Futbol tarihinden bir yaprak

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

İngiltere’nin Worksop kasabası 15 Nisan 1887 tarihinde önemli bir futbol maçına sahne olur. Bu tarihi maçta Beighton ve Worksop Town futbol takımları Netherton Road’da karşı karşıya gelirler. O tarihte henüz “Midland League” kurulmamıştır ve takımlar belirli bir lig organizasyonu olmaksızın kendi aralarında eleme usulü kupa mücadeleleri düzenlemektedirler. Tozlu yapraklar arasında daha da geriye gittiğimizde İngiliz yazılı kaynaklarında “futbol/football” kelimesine ilk rastlanılan kayıt 1409 tarihlidir. 1848’de futbolun Rugby’nin sertliğinden sıyrılması için ilk kurallar Cambridge Üniversitesi tarafından konulmuş ve adına da “Cambridge Kuralları” denilmiştir. Bugün piero yardımıyla çözmeye çalıştığımız ofsayt kuralının temeli de 1856’da aynı kurul tarafından atılır.

Maçın komik hikâyesine döneceğiz ama modern futbolun temellerinin atıldığı şartları betimlemesi bakımından şu olayı da anlatmadan geçmeyelim. 1838’de “Hammer Bottom” takımının 13 yaşındaki oyuncusu James Mills’in ayağı maç esnasında 3 yerinden kırılır. Zamanın şartlarıyla müdahale edilen oyuncunun bacağı bir türlü iyileşmeyip kangren belirtileri gösterince, doktorlar Mills’i kurtarmak için bacağını kesmek zorunda kalırlar. Mills, modern futbolun belki de ilk kahramanlarından biridir ve koltuk değnekleriyle geçirdiği kalan ömrünü pazar günleri düzenlenen karşılaşmaları saha kenarından izleyerek geçirir.

Yukarıda bahsettiğimiz 1887 tarihli maçta ise, oyunculardan birinin çektiği şut hemen bitişikteki bahçeye düşünce, top evin hanımı tarafından alıkonulur ve bahçedeki müştemilata kilitlenir. Oyuncular maça devam edemezler çünkü maç öncesi ısınırken yedek toplarını da kaptırmışlar ve o top da şikâyetçiler tarafından karakola götürülüp polise teslim edilmiştir. Düşünülür, taşınılır ve en mantıklı kararın gidip ev sahibesinden topu geri istemek olduğuna karar verilir. Bir oyuncu seyirciler arasından bir gönüllü ile birlikte evin kapısını çalar. Ev sahibi topu geri vermeyi reddeder. Bunun üzerine ikili bahçedeki müştemilatın kapısını zorlayınca, bahçedeki yabayı kapan ev sahibi futbolcu ve taraftarın üzerine yürür. Ancak işi kolay değildir ve kısa sürede işler tersine döner. Kocasının dayak yemekte olduğunu gören ev sahibesi bu kez eline geçirdiği kovayı olanca gücüyle futbolcunun kafasına geçirir. Bu hamleyle birlikte uzaktan gelişmeleri izleyen futbolcular ve taraftarlar galeyana gelirler ve bahçeyi işgal ederler. Ev sahibi ve hanımı linç edilmekten kendilerini evlerine kilitleyerek kurtulurlar. Toplarını geri alan grup, gayet mesut şekilde maça devam etmek isterler ama çok geçmeden gelen polis hepsini toplar ve karakola götürür. Tarihin ilk istemeyen olaylarından biri yaşanmış, ilk holigan eylemlerinden birine imza atılmıştır. Ortada futbol maçlarıyla ilgili herhangi bir düzenleme ya da spor hukukuna dair bir işleyiş olmadığından eylem “kalkışma” olarak değerlendirilir. Gruptan pek çok kişi, ev sahibi ve eşini ikna ederek kendilerini kurtarsa da futbolcu ve taraftardan oluşan ikili 60’ar günlerini hapiste geçirmek zorunda kalırlar. Anlayacağınız, bugün dışarıdan saha içine doğru olan akış o tarihlerde içeriden saha dışına doğrudur.

O tarihlerde maçta kırılan bacak “kaybedilen uzuv”, saha dışına giden top “yarıda kalan maç” anlamına geliyordu. Geçen 127 yılda imkânlar ve tesisler çok gelişti, sanıyorum değişmeyen tek şey “istenmeyen olaylar.”

Dünya liglerinden haberler

• Manchester United menajeri David Moyes, kulübü yeniden inşa etmeyi planladığını söyledi. Daily Telegraph’a açıklamalarda bulunan Moyes, “Bu kulübün her gün biraz daha geliştiğinin herkes farkında. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda yeniden bir inşa süreci olacak. Buna bir şüphem yok.” şeklinde konuştu. İskoç teknik adam, Sir Alex Ferguson’ın da aynı şeyi isteyeceğini söyledi.

• Chelsea, Bertrand Traore ile dört buçuk yıllık anlaşmaya vardı. Burkina Fasolu genç yıldız ile Ekim ayında anlaşmaya varan Chelsea’nin 2014 yılı ile birlikte 18 yaşındaki genç yıldız ile sözleşme imzalaması, Afrikalı yıldızı mutluluktan uçurdu. 18 yaşındaki genç yıldız, kulüple birlikte antrenmanlara çıkmasıyla ilgili olarak “Çok mutluyum. Benim için çok iyi bir deneyimdi. Üst düzey oyunculardan çok şey öğrendim.” ifadelerini kullandı.

• Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımlarından Hannover 96 Kulübü Başkanı Martin Kind, Tayfun Korkut’un teknik direktör olarak takımın başına getirilmesinde bir risk görmediğini söyledi. Korkut’un tecrübesiz olduğu yönündeki endişeleri de yersiz bulan Kind, ‘‘Biz bir risk görmüyoruz. Korkut kariyerini hedefleri doğrultusunda planladı. Ne yapacağını biliyor’’ dedi.

• Samsunspor’dan ayrıldıktan sonra başına geçtiği Lazio’da bu sezon beklenen başarıyı yakalayamayan Vladimir Petkovic, İsviçre Milli Takımı ile 1.5 yıllık anlaşma imzaladı. İsviçre, 2016 Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde ederse, Petkovic’in anlaşması şampiyona sonuna kadar otomatikman uzayacak. Saraybosna doğumlu olan 50 yaşındaki Petkovic, yaşamının 27 yılını İsviçre’de geçirmişti.

• Fransa Ligue 1 ekiplerinden Bastia, transfer dönemine oldukça hızlı bir başlangıç yaptı. Fenerbahçeli Milos Krasic’in de formasını giydiği Fransız ekibi, golcü oyuncu Djibril Cisse’yi renklerine bağladı. 32 yaşındaki Fransız oyuncu, bu sezon Kuban Krasnodar formasıyla 15 maça çıkmıştı. Yıldız golcü, 15 maçta 4 gol 1 asistlik performans sergiledikten sonra Fransa’nın yolunu tuttu.

• İspanya La Liga ekiplerinden Barcelona’nın formasını giyen genç yıldız Isaac Cuenca için Elche takımının transfer girişiminde bulunduğu iddia edildi. Geçen sezon Ajax’a kiralanan 22 yaşındaki futbolcu, Ekim ayında dizinden yaşadığı ameliyat sonrası yeniden futbola döndü. İdmanlara yeniden başlayan genç futbolcu, ligin ilk yarısında Barcelona Teknik Direktörü Gerardo Martino’nun planları arasında yer almıyor.

Türkiye liglerinden haberler

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kardemir Karabükspor’da basın sözcüsü Ahmet Gölbek, “Sezonun ikinci transfer döneminde 4 ya da 5 oyuncu almak için çalışıyoruz” dedi. Gölbek, “Teknik heyetimizin görüşleri doğrultusunda transfer çalışmaları başladı. Kardemir Karabükspor bir kurum takımı. Transferlerde buna dikkat ediyoruz. Titiz davranmak zorundayız” şeklinde konuştu.

• Hırvat teknik adam Robert Prosinecki ile yollarını ayıran Kayserispor’da teknik direktörlük konusunda ibre Şenol Güneş’e döndü. Kayserispor yönetimi, daha önce milli takım ve Trabzonspor’u çalıştıran Şenol Güneş ile bir görüşme yaptı. Genel Menajer Süleyman Hurma’nın teklif götürdüğü Şenol Güneş’in Kayserispor’da görev alması için bazı oyuncuların devre arasında kadroya katılması konusunda ısrarcı olduğu bildirildi.

•  Medical Park Antalyaspor Kulübü Başkanı Gültekin Gencer, ligde ilk devrenin kendileri için başarısız geçtiğini vurgulayarak, Dany, Yobo, İbrahim Öztürk, Serdar Kesimal isimlerinden birini transfer edeceklerini söyledi. Gencer, Fenerbahçe’den transfer edilen Semih Şentürk’ün Antalyaspor’da da 23 numaralı formayı giyeceğini kaydetti. Antalyaspor ayrıca Hollanda’nın Ajax takımında forma giyen 27 yaşındaki Kamerunlu futbolcu Eyong Enoh için de girişimlerini sürdürüyor.

• Galatasaray’da takımı gençleştirmek için transfer çalışmaları devam ediyor. Sarı-Kırmızılılar, Bucaspor’da forma giyen Umut Gündoğan ve Kayserispor’un genç oyuncusu Salih Dursun’u kadroya katmak istiyor. Öte yandan defansa yabancı takviyesi de yapmak isteyen Galatasaray yönetimi, Rhodolfo için Brezilya’ya gitmeye hazırlanıyor. Daha önce prensip anlaşmasına varılan Alex Telles ise, Sarı-Kırmızılı formayı giymek için gün sayıyor.

• Forvet hattını güçlendirmek için arayışlara başlayan Eskişehirspor’da gündeme gelen isim Fildişili santrfor Christian Kouakou oldu. Fransa ikinci liginde FC Tours forması giyen Kouakou, bu sezon takımıyla çıktığı 17 maçta 8 gol, 2 asistlik bir performans sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. 22 yaşındaki oyuncu sürati, rakip defansların arkasına sarkma becerisi ve ilginç gol sevinçleriyle tanınıyor.

• Trabzonspor, transferde kadrosuna katmak istediği yıldız isimlerle görüşmelerini sürdürürken teknik direktör Mustafa Akçay, yönetimden yardımcılarına izlettiği Brezilyalı Aloisio’nun alınmasını istedi. Sao Paulo takımında forma giyen 25 yaşındaki Alaisio Dos Santos’un kariyerindeki 130 maçta 44 golü ve 12 asisti bulunuyor.

Tüm yazılarını göster