meireles ile bağlantılı değil. Açıklanan 12 maçlık cezanın zihnimde yaptığı "Joey Barton" çağrışımları üzerinden İngiliz federasyonunun bugüne kadar verdiği önemli cezaları yazmak niyetindeyim. 
 
Bu yılın mayıs ayında Manchester City ile yaptıkları maçta Queens Park Rangers'lı olduğu kadar sabıkalı da olan Joey Barton önce Carlos Tevez'e attığı dirsek sebebiyle hakem tarafından kırmızı kartla cezalandırıldı. Oyun alanını terk etmeden önce Sergio Agüero'ya tekme atıp yere seren, kendisine müdahale etmek niyetindeki Vincent Kompany'e de kafa atmaya çalışan Barton, FA tarafından 12 maçtan men edilip ayrıca 120 bin dolar da para cezasına çarptırıldı. Bu noktada Raul Meireles ile kıyaslandığında hikâyenin yalnızca "12 maçlık" kısmının benzeştiğini yazmak zorundayım çünkü Joey Barton tabiri caizse tam bir suç makinesi. 2004'te Manchester City'de iken bir yılbaşı partisinde genç takım oyuncularından Jamie Tandy'nin gözünde sigara söndürmekten ceza alan Barton, 2007'de takım arkadaşı Ousmane Dabo'yu idman sahasında öldüresiye dövüp göz retinasına zarar verdi. Bu davranışı nedeniyle 200 saat kamu hizmetinde çalışma cezası alıp inşaatlarda çalıştı. Aynı yıl Liverpool'daki bir gece kulübünde karıştığı kavga sonrası bu kez altı ay hapis cezası aldı, 77 gün yattı. Halen Marsilya kadrosunda bulunan Barton'ın vukuatları yazmakla bitmeyeceğinden biz burada keselim ve diğer önemli cezaları hatırlayalım:
 
Eric Cantona: Fransız futbolcu Manchester United'da oynadığı 1995 yılında tribündeki Crystal Palace taraftarına attığı "uçan tekme" nedeniyle 9 ay futboldan men edildi. 120 saat kamu hizmetinde çalışma cezası aldı ancak bu olaydan çok daha önceleri henüz Fransa'da iken hakeme topu fırlatmasından ötürü bir ay hak mahrumiyeti ile cezalandırılmış, bu cezaya yaptığı yorumda federasyon yetkilileri için "beyinsizler" ifadesini kullanınca cezası ikiye katlanmıştı. Cantona'nın Şampiyonlar Ligi maçı için geldiği İstanbul'da Türk polisiyle de kavga ettiği biliniyor.
 
Paolo di Canio: 1998'de Sheffield Wednesday forması giyen İtalyan futbolcu, Arsenal karşılaşmasında saha içinde karıştığı bir kavga sonrası kendisine kırmızı kart gösteren hakem Paul Alcock'u iterek yere düşürdü. Bu hareketi dolayısıyla İngiltere futbol federasyonundan 11 maç ceza aldı. di Canio'nun İtalya kariyerinde de Roma ve Livorno taraftarlarına karşı yaptığı ırkçı hareketler ve verdiği nazi selamı nedeniyle
çeşitli cezalar aldığını hatırlatalım.
 
David Prutton: İngiliz futbolcu Southhampton forması giydiği 2005 yılında Arsenal ile 1-1 berabere kaldıkları maç esnasında Robert Pires'e yaptığı faul sonrası kırmızı kart gördü. Kırmızı kartın ardından sahayı terk etmemekte ısrar eden, hakem Alen Wiley'i iten ve küfürler savurarak yardımcı hakemin üzerine yürüyen Prutton disiplin komitesi tarafından 10 maçla cezalandırıldı.
 
Paul Davis: 1978 - 1995 yılları arasında Arsenal'de forma giyen orta saha oyuncusu Davis, attığı yumrukla 88'de karşılaştıkları Southhampton takımının futbolcusu Glenn Cockerill'in çenesini kırdı. Savunmasında Cockerill'in kendisine ve annesine küfür ettiğini söyleyen Paul Davis'e televizyon görüntüleri izlenerek 9 maç ceza verildi.
 
Luis Suarez: Halen Liverpool forması giyen Uruguaylı futbolcu, 2011 Ekim'inde oynadıkları Manchester United maçında Patrice Evra'ya yönelik ırkçı hakaret ve davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle 8 maç ceza aldı. Suarez, iki ekibin bir sonraki randevusunda (Şubat 2012) bu kez de seremoni sırasında Evra'nın elini sıkmayarak tepkileri üzerinde çekti ve özür dilemek zorunda kaldı.
 
Elbette çoğaltılabilecek bu örnekler yanında kanında kokain izine rastlanan dönemin Chelsea kalecisi Mark Bosnich'in aldığı 9 aylık veya uyuşturucu testinden kaçan Rio Ferdinand'a verilen 8 aylık cezalar gibi konumuzla direkt ilgisi olmayan yaptırımlar da var. Ancak saha içi davranışlara verilen cezaların şiddeti gösteriyor ki, UEFA son dönemde öne çıkardığı "Respect!" (Saygı) sloganının içini boş bırakmak niyetinde hiçbir zaman olmadı.
 
Dünya liglerinden haberler
 
- Tottenham, Brad Friedel'ın sözleşmesini yerini Hugo Lloris'e kaptırmasına rağmen bir yıl uzattı. 41 yaşındaki eldiven sezon başında kaleyi devralmış ancak sonrasında yerini Andre Villas Boas'ın yeni transferi Hugo Lloris'e kaptırmıştı. Tottenham, kadrosunda Carlo Cudicini ve Heurelho Gomes gibi kaliteli kalecileri bulundurmasına rağmen başarılı kalecinin sözleşmesini 2014 yılına dek uzatma kararı aldı.
 
- Barcelona'nın Fransız savunmacısı Eric Abidal, sahalara dönmek için bir tarih belirlemediğini söyledi. 2012 yılının başlarında karaciğer nakli ameliyatı geçiren 33 yaşındaki oyuncu, yeni sezonda henüz hiçbir maçta forma giymedi. Takımla çalışmalara başlayacak seviyeye geldiğini sözlerine ekleyen Abidal, kendisine ilgi gösteren kulüpler olduğunu ancak amacının Barcelona'da kalmak olduğunu ifade etti.
 
- Brezilya 1. Ligi'nin önemli takımlarından Flamengo, geçtiğimiz günlerde Milan'la yıldız oyuncu Robinho'nun transferi için görüştü ancak anlaşma sağlanamadı. İtalya temsilcisi Milan'ın as başkanı Adriano Galliani, Rio de Janeiro'ya uçarak Flamengo kulübü yönetimi ile Robinho'nun transferi için görüşme yaptı. Ancak Milan'ın talepleri Flamango yöneticileri tarafından reddedildi.
 
- Belçika 1. Ligi'nde mücadele eden Standart Liege'in başkanı Roland Duchatelet ilginç bir demeç verdi. Başkan, Belçika Ligi'nin artık öldüğünü ve bu nedenle Hollanda ile birlikte "Beneliga" adında yeni bir lig oluşturulması gerektiğini ifade etti. Hollanda 1. Ligi'nde şu anda 18 takım mücadele ediyor. Avrupa'nın daha az takip edilen liglerinden birisi olan Belçika'da ise 16 ekip yer alıyor.
 
- Ukrayna Futbol Federasyonu (FFU), futbol takımının başına Mykhailo Fomenko'nun getirildiğini duyurdu. FFU, 64 yaşındaki Fomenko ile 1 yılı opsiyonlu olmak üzere 2 yıllığına anlaşıldığı bilgisini verdi. 70'lerin efsanevi Dinamo Kiev kadrosunda yer alan Fomenko, 24 kez de SSCB formasını giymişti. Oleg Blokhin'in görevine, Ukrayna ile Polonya'nın ortak düzenlediği 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda takımın gruptan çıkamayışı sonrası Eylül ayında son verilmişti.
 
Türkiye liglerinden haberler
 
- Gençlerbirliği, orta saha oyuncusu Mustafa Kayabaşı'nı sezon sonuna kadar PTT 1. Lig takımlarından Samsunspor'a kiraladı. Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'a, Mustafa Kayabaşı'nın Samsunspor'a transferi için daha önce söz verdiğini belirtti.
 
- Mersin İdmanyurdu'nda Teknik Direktör Giray Bulak, yönetim kurulunun istediği transfer raporunu hazırladı. Kırmızı-lacivertli kulüp, bu kapsamda kaleci Sehic'in yanı sıra Yattara, Bueno, Murat Erdoğan, Hakan Bayraktar, Abdullah Halman, Mustafa Sarp, Taylan Eliaçık, Nurullah Kaya ve Robak ile yollarını ayıracak. Takıma 5 ya da 6 takviye yapılacak.
 
- Spor Toto Süper Lig takımlarından Eskişehirspor transfere erken başladı. Kırmızı-siyahlı kulüpten yapılan açıklamada, tesislerde gerçekleştirilen imza töreninde genç futbolcular Goran Causic ve Andrej Mrkela'nın resmi sözleşmenin altına imza attığı duyuruldu. İki Sırp futbolcunun da 1992 doğumlu oldukları ve orta alanda görev yaptıkları öğrenildi.
 
- Spor Toto Süper Lig takımlarından Sanica Boru Elazığspor'un maçlarını oynadığı Elazığ Atatürk Stadı'nda, sezon başında tamamlanamayan işlerin devre arası tatilinde bitirilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında stadın protokol girişinde su birikintilerini önlemek amacıyla kanal ve su tahliye sistemleri yenilenecek, yedek kulübeleri de gözden geçirilecek.
 
- Gol yollarında problem yaşayan Trabzonspor'un gündemine aldığı son isim Molde formasıyla bu sezon Norveç liginde harikalar yaratan Davy Claude Angan oldu. 1.83 boyunda ve 25 yaşındaki Fildişili oyuncunun 2,5 milyon euro civarında bir bonservis bedeliyle transfer olabileceği konuşuluyor. Angan'ın Norveç liginde çıktığı 104 maçta 35 golü bulunuyor.
 
- Bursaspor'da Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam'ın verdiği rapor sonrası kadro dışı bırakılan yetenekli futbolcu Ozan İpek futbolu çok özlediğini ifade ederek, halen Kasımpaşa ile görüşmekte olduğunu açıkladı. Kasımpaşaspor Teknik Direktörü Şota Arvaladze ile bire bir görüştüğünü belirten Ozan, Antalyaspor ve Eskişehirspor'un da kendisiyle ilgilendiğine dair duyumlar aldığını belirtti.
 
 
Tüm yazılarını göster