“Fikri olan beri gelsin, Gaziantep’e gelsin”

Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Ülke olarakta kafa yorduğumuz Gaziantep olarak daha da  fazla kafa yorulan katma değerli ürün, inovatif ürün üretimi için son dönemde önemli çalışmalar yürütülüyor. Gaziantep ekonomik değerlendirmeler yapıldığında ülkeyi sırtında taşıyan illerin başında yer alır. Alır almasına da çok sayıda büyük firması, ihracatçı firması olmasına rağmen katma değerli ürün üretememesi yönüyle de hep eleştirilere maruz kalır. 

Gaziantepliler bu konuda yapılan eleştirileri haklı bulup neler yapılması konusunda ciddi bir gayret sarf ediyor. İstenilen kadar olmasa da belli bir mesafede alındığı da söylenebilir. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun basın mensuplarını davet ederek yakın zamanda olacak bir etkinliklerinden bahsetti. 

Avrupa Birliği ülkelerinin total bütçe içerisinde yüzde 2 oranında Ar-Ge’ye pay ayırdıklarını aktaran Rektör Coşkun, ancak Türkiye’nin 0.6 oranında pay ayırabildiğini ve bunun çok yetersiz olduğunu kaydetti. Coşkun, Finlandiya ve Güney Kore’nin bu konuda örnek modeller olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin 2023 yılındaki hedefi olan yüzde 1,5’lık Ar-Ge payına ulaşması için hızlı hareket edilmesi gerektiğini bildiren Coşkun, Gaziantep’in üzerine düşeni fazlasıyla yapmak için hareket halinde olduğunu söyledi. 

Bu hareketin sonucu da bu yıl ikinci düzenlenecek Araştır-Geliştir-Ticarileştir (ARGETİ) Uluslararası Yatırım Fikirleri Proje Pazarı. Başvuruların 20 Aralıkta sonlanacağını, Gaziantep’in Kurtuluş günü olan  28 Aralık’ta ise sergileneceğini aktaran Coşkun, yeni iş yatırımları arayan girişimciler ve yeni iş fikirleri arayan sanayicileri bu programa beklediklerini söyledi. Coşkun, “Fikri olan beri gelsin, Gaziantep’e gelsin” çağrısı yaparak bu yıl hem Türkiye’den hem de yurtdışından 400-450 adet proje başvurusunu beklediklerini, bu proje sayesinde hayallerin pazara çıkarak projelerin yatırımcıyla bulaşacağını ifade etti.  Gaziantep’in de Türkiye'nin de bu tarz çalışmalara çok ihtiyacı var. İlkinde olduğu gibi bu yılki programın da hedefine ulaşmasını dileyerek, Gaziantep Üniversitesi’nin bu güzel etkinliğine tüm iş dünyasını bir de biz davet ediyoruz. 

Tüm yazılarını göster