Kaldıraçlı işlem yapmayan, reel para kullanan fonlar, bazı gelişen ülke paralarına son günlerde giriş yapıyor. Özellikle Asya ülkelerinin paraları öne çıkıyor. Kurumsal yatırımcılar, TL’de ve Macar Forinti’nde satış yapıyor. Rus Rublesi’ne hafif giriş var. Latin Amerika ülkelerinin paraları ilgi görmüyor. Ülke ülke ayrıntılı değerlendirmeler yapılabilir. Ancak gelişen ülke paralarına yönelik satış pozisyonlarında genel bir düşüş var. Bazı önemli kurumların riskli kategorideki bu piyasalara ilgi göstermeleri, ciddi şekilde değer kaybeden paralarda fırsat kolladıklarını gösteriyor.
Para girişi olan ülkeler arasında, Türkiye de olabilirdi. Gerçi jeopolitik olayların piyasalar üzerindeki etkisi, sabun köpüğü gibi uçup gidebilir. Önemli olan ülkeler arasındaki gerginliğin boyut kazanıp kazanmadığıdır. Rusya, Ukrayna’daki aksiyonları nedeniyle Avrupa ve ABD ile büyük bir kriz yaşadı. Karşılıklı ekonomik yaptırımlar açıklandı. Sonrasında ülkeler bir şekilde masaya oturdu. Türkiye ekonomisi açısından olası negatif sonuçlar bir haftadır konuşuluyor. Rusya açısından bakıldığında, yeni bir cephe açmanın anlamı yok. Suriye’deki mücadele farklı oluşumlar üzerinden yürütülüyor. Ülkelerin askeri anlamda direkt karşı karşıya gelmesi düşük bir olasılıktır. Bu açıdan, iki ülke arasındaki gerginliğin dalga boyu önümüzdeki günlerde düşebilir. Kaldı ki küresel yatırımcılar bir noktada kazanacağı paraya bakıyor. Savaşları, yıkımları kanıksıyor. Para kazandıracak piyasalar aranırken, büyük Merkez Bankaları’nın politikaları, Çin ekonomisinin durumu gibi faktörler etkili oluyor.
Önümüzde yoğun bir gündem var. Yarın Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplanıyor. Cuma günü ABD istihdam raporu yayımlanıyor. 16 Aralık’taki Fed toplantısı öncesinde bu raporun kritik olacağı düşünülüyor. AMB’nin ne yapabileceğine geçmeden önce, AMB Başkanı Draghi için kısa bir değerlendirme yapalım. Trichet gibi eski toprak bir Merkez Bankası Başkanı’ndan sonra Draghi’ye yönelik beklentilerim düşüktü. Açıkçası, Draghi Merkez Bankası Başkanlığı çıtasını yükseltti. Almanya’ya rağmen daha ilk toplantısında faiz indirimi yaptı. Tepkilere karşın tahvil alım programını açıkladı. Yunanistan krizinde Almanya’nın yanında durarak, birlik içinde sorun çıkarabilecek ülkelere mesaj verdi. Kurumun yarınki toplantısında, tahvil alım programını genişletmesi ve faizi indirmesi bekleniyor. Euro bölgesinde toparlanma emareleri varsa, bu durum AMB’nin politikaları sayesindedir. Tahvil alım programının genişletilmesi konusundaki detaylar yarın açıklanmayabilir. Ocak toplantısına kalabilir. Tabii AMB beklentileri o kadar iyi yönetiyor ki, yarın Draghi’nin açıklamalarından önce kuvvetle muhtemel piyasaya kararlılık mesajları gönderilir. Tahvil alım programındaki majör değişiklikler ocak toplantısına kalsa bile, piyasa mühendisliği sonuç verebilir. Bu şekilde piyasa hayal kırıklığına uğramaz. Fiyatlama açısından bakıldığında, Dolar Endeksi’nin yüzde 58’ini oluşturan EUR/USD paritesi 1.08’in üzerine çıkmadıkça, euro satış pozisyonlarının panik halinde kapatılmayabilir.
Cuma günü yayımlanacak ABD istihdam raporu çok zayıf olmadıkça, Fed’den faiz artışı bu ay gelebilir. Aslında Fed’in ekonomik verilere dayalı duruşundan eser kalmadı. Enflasyon iyice arka plana düştü. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesindeki zayıf seyir sürüyor. Güçlü dolar, düşük emtia fiyatları, zayıf enflasyon beklentileri; enflasyondaki düşüş trendinin ‘‘geçici’’ olmadığının sinyalini veriyor. Fed, istihdam piyasasındaki genel pozitif eğilimin sürdüğüne vurgu yaparak faizi artırabilir. Diğer taraftan, ücretlerdeki ve enflasyondaki zayıflık sürerse, Fed’in 2016 politikası düzensizleşir. Piyasa oyuncuları 2016’da Fed’den toplam 100 baz puanlık bir artış bekliyor. Bu rakam mantıklı gözüyor. Fakat beklendiği gibi her toplantıda 25 baz puanlık artış olmayabilir. İletişim politikası açısından 2015’i çok iyi geçirmeyen Yellen yönetimindeki Fed, 2016’da zorlanabilir. Büyük fon yöneticilerinin gelişen ülke piyasalarında nabız yoklamasının temel nedeni bu olabilir. Fed’in 2016’daki her toplantısında faizi artıracağını düşünseler, riskli piyasalardan uzak dururlar.