Finansal kriz sürüyor

Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com

Bunu son olarak geçen hafta toplanan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) zirvesi sonrasında sonuç bildirgesini okuyan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping söyledi.

Hindistan’ın Goa kentinde yapılan BRICS toplantısında katılımcı ülkeler iki ana konu üzerinde yoğunlaştılar: küresel mali kriz ve terörle mücadele.

Xi Jinping mali krizle ilgili sadece yukarıdaki başlığı kullanmadı, devamını da getirdi. Şu uyarıları yaptı:

- Finansal krizi hala çözülmedi,

- Küresel ekonomi hala çok kırılgan,

- Küresel ticaret ve yatırım çöktü,

- Emtia fiyatlarında dalgalanma hızı yüksek,

- Bundan dolayı yeni bir krize ile karşılaşabiliriz.

Bu uyarıların hemen ardından Çin ekonomisinin 2016 yılının üçüncü çeyreğinde %6,7 büyüdüğü açıklandı. Oranın bu olacağı bekleniyordu. Ancak bu büyüme oranı Çin için yeterli değil. Çin’de işsizliğin artmaması için büyüme oranının %10’lara yakın olması gerekiyor.

Çin böyle iken Hindistan dışındaki diğer BRICS ülkelerinde de ekonomik durum çok farklı değil, kırılganlık daha ağır bir şekilde sürüyor. Rusya 2016 yılında da küçülmeye devam etti. Yılın ikinci çeyreğinde Rusya ekonomisi %0,6 küçüldü.

Rusya küçülürken enflasyon oranı Eylül ayı itibari ile %6,4 gibi yüksek düzeylerde seyrediyor. Kamu istihdamının etkisi ile işsizlik hala %5,2 dolayında. Buna rağmen Rusya en hafif ifade ile durgunluk içinde enflasyonun (stagflasyon) kıyısında durmakta.

Yaşanan politik gelişmelerinde etkisi ile Brezilya ekonomisinde kriz derinleşmekte.

Ülke yılın ikinci çeyreğinde %3,8 küçülürken, enflasyon oranı %9, işsizlik oranı %11,8’e ulaştı. Hindistan BRICS ülkeleri içinde en istikrarlı ülke konumunda. Ülke yılın ikinci çeyreğinde %7,1 büyürken, enflasyon oranı %5, işsizlik oranı %5,2’ye gerilemiş durumda. Güney Afrika’da ise ekonomi durma noktasında. Büyüme oranı ancak %0,6’yı yakalayabildi. Büyüme oranı düşerken enflasyon oranı %5,9’a gerilemiş durumda. Durgunluğa yakın duran ekonomide işsizlik oranı ise yılın ikinci çeyreğinde %26,6’yı buldu.

Küreselleşmeye iman edenlerin bir dönem parlattığı BRICS ülkeleri krizin onuncu yılına girerken, biz de hastayız diyorlar. İlginç olan çözümü hala küreselleşme de aramaları. Dikkat ederseniz Xi Jinping ticaret hacmindeki daralmadan şikayetçi.

Keşke Kızıl Kapitalist Başkan gelişmiş ülkelerin krizi gelişmekte olan ülkelere sattıklarını ve küreselleşmenin sermaye akımı ağırlıklı uygulamasının artık işlemediğini görse idi. Çünkü ancak bu kabul edilirse, soruna çözüm üretilebilirler. Tabii eğer izin verilirse.

Tüm yazılarını göster