Fransa, yabancı girişimciye açılıyor

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Fransa’da dijital ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Axelle Lemaire, yabancı girişimcilere Fransa’da çalışma izniyle birlikte 14-28 bin dolar hibe sermaye, Paris’te ofis ve İngilizce bilen yönetim asistanı vereceklerini geçen hafta La French Touch Konferansı’nda açıkladı. Fransa’yı (aslında Paris’i) dijital alanda New York ve Londra’nın ardından üçüncü cazip şehir yapma stratejisine yaslanan kamu-özel “özendirme” girişimi (French Tech Ticket) bir parçası bu. 

Bakan Lemaire hakkında şu kısa bilgi de konuyla bir bakıma ilgili: Fransa’nın, yurt dışında yaşayan diasporası da kendi milletvekillerini seçmeye 2012’den itibaren başladı. Bu iş için hükümet, “dünyayı” 11 seçim bölgesine ayırdı. Her seçim bölgesindeki Fransızlar, tek bir milletvekiliyle temsil ediliyor. 

Londra’da çalışan Axelle Lemarie, 10 ülkeyi kapsayan “Kuzey Avrupa Bölgesi” milletvekili olarak seçildi, sonra da devlet bakanı oldu. Bu kısa öykü, Fransa’nın, küreselleşmeye nasıl baktığını, diasporasını nasıl yönettiğini, yabancı girişimciye ülke ekonomisine katkı için nasıl davetkâr davrandığını gösteriyor. Hükümet, şimdilik başvuru sayısını 500’le sınırladı. Ve işin ironik tarafı şu ki, Paris’te startup “kurmak” için çalışacak bu yabancıların Fransızca değil, İngilizce bilmesi şartı var. 

Fransız dili için neredeeen nereye? Sen, dünyanın ilk dil akademisini kur. Yüzyıllarca Fransızca’yı koru. İngilizce’ye burun kıvır. İngilizce bilsen bile konuşma. Sonra da hükümet, günün birinde sadece İngilizce iş yapacak yabancılara üste para ve fırsat vererek Paris’e davet etsin. 

Paris’in tarihi bir binası, bu işlere uygun şekilde ileri teknolojiyle donatılıyor. Burası, bin (1,000) tane startup’a, bir kaç FabLab’e çalışma mekânı olacak. Paralar, Fransa’nın tekno milyarderi Xavier Niel’den. Az bir kısmını da başkaları paylaşacak, ama esas ödemeyi Mösyö Niel yapacak. 

Restorasyon bittiğinde, 33 bin 747 metre kare alanı olan, 310 metre uzunluğunda, 58 metre genişliğinde dışı eski içi mosmodern bir bina olacak. Burası, 1927 yapımı Freyssinet Hal Binası. Austerlitz İstasyonu’nun yük deposu diye yapılmış. Niel, Fransız Demiryolları’ndan 70 milyon euroya satın aldı. Fransız star mimar Jean-Michel Wilmotte düzeltiyor. 2016 sonunda açılmak üzere. 

Xavier Niel, ülkenin önemli bir internet servis sağlayıcısı, ayrıca Iliad-Free telefon şirketinin sahibi, LeMonde gazetesi ortağı. Niel’in bir özelliği daha var, galiba bin startup’a adres sağlamasından daha ilginç: Bir yazılım okulu yarattı ki öğretmeni yok, laboratuvarsız, kitapsız, derssiz. École 42 adlı bu “okul” şehrin çevre yoluna yakın, tatsız bir bölgede. Niel, buranın da restorasyonu için bütün harcamayı kendisi yaptı. Bir kâr beklentisi yok. Sadece ehil yazılımcı yetiştirecek. 
Öğretmensiz öğrenciler bilgiyi bizzat kendileri arayıp bulacak, birbirleriyle sürekli işbirliği yaparak 2-5 kişilik takımlar halinde yazılım geliştirecekler. Mekân, bu tür iletişim ve ilişkiye fırsat verecek şekilde tasarlandı. Masaların ve ekranların açılarına kadar her ayrıntı düşünüldü. Bu “okula” girmek için sadece yetenek aranıyor. 

18-30 yaş arasındakiler başvurabiliyor. Ama kabul edilmek, çok çok zor: Geçen yıl 70 bin genç başvurmuş. 20 bini online başvuruyu geçmiş. Sadece 4 bini mülakata davet edilmiş. Dört hafta boyunca haftada 100 saat yazılım problemi çözmeleri istenmiş. Sonuçta okula 890 öğrenci alınmış. Birinci sınıfın %11’i kız. Okul 24 saat açık. 

Geçme-kalma sistemi de okula uygun: Sadece bu iki seçenek var. Otomobil yapımındaki gibi, araba dört yerine üç tekerlekli olamayacağına göre, öğrenci ya sınıfı geçiyor, ya atılıyor.

Tüm yazılarını göster