FOMC Sonrası

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK / YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz haftanın odağı FED’in FOMC (Federal Open Market Committee) toplantısı oldu. FOMC toplantısında beklentiler FED’in 5-10 milyar dolar gibi sınırlı yönde bir kesintiye gidileceği yönünde şekilleniyordu. Dolayısıyla FED’in tahvil alımlarını bu toplantıda azaltmama kararı piyasalar açısından olumlu bir süpriz oldu. FED Başkanı Bernanke’nin basın toplantısı da genel itibarıyla daha güvercinceydi.

Öte yandan birazdaha orta vadeli düşündüğümüzde FED’in varlık alımını azaltmama kararını vermiş olması, bu azaltıma ne zaman ve hangi şartlarda başlayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Aynı zamanda FED başkanının kim olacağı ve duruşunun ne olacağı gibi soruların da cevaplar da gündeme gelebilecek sorular.

Örneğin Cuma günü St. Louis FED başkanı Bullard’ın röportajında kullandığı, Ekim’de varlık alımında sınırlandırmaya gitme olasılığı gibi bazı ifadelerin piyasaları tedirgin ettiği söylenebilir.

Ayrıca geçen hafta açıklanan ve beklentilerden iyi gelen bazı ekonomik verilerin de ABD 10  yıllık faizlerinde bir miktar yükseliş, ABD dolarında toparlanma getirdiğini söyleyebiliriz. ABD'de Philadelphia FED endeksi Eylül ayında 22.3'e yükselerek beklentilerin üzerinde bir değer alırken, ikinci el konut satışları Ağustos'ta yıllık bazda 5.48 milyon adet ile yine beklentilerin üzerinde açıklandı.

FED’in süpriz kararı sonrası tarihi zirvesini gören S&P 500 endeksi Cuma günü kâr satışları ile yüzde 0,72 eksiyle 1709 seviyesine geriledi. Benzer şekilde kâr satışlarının etkili olduğu gelişmekte olan piyasalar tarafında ise Cuma günü MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi dolar bazında yüzde 0,92; MSCI Türkiye ise yüzde 2,8 geriledi. Böylelikle haftalık bazda baktığımızda  S&P 500 yüzde 1,3 yükselirken, MSCI GOP endeksi yüzde 2,67; MSCI Türkiye ise yüzde 12 yükselişle haftayı tamamladı.

Öte yandan geçen haftanın ilginç gelişmelerinden biri de Hindistan’ın Cuma günü, yeni merkez bankası başkanı altında sürpriz faiz artırımına gitmesiydi.

Makro veri tarafında ise Çin’de dün sabah açıklanan HSBC Flash PMI imalat endeksi 50.1’den 51.2’ye yükselerek Çin ekonomisine yönelik olumlu sinyallerden biri daha oldu.

FED kararı sonrası FED Başkanları’ndan gelecek açıklamalar oldukça önemli. Bu hafta 11 FED üyesi konuşacak. Oy hakkı bulunan FED üyelerinden Salı ve Perşembe günü Kansas City FED Başkanı George ve Cuma günü Chicago FED Başkanı Evans, Boston FED Başkanı Rosengren ve New York FED Başkanı Dudley’nin konuşması bekleniyor.

Tüm yazılarını göster