Forum İstanbul 10 yaşında

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şeref Özgencil'in yönetiminde 20 yıldır yayınlanan Finans Dünyası Dergisi'nin çatısı altında bir araya gelen iktisatçıların oluşturduğu, başkanlığını Yavuz Canevi'nin, başkan yardımcılığını Şeref Özgencil'in yaptığı Forum İstanbul Grubu, her yıl mayıs ayında 2 gün süreli toplantılar düzenliyor. 2023 yılına kadar sürecek bu yıllık toplantılarda Türkiye'nin sorunlarına çözüm aranıyor. Daha güçlü bir Türkiye için yerli ve yabancı uzmanlar görüş ve önerilerini ortaya koyuyor.

Bu toplantıların düzenlenmesinin entelektüel boyutu var, zaman boyutu var, parasal boyutu var. Bir yıl çok sayıda forum üyesi bu toplantılar için çalışıyor. Çok sayıda uzman toplantılarda ortaya konulacak çalışmaları, görüşleri hazırlıyor. Çok sayıda uzman toplantı sırasında tartışmalara katılarak görüş veriyor, öneri veriyor.

Yarının kurulması: Hedef 2023 başlığı altında düzenlenen toplantılar, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023 yılında Türkiye'yi sadece bulunduğu coğrafyada değil, dünyada önde gelen bir güçlü devlet yapmaya yönelik. Forum İstanbul'u oluşturanların 2023 yılına dönük olarak belirledikleri 3 "iddialı hedef" var:

(1) İstikrar içinde sürdürülebilir insan boyutlu büyüme Büyümenin ve bireysel mutluluğun önünü kesen yüksek enflasyon ve yüksek reel faiz tuzağından ciddi ve kalıcı mali sektör reformu (kamu maliyesi dahil) yaparak istikrar içinde sürdürülebilir insan boyutlu büyümeyi sağlayacak makroekonomik yapısalları iyileştirmek ve böylece 21. yüzyılın saygın ve saydam bir toplumu ve başarılı bir küresel oyuncusu olmak.

(2) Hukuksal ve idari altyapının çağdaşlaştırılması Yüksek maliyetli ve sağlıksız teşvik sistemlerini ortadan kaldırarak verimliliği, kalite ve marka kavramını ön plana çıkarmak, haksız rekabet ortamına son verecek ve özel yatırımları motive edecek kurumsal yapının ve mevzuat altyapısının kalitesini artırmak. Bireysel gelişmenin güvencesi olan şeffaflığın, hesap verilebilirliğin, kurumsallaşmanın, demokratikleşmenin ve özetle yönetim kalitesinin bu vizyonun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulamak ve somutlaştırmak.

(3) Fırsat eşitliğini yaşamın unsuru haline getirmek Büyümenin, refahın, fedakârlıkların ve fırsatların topluma adil olarak dağıtılmasını garanti edecek altyapının oluşturulması, gelir bölüşümünde adaletin sağlanması.

Forum İstanbul şemsiyesi altında toplananlar Avrupa Birliği adaylığını, toplumu sosyal ve siyasal olgunluğa taşıyacak ve ekonomik olarak motive ederek hedefe koşturacak bir "çapa" olarak görüyor.

Forum İstanbul üyelerine göre; Türkiye sahip olduğu 3 önemli avantajı kullanmak zorundadır. Bu üç avantaj genç nüfus, müteşebbis kuşak ve teknoloji atağıdır.

Dün başlayan, bu akşam sona erecek olan 10'uncu yıl toplantılarının ana konusu "Küresel Yeni gerçeklerle 2023'e doğru" olarak belirlenmiş. Dünkü oturumlarda "Krizin getirdiği yeni gerçekler/ Krizden geriye kalanlar" "Türkiye'nin Dış Ticaretinde ve yatırım ilişkilerinde yeni dinamikler1, ekonomi-politik denge ve barış arayışı" ve "Geleceğin gündemi" konularında uzmanlar görüş açıkladı, tartışmalar yapıldı.

Bugün "değişen değerler, değişen piyasa dinamikleri karşısında finansal mimari", "dolar-euro-yuan ve TL. ilişkileri", "şehirlerin geleceği", "Türkiye-Orta Asya ilişkileri", "tarım ve gıda", "çevre" konularında uzmanlar görüş açıklayacak, tartışmalar yapılacak.

İlginç olan şudur: Forum İstanbul Grubu 10 yıl önce hedef 2023 demişti. Bu seçim döneminde hem CHP hem AKP ekonomi ve sosyal programlarını hazırlarken "Hedef 2023" sloganına sahip çıktılar.

Tüm yazılarını göster