Fırtına durulacak gibi değil

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Ligin ilk devresinde performansıyla parmak ısırtan Trabzonspor, ikinci 17 maçlık periyoda zorlu Ankaragücü karşılaşmasıyla başlıyor. Bilindiği gibi bordo-mavili ekip, topladığı 42 puanla klasmanda zirvede bulunuyor. Maç başına alınan puan bakımından bir yorum getirmek gerekirse, ortalama 2.47 puana ulaşan Şenol Güneş'in talebeleri; geçen sezonun şampiyonu Bursaspor'un yakaladığı 2.20'lik ortalamanın da bir önceki yıl Beşiktaş'ın imza attığı 2.09'luk oranın da üzerindeler. Hatta 2005-2006 sezonunda Galatasaray'ın 83 puanlı şampiyonluğu bile ortalamaya vurulduğunda 2.44'de kalıyor. Son on yılın ortalamasına kabaca 2.29 der isek, ortaya çok ilginç bir sonuç çıkıyor ki o sonuç da Trabzonspor'un ikinci devrede 11 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgi gibi bir performans sergilese bile "mutlu sona" çok yakın olacağı. Anlayacağınız, ilk devrede 17 maçlık bölümü 13 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi ile kapatan bordo-mavililer için olağanüstü sakatlıklar ya da mental problemler baş göstermeyeceği kabulüyle şimdiden "şampi…" demek mümkün.

İkinci devreye "sıkı maçlar silsilesi" ile başlayacak Trabzonspor'da Ankaragücü, Beşiktaş(kupa) ve Fenerbahçe maçları yukarıda bahsettiğimiz mental dengenin sağlanabilmesi adına önemli. Bu sebeple ilk viraj olan Ankaragücü karşılaşmasında bir kazaya sebebiyet vermemek adına Şenol Güneş'in tüm tedbirleri alacağını iddia edebiliriz. Ara transfer döneminde Pawel ve Piotr Brozek kardeşler ile Ankaragücü'nden Mehmet Çakır'a imza attıran bordo-mavili ekipte, Egemen Korkmaz'ın sakatlığı bulunuyor. Engin Baytar da kart cezalısı. Buna mukabil ara transferin hızlı takımlarından Ankaragücü'nün kadrosunu Serdar Özkan, Ergin Keleş, Jaroslav Cerny, Mehmet Çoğum ve Fatih Tekke gibi isimlerle güçlendirdiğini biliyoruz. Golcü Vittek çalışmalarına devam etse de Trabzonspor'a karşı forma giymesi söz konusu değil. Sestak, Sapara, Klukowski'nin hafif sakatlıkları var ancak bu isimlerin büyük ihtimalle maça yetişecekleri açıklandı. Her iki ekibin ligin ilk yarısındaki gol istatistiklerine baktığımızda, Trabzonspor'un kalesindeki 10 golden 7 tanesini Avni Aker Stadında yediğini görüyoruz. Bu büyük oranda bordo-mavililerin sahasındaki baskılı oyunundan ve rakibe verilen kontratak fırsatlarından kaynaklanıyor. Ankaragücü ise, aynı süre zarfında deplasmanda 8 maç oynamış ve kalesinde 14 gol görmüş. Her iki ekibin de kadrolarını takviye etmesi ve hücum güçlerini arttırmaya çalışmaları maçın gollü geçme ihtimalini yükseltiyor. Bu karşılaşmada Şenol Güneş'in alışılmış düzeni bozmayarak 4-2-3-1 sistemini benimseyeceğini düşünüyorum. İleri uçta görev alan Umut Bulut ve arkasındaki üçlü, yine mikser misali rakip defansı karıştırmaya çalışacaklardır ki, Trabzonspor'un bu konudaki başarısı hepimizin malumu. Ayrıca Colman ve Selçuk gibi topa hükmeden ayaklar da bordo-mavili ekibin rakip yarı alana yerleşmesini kolaylaştıracaktır. Buna mukabil Ankaragücü yarı saha sahasında alan daraltarak, Trabzonspor defansı üzerine şok baskınlar gerçekleştirmeyi deneyebilir. Geri dönüşlerde Trabzonspor kanatlarından savunmaya yeterli destek verilmediği takdirde Ankaragücü'nün skor bulması büyük ihtimal. Ancak lig başından bu yana Trabzonspor'da gözlemlediğimiz kararlı ve disiplinli oyun anlayışı bir sürpriz yaşanması olasılığını düşürüyor. Üstelik Trabzonspor'un geçmiş yıllara oranla kulübesi de oldukça zengin. Şenol Güneş'in iyi ve kötü senaryolar karşısında yapabileceği hamleler her zaman var. Bu sebeple gollü geçmesini beklediğim maçın favorisi olarak Trabzonspor'u gösteriyorum. Takipçileri dört gözle bordo-mavililerin puan kaybını bekleyecek ama bence o hafta bu hafta değil.

Beşiktaş - Bucaspor

Tarih: 21.01.2011 Saat: 20.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 12°C

Beşiktaş yeni transferleriyle İnönü Stadına çıkıyor. Siyah-beyazlı ekipte motivasyonun üst düzeyde olacağı söylenebilir. Bucaspor ise ikinci yarıya iyi bir başlangıç yaparak tırmanışa geçmek arzusunda. Beşiktaş maçına Riva'da yaptığı kampla hazırlanan Ege temsilcisinde Orhan Ak ve Atilla Özmen'in sakatlıkları var, bu futbolcuların durumuna maç günü bakılacak. Buna karşılık siyah-beyazlıların sakat futbolcuları: Nihat Kahveci, Ferrari ve İbrahim Üzülmez. Beşiktaş ligin ilk devresinde özellikle evinde çok dengesiz sonuçlar almıştı. Bucaspor ise deplasmanlarda çoğunlukla sahadan silinmiş ve hiç galibiyet alamamıştı. Her iki ekibin de kendi hedefleri var ama gollü geçebilecek maç Beşiktaş'a daha yakın.

Antalyaspor - Fenerbahçe

Tarih: 22.01.2011 Saat: 19.00

Stat: Antalyaspor Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 16°C

Ligin başarılı ekiplerinden Antalyaspor bu maça sıkıntılı çıkıyor. Takımda Necati, Mehmet Yılmaz, Ali Zitouni, Uğur İnceman ve Kerem Seras'ın sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan bazıları maça yetişebilir. Türkiye Kupasından elenerek tüm ümitlerini lige bağlayan Fenerbahçe'de hazırlıklar Antalya'da sürdürüldü. Sarı-lacivertliler Niang'dan gelen "oynayabilir" raporuyla rahat bir nefes aldılar. Uğur Boral ve Özer sakatlığı bulunan diğer isimler. Antalyaspor, ligin ilk yarısında evinde 9 maç oynadı ve bu maçların yalnızca 1 tanesinde yenildi. (13.hafta Gaziantepspor) Sarı-lacivertli ekibin de deplasmanlarda fırtına gibi estiğini ve hiç yenilmediğini biliyoruz. Tüm bu verilerden hareketle maçın kıran kırana geçeceği söylenebilir.

Galatasaray - Sivasspor

Tarih: 23.01.2011 Saat: 19.00

Stat: TT Arena

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 12°C

Buhranlı bir dönemden geçen Galatasaray için nefes alma fırsatı, tırmanışa geçmek isteyen Sivasspor için "yeni bir başlangıç" maçı. Sarı-kırmızılılarda Baros, Pino ve Gökhan Zan'ın durumları yakından takip ediliyor. Serkan Kurtuluş da Antalyaspor ile oynanan kupa maçında kırmızı kart görmüştü. Kadrosuna önemli takviyeler yapan Sivasspor'da Denis İvanovs, Sedat Bayrak ve Abdurrahman Dereli sakat. Sedat'ın maçın yetişme ihtimali var. Sivasspor'un eksiklerinden bu dolayı bu maçta zaaf yaşayabileceği unutulmamalı. Ayrıca transferlerin çokluğu da uyum sorunu yaşatabilir. Bol gol izleyebileceğimiz maçta Galatasaray'ı üç puana daha yakın görüyorum.

Konyaspor - Bursaspor

Tarih: 23.01.2011 Saat: 16.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 10°C

Ara transferin şampiyonu Konyaspor'da tam 12 isimle yollar ayrıldı ve kadro 8 yeni transferle takviye edildi. Kariyerleri ne derece parlak olursa olsun hazırlık döneminde kaynaşmayı sağlayarak, lige uyum sorununu aşmış şekilde çıkmak çok zor. Bu nedenle Konyaspor'un zorlanabileceğini düşünüyorum. Zirve takipçisi Bursaspor'da İbrahim Öztürk ve Volkan Şen'in sakatlıkları bulunuyor. Ligin ilk devresinde oynadığı 9 deplasman maçında 20 puan toplayan Bursaspor, bu karşılaşmada da 3 puana yakın olan taraf. Konyaspor evinde, Bursaspor ise deplasmanlarda gollü maçlar oynuyor. Gözlerimizin pasını bu maçla silebiliriz.

Kayserispor - İ.B. Belediyespor

Tarih: 24.01.2011 Saat: 20.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Karla Karışık Yağmurlu, 4°C

Haftanın en çetin mücadelelerinden bir tanesi Kadir Has Stadında oynanacak. Genç ve dinamik kadrosuyla dikkat çeken Kayserispor evinde sistem takımı İ.B. Belediyespor'u ağırlıyor. Emir Kujovic, Noureddine Amrabat ve Karim Ziani gibi çok önemli transferler yapan Kayserispor takımın tecrübe açığını bu oyuncularla kapatacak. Sarı-kırmızılılarda Cangele, Troisi, Eren ve Moritz'in sakatlıkları devam ediyor. Kısıtlı kadrosuna rağmen oynadığı futbolla beğeni kazanan İ.B. Belediyespor'da İbrahim Akın cezası nedeniyle bu maçta forma giyemeyecek. Kayserispor evinde çok iyi sonuçlar alıyor ve adeta kalesini gole kapatmış durumda. Belediyespor'un defansif kalitesini de biliyoruz. 0-0 ya da 1-1 olası sonuçlar gibi.

Manisaspor - Karabükspor

Tarih: 22.01.2011 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 12°C

Kadrosunu yeni isimlerle takviye eden Manisaspor'da maç öncesi Nizamettin'in sakatlığı bulunuyor. Ferhat Çökmüş de cezalı. Yapılan transferler sonrası Ege temsilcisi özellikle hücum hattında oldukça güçlendi. Karabükspor bu karşılaşmada Cernat ve Deumi'den yoksun mücadele edecek. Hazırlık döneminde parlak sonuçlar alamamış olsa da Karabükspor'un Manisaspor için ciddi bir rakip olacağını söyleyebiliriz. İlginç bir istatistik olarak Manisaspor'un ligin ilk yarısında evinde hiç berabere kalmadığını belirtelim. Karabükspor'un ise 1 deplasman galibiyeti bulunuyor. Bana sorarsanız bu karşılaşmada beraberlik ihtimali var.

Gençlerbirliği - Eskişehirspor

Tarih: 22.01.2011 Saat: 17.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sisli, 10°C

Gençlerbirliği devre arası kampında lige oldukça sıkı hazırlandı. Yapılan takviyelerle birlikte ikinci devrede bambaşka bir Gençlerbirliği izlememiz olası. Ev sahibi ekipte Orhan Sam'ın durumu belirsiz. Curri, Oktay, Emre ve Harbuzi sakat. Eskişehirspor'da Nadarevic ve Bülent Ertuğrul kart cezalısı isimler. Ankara temsilcisi evinde bir türlü istediği sonuçları alamamıştı. Oynadığı 8 iç saha maçından 11 puan çıkaran Gençlerbirliği'ne karşı Eskişehirspor'un da 9 dış saha maçından 10 puan aldığını görüyoruz. İstatistiki açıdan ufukta bir beraberlik ihtimali beliriyorsa da hazırlık dönemindeki temposunu beğendiğim Gençlerbirliği'ni bir parça öne çıkarmakta fayda görüyorum.

Kasımpaşa - Gaziantepspor

Tarih: 23.01.2011 Saat: 14.00

Stat: R.T. Erdoğan Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 13°C

Kupanın flaş takımı Kasımpaşa aldığı parlak sonuçları lige de yansıtmak istiyor. Fuat Çapa ile umut tazeleyen lacivert-beyazlılar ligin ilk yarısındaki 9 iç saha maçında kalelerinde 23 gol görmüşlerdi ki, bu sebepten olacak defansa takviye yapıldı. Gaziantepspor ise ilk devredeki 9 dış saha maçında sadece 6 gol atıp 6 gol yemişti. Wagner Ferreira Dos Santos transferiyle ses getiren kırmızı-siyahlılar bir de golcü alarak transferi noktalama peşinde. Defansif kalitesiyle kalesini rakip forvetlere kapatan Gaziantepspor, bu karşılaşmada zor gol yer. Kasımpaşa'nın da bilinen zaafları devam edecek olursa 3 puan misafir takımın yani Gaziantepspor'un olur.

HAFTANIN HAKEMLERİ

21 Ocak 2011 Cuma

20.00 Beşiktaş - Bucaspor    Yunus YILDIRIM

22 Ocak 2011 Cumartesi

14.00 Manisaspor - Karabükspor   Cüneyt ÇAKIR

16.00 Trabzonspor - Ankaragücü   Halis ÖZKAHYA

17.00 Gençlerbirliği - Eskişehirspor   Barış ŞİMŞEK

19.00 Antalyaspor - Fenerbahçe   Tolga ÖZKALFA

23 Ocak 2011 Pazar

14.00 Kasımpaşa - Gaziantepspor   Aytekin DURMAZ

16.00 Konyaspor - Bursaspor    Hüseyin GÖÇEK

19.00 Galatasaray - Sivasspor    Kuddusi MÜFTÜOĞLU

24 Ocak 2011 Pazartesi

20.00 Kayseispor - İ.B. Belediyespor   Özgür YANKAYA

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Saffet Nadarevic (Eskişehirspor), Bülent Ertuğrul (Eskişehirspor), İbrahim Akın (İ.B. Belediyespor), Armand Deumi (Karabükspor), Ferhat Çökmüş (Manisaspor), Engin Baytar (Trabzonspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Mamadou Kere (Konyaspor), Serkan Kurtuluş (Galatasaray).

HAFTANIN MAÇI

Trabzonspor - Ankaragücü

Tarih: 22.01.2011 Saat: 16.00

Stat: H.Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 14°C

Tüm yazılarını göster