FIFA sıralamasında son 20 yıl

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

1993 yılı Ağustos ayından bu yana FIFA’ya kayıtlı ülkelerin milli takım bazında elde ettiği başarılara göre oluşturulan sıralama, ülkelerin futbol performanslarının değerlendirilmesinde önemli bir kriter halini aldı. Temmuz ayında ülkemizin 57. sıraya gerilemesi de bu anlamda epey ses getirdi. Bu noktadan hareketle, biz de 1994’den başlayarak her temmuz ayında milli takımımızın bulunduğu yeri baz alarak bir değerlendirme yapmak istedik. Ortaya çıkan tablo hayli enteresan çünkü temmuz değerlendirmesi itibariyle en son 1994 yılında 57. sırayı görmüşüz. Millilerimizin bu sıralamada yaptığı dip nokta ise şimdilik Ekim 1993’teki 67. sıra gibi görünüyor. “Şimdilik” dememizin sebebi sanırım herkesin malumu çünkü futbolumuzun yokuş aşağı freni tutmayan bir kamyon gibi gitmekte olduğunu idrak etmeyen kalmadı. Bu arada yeri gelmişken söyleyelim, futbolumuzun tepe noktası 2004 yılı Haziran ayındaki beşinciliğimiz.

Hal böyleyken, son dönemde salt yabancı sınırlaması üzerinden yürütülen Milli takım performansının, federasyon başkanlarının icraatlarıyla ne kadar ilişkili olabileceği akıllara geliyor. Son yirmi yılda vekâleten kısa süre görev yapanlar dışında, dişe dokunur sürelerde başkanlık yapan isimlere baktığımızda; ülkemizi halen UEFA’da üst düzey temsil eden Şenes Erzik’in sıralamanın yapılmaya başlandığı tarihte 63. sırada olan milli takımımızı, Temmuz 97’de 43. sırada bıraktığı görülüyor. 4 Kasım 1997’de göreve gelen Haluk Ulusoy, ilk dönemini 22 Temmuz 2004 tarihinde noktalamıştı. Kasım 97’de FIFA sıralamasında 42. sırada olan futbolumuz, Haluk Ulusoy’un görevi bıraktığı Temmuz 2004 itibariyle 10. sırada idi. Bu arada yukarıda bahsettiğimiz tepe noktasının (beşincilik) bu dönemde yaşanmış olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Bilindiği gibi, Haluk Ulusoy’un ilk döneminin ardından 19 Ocak 2006 tarihine kadar Levent Bıçakçı federasyon başkanlığı görevini yürütmüştü. Bu dönemde sıralamadaki yerimiz pek fazla dalgalanmadı ve dönem sonu itibariyle (Ocak 2006) milli takımımız 11. sırada idi. Haluk Ulusoy’un ikinci dönemi 19 Ocak 2006 – 14 Şubat 2008 tarihleri arasını kapsadı. Bu dönemin başlangıcında 11. sırada olan milliler, Şubat 2008’de 18. sırada idiler. Rahmetli Hasan Doğan’ın yaklaşık 5 aylık başkanlık döneminde 14. sıraya yükselmeyi başardık. Hasan başkanın zamansız kaybının ardından vekâleten göreve gelip daha sonra seçimi kazanan Mahmut Özgener, 29 Haziran 2011 tarihinde başkanlıktan ayrıldığında futbolumuzun sıralamadaki yeri 23.’lük idi. Ardından göreve gelen ve gelir gelmez şike davasını adeta kucağında bulan Mehmet Ali Aydınlar, 29 Haziran 2011 – 31 Ocak 2012 tarihleri arasında federasyona başkanlık etti. Aydınlar görevi bıraktığında ise, Şubat değerlendirmesindeki yerimiz yirmi beşincilik olarak açıklanmıştı. 27 Şubat’ta yapılan seçimle başkanlık koltuğunu devralan Yıldırım Demirören, halen yürütmekte olduğu başkanlık görevinde maalesef 57.sırayı görmüş durumda. Futbolumuzun kaybettiği ivmeye bakacak olursak, bu noktadan aşağıya inmemiz de olası. Elbette ki, milli takımlar sıralamasının yakalanan/yakalanamayan jenerasyonlarla da büyük ilgisi var. 2000’de Galatasaray’ın ve ardından Dünya Kupası’nda millilerimizin elde ettiği başarıların nüvesinde altyapısı güçlü bir kuşak vardı. Eğer federasyon başkanları bu jenerasyonları yakalamakla görevliyse, Yıldırım Demirören’in yabancı kısıtlamasındaki ısrarını bu haliyle yorumlamak gerekir. Salt sınır koymakla genç Türk futbolcuların önü açılır mı derseniz, işte o da tartışmanın farklı bir boyutu.

Dünya liglerinden haberler

• Jackson Martinez’in menajeri, Napoli’nin transfer listesinde olan oyuncunun Porto’dan ayrılmasının ancak 40 milyon euroluk serbest kalma maddesinin karşılanması durumunda mümkün olabileceğini söyledi. Bilindiği gibi Porto daha önce Joao Moutinho ve James Rodriguez gibi iki yıldızını elden çıkartmıştı.

• Juventuslu yönetici Giuseppe Marotta, takımının sezon başındaki zorlu fikstürü nedeniyle Serie A organizatörlerini eleştirdi. Siyah beyazlılar, sezona geçtiğimiz sezon iki maçta da yenildiği Sampdoria ile karşılaşarak başlayacak. Juventus eylül ayında sırasıyla Torino, Milan ve Fiorentina ile karşılaşacak. Bu üç maçın aralarında da Şampiyonlar Ligi’nde iki grup maçına çıkacak.

• Premier Lig temsilcisi Cardiff City’nin başkanlık görevine Mehmet Dalman getirildi. Geçtiğimiz sezon Championship’ten Premier Lig’e yükselen Cardiff City’de 1 Mart’ta istifa eden Başkan Dato Tan Tien Ghee’nin yerine geçici olarak Simon Lim getirilmişti. Kulüp resmi sitesinden yaptığı açıklama ile yeni başkanın Kıbrıs doğumlu Türk iş adamı Mehmet Dalman’ın olduğunu duyurdu.

• Milan Asbaşkanı Adriano Galliani, Inter forması giyen Matias Silvestre’nin transferinden vazgeçtiklerini açıkladı. Yaz döneminde sessiz kalan takımlardan biri olan İtalyan devi, geçtiğimiz sezon Inter’de fazla şans bulamayan 28 yaşındaki savunmacıya yönelmişti. Milan, Daniele Bonera’nın sakatlığının ardından savunma oyuncusu arayışlarını hızlandırdı.

Türkiye liglerinden haberler

• PTT 1. Lig ekiplerinden Şanlıurfaspor, Galatasaray’da forma giyen Sercan Yıldırım ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. Şanlıurfaspor’un Transfer Komitesi Başkanı Maruf Güneş, verdiği demeçte “Sercan’ın transferi konusunda Galatasaray ve kendisi ile anlaşmaya vardı. Bir kaç gün içinde Şanlıurfa’ya gelip bir yıllık sözleşme imzalayacak. Sercan’ın kulübümüze büyük bir katkı vereceğini umuyoruz.” şeklinde konuştu.

• Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Bursaspor ve Trabzonspor’un tribün liderleriyle bir araya geldi. Bakan Kılıç ile sahur yapan taraftarların, yeni futbol sezonunda şiddetten uzak duracaklarına dair birbirlerine söz verdikleri öğrenildi. Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç’ın, 6222 sayılı Yasa’nın tavizsiz bir şekilde uygulanacağını ve yasanın kaderini taraftar gruplarının bu sezon sergileyeceği performansın belirleyeceğini aktardığı ifade edildi.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Akhisar Belediyespor’un basın sözcüsü İbrahim Evren Acar, “Forvet hattına yapacağımız takviye için çalışmalarımız sürüyor” dedi. Acar, hafta sonuna kadar takıma yeni bir forvet kazandırmak istediklerini belirtirken, halen sözleşmeli futbolcuları olan Gekas’la ilgili olarak kendilerine bir teklif gelmediğini sözlerine ekledi.

• Gençlerbirliği, hazırlık maçında Almanya 2. Lig takımlarından Greuther Fürth’ü 2-1 yendi. Kırmızılı-siyahlılar, rakiplerini Zec ve Deniz’in golleriyle 2-1 mağlup etti. Alman ekibinin tek golü ise Drexler’den geldi. Gençlerbirliği, sahaya Ramazan, Serkan Yanık, Sedat, Kulusic, Tosic, Tomic, Özgür, Petrovic, Doğa, Mervan ve Zec’de oluşan ilk 11 ile çıktı.

• Kardemir Karabükspor Asbaşkanı Ahmet Gölbek, Fransız stoper 31 yaşındaki Sebastien Nicolas Puygrenier’in ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Ahmet Gölbek, “Tolunay Kafkas, stoper ve santrafor istiyordu. Stoper’le anlaştık sıra forvette. Yeni golcümüz büyük ihtimalle İngiltere’den olacak.” şeklinde konuştu.

• Kayserispor Teknik Direktörü Robert Prosinecki, takımın Avusturya’da yaptığı kampın başarılı geçtiğini bunun da yapılan hazırlık maçlarına yansıdığını belirterek, “Tek sıkıntımız savunmada bireysel hataların devam ediyor olması” dedi. Teknik heyet olarak takımı her yönüyle iyi analiz etme fırsatı bulduklarını vurgulayan Prosinecki, “Daha iyi olmak için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm yazılarını göster