Fitch coşkusu İhracatı unutturmamalı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

 
Fitch Türkiye'nin kredi notunu  yatırım yapılabilir  düzeye yükseltti.  Bu iyi bir gelişmedir. Sevinilecek bir gelişmedir.
Ancak kredi notunun yükseltilmesinin coşkusuna kapılarak  yanlış politikalara yönelmemeye dikkat etmek gerekir.
Unutmayalım. Bizim kredi notumuz 16 yıl önce de yatırım yapılabilir düzeyde idi. Daha sonra  ekonomi kaç defa krize girdi.
Açık anlatımıyla kredi notu gelecek için bir garanti değildir. Yükseltilmesi iyidir. Ama düşmesi de mümkündür.
Kredi notunun yükselmesi, ülkenin dış dünyada kredibilitesini artırıyor.. Ülkeye  daha çok ve daha ucuz döviz girişine imkan sağlıyor.
Ama unutmayalım. Döviz ihtiyacımızı kısa vade ve pahalı fiyat ile temin etme dışında bizim şimdilerde  önemli sorunumuz yok.  İhtiyacımızdan fazla döviz geliyor.
Bizim sorunumuz   yatırımları ve üretimi artırmak.  Bizim  sorunumuz borçlanmadan  büyüyememek. Borçlanınca cari açık (döviz açığı) büyüyor. Döviz açığı büyüyünce ülkenin  kredi notu kırılıyor.

Fitch kredi notunu neden artırdı? Cari açık küçülüyor, açığın milli gelire oranı yüzde 10 dan yüzde 7'ye geriliyor diye artırdı.
Cari açığı nasıl küçültüyoruz. Ekonomide frene basıldı. Talep kısıldı. İthalat azalırken ihracat arttı.
Şimdi  kredi notu artırıldı diyerek ülkeye bol bol döviz akmaya başlayınca ne olacak?
- Önce döviz fiyatı ucuzlayacak.
- Faiz ucuzlayacak.
- Ucuz döviz ithalatı teşvik ederken, ihracata fren getirecek.
- Bütün bunların sonunda cari açık (döviz açığı) tekrar büyüyecek.
- Cari açık büyüyünce kredi notu düşürülecek.

Bunların olmaması için tedbir almaya mecburuz. Öncelikle ihracatçının ucuz döviz nedeniyle rekabet gücünün yok olmasını önlemeye mecburuz.
Ucuz döviz sadece ihracatçı için önemli değil. Yatırımcı ve üretici için de önemli. Yatırımcı ve üretici   verimlilik hesabını döviz kuruna ve ithal malı fiyatına bakarak yapar. Biz ne istiyoruz?  İthal ikamesi olsun, ithal edilen mallar yerli üretilsin istiyoruz.

Serbest gümrük sisteminde  yatırım ve üretimde dış rekabet ile eşitliği sağlayacak tek mekanizma döviz kurudur.
Tekrarda yarar var. Bütün bunlar kredi notunun artırılmasının yarar sağlamayacağı anlamına gelmez. Bütün bunlar kredi notu artırımından sonra ortaya çıkacak yeni şartlara uyum için tedbirler alınmasının zorunlu olduğunu gösterir.
 

Tüm yazılarını göster