Bu aralar ülkedeki malum gelişmelerden dolayı kendi isteğiyle veya zorunluluktan dolayı işten ayrılanlar hayli fazla. Ayrılanların çoğunluğu da artık yeni işlere başvurmak yerine kendi işini kurma ya da freelance çalışma olanaklarını değerlendirmeyi tercih ediyor. Diğer yandan daha genç kuşaklar da öncelikli tercih olarak serbest çalışabilecekleri işler üzerine yoğunlaşma eğiliminde. Bu nedenle bana da “Kendi işini yapanlar pazarlama konusunda neler yapmalı” soruları daha sıkça gelmeye başladı. Genelde küçük işletmelerin pazarlama faaliyetleriyle ilgili sık sık yazsam da münhasıran freelance çalışanlar için seyrek yazdığım doğru.
Bu konuda en kapsamlı yazıyı Kasım 2012’de “Sen işine uymuyorsan işin sana uysun” başlığıyla yazmıştım. Sözünü ettiğim yazıda "Click Millionaries" (Tıklama Zenginleri) adlı kitabın yazarı Scott C. Fox’un hayat tarzınıza uygun bir iş modeli geliştirme, yani "Lifestyle Business" konusundaki önerilerini ele almıştım. Geçtiğimiz günlerde B2C (business2community.com) sitesinde Miranda Marquit imzasıyla “6 Effective Tips for Marketing Your Freelance Business” (Freelance işinizi pazarlamanız için 6 etkili ipucu) başlıklı bir yazı yayınlandı. Bu yazıda freelance işlerde artan rekabet nedeniyle sıradan yöntemlerle öne çıkmanın zorluklarından söz ediliyor ki, bu durum Türkiye için de bugüne kadar olmadığı ölçüde geçerli. Bu nedenle Marquit’nin altı ipucuyla kendi önerilerimi birleştiren bir liste hazırladım.
1- Pazarlama için zaman ayırın
Bu her şeyden daha önemli. Eğer mali gücünüz fazla değilse, mutlaka düzenli ve sürekli olarak pazarlamaya bizzat zaman ayırmanız gerekir. Sosyal medya reklamlarına veya başka işlere ayırdığınız zaman dışında en az ayda bir yaptığınız işlerin sonuçlarını, geri dönüşlerini mutlaka gözden geçirin. Kafanızdaki hedeflere yönelik olarak attığınız adımlarla stratejinizi karşılaştırın ve en etkili yöntemlerin ne olduğunu tekrar tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken işleri otomatikleştirmeye yarayan bazı araçları kullanma veya bazı işleri outsource etme olanaklarını da gözardı etmeyin. Unutmayın ki, zaman sahip olduğunuz tek sermaye.
2- Kendinizi niş haline getirin
Kendinize özel bir alan yaratmak Guy Kawasaki’nin de Scott C. Fox’un da verdiği en önemli öğüt. Sizinle benzer alanlarda çalışan insanlardan yani rakiplerinizden farklı bir alan oluşturun. Özel bir alana ne kadar yoğunlaşırsanız gücünüz o kadar artacaktır. Her zaman söylediğimiz gibi odağınızı ne kadar daraltırsanız, işinizi o kadar büyütebilirsiniz.
3- İşiniz çokken de pazarlamayı ihmal etmeyin
Hem küçük işletmelerin hem de freelance çalışanların en büyük handikaplarından biri, ellerinde iş olduğu zaman pazarlama faaliyetlerini ihmal etmektir. Doğal olarak insan gücü kısıtlı olduğunda bütün enerji eldeki işi bitirmeye yoğunlaşıyor ve pazarlama işleri öteleniyor. İşiniz olduğunda da pazarlamayla ilgili çalışmaları asla ihmal etmemelisiniz. Hem zamanınızı hem de elde ettiğiniz gelirin bir bölümünü düzenli olarak pazarlama faaliyetine ayırmak freelance çalışanlar için hayati önem taşıyor. Çok mu işiniz var, kendinizi pazarlamak için daha fazla çalışın, yaptığınız işleri, olumlu geri bildirimleri daha fazla gösterin, bırakın kapınızda müşteriler kuyruk olsun.
4- Kendinizi müşterinize tanıtın
Sizinle bir kerelik iş yapan firmalar genellikle o anda size verdikleri işle ilgilenirler ve sizin aslında başka neler yapabileceğinizi asla merak etmezler. Bunun için birilerinden iş aldığınızda yaptığınız işin ne gibi varyasyonları olduğunu, ne tür işlerde onlara yardım edebileceğinizi mutlaka anlatın ve sizi tanımalarını sağlayın. Çeşitli önerilerde bulunmak veya yaptığınız işlerle ilgili örnekler vermek bu konuda etkili olabilecek yollar arasındadır. Bunları anlatmak için kullanacağınız yöntemler sizin yaratıcılığınıza kalmış.
5- Mutlaka bir web siteniz olsun
Sosyal medya hesapları üzerinden kendinizi ne kadar anlatsanız, en fazla iş teklifini tavsiyeler sayesinde alsanız da mutlaka ayrı bir web sayfanız olsun. Arama motoruna adınızı ve işinizi yazdıklarında karşılarına eli yüzü düzgün, sizin kim olduğunuzu anlatan, yaptığınız işleri kategorilendirebileceğiniz, iş örneklerinizi sunabileceğiniz bol görselli web sayfaları insanların size güvenmesi için önemlidir. Web sayfanızdaki trafiğin düşük olup olmamasına çok fazla takılmayın. Önemli olan sizinle ilgilenen insanların gerektiğinde sizi bulması, başkalarına tavsiye ederken açık ve net bir adres verebilmesidir.
6- Yeni fikirler deneyin
Pazarlama faaliyetlerinize devam ederken yeni fikirler denemeyi asla ihmal etmeyin. Yeni platformlar, yeni sunum fikirleri, yeni araçlar, yeni işler, yeni önerileri fırsat buldukça deneyin. Neyin iş yapıp yapmadığını görmenin en iyi yolu denemekten geçer. Yeni fikirler ortaya atarken yeni mecralara girerken madara olmaktan da asla korkmayın. Freelance iş yapanlar için cesaret en önemli özelliklerden biridir.