Ferbus, Edo ve Sigma

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com
 
Başlık FED'in ekonomik tahminler yapmakta kullandığı modellere ait. Bizimkilerin adı ne bilmiyorum ancak bir kaç gün önce WSJ'de çıkan bir yazı ile beraber FED modellerinin yeterliliği tartışmaya açıldı. Bu modeller tüketicilerin borsada 1 dolar kazandığında kaç senti harcayacağından 0.5% faiz artışında bankaların ne kadar kredi vereceğine kadar geniş bir yelpazede hesaplamalarda bulunuyor.Bunlar tahmin etmekten ziyade çeşitli girdiler arasındaki ilişkiyi okuyan modeller. 
 
Bu girişi yapma nedenim tutanaklardan sonra bazı FED başkanlarının  yıl sonu itibarı ile işsizlik oranının 6.8-7.0% olarak görmeleri ve QE'nin biteceğine yönelik açıklamaları.
 
 
Tablo 2006'dan bu yanan istihdam hareketini gösteriyor. Normal koşullarda 2002 resesyonu sonrasında ortaya çıkan tabloyu günümüze uyarlamak daha mantıklı olurdu. Ancak bu resesyonda istihdam piyasasındaki kayıp normalden çok büyük toparlanma ise normalden çok yavaş oldu. Bu nedenle son yılların ortalamasını almak daha makul görünüyor.2011 ortalamasına göre bakarsak özel sektör 175K 2012de ise 158K istihdam yaratabilmiş. Kamunun trendine baktığımızda 2013te kayıp vermeyeceğini ve hafif artış kaydedebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle ortalama 175K bence makul bir seviye. Şimdi biraz simulasyon yapalım.
http://www.frbatlanta.org/chcs/calculator/ işsizlik oranı üzerinde oynayabileceğiniz bir hesap makinesi içeriyor.Yıl sonunda 6.5% hedefine ulaşmak için 261,700 kişilik ortalama aylık istihdam gerekiyor. Ancak dikkat etmekte fayda var bu oran gevşek para politikasının sonlanması için kritik, QE için değil, QE elbette daha önce sona erecek. 7%yi baz alıp bakalım. Bu kez 200,753 gerekiyor. Şimdilik zor ama imkansız değil.Tabii her iki senaryoda 63.6 olan katılım oranını sabit tuttum. Oysa hem NFP analizlerinde hem de FED açıklamalarında biliyoruz ki bu oran da takip ediliyor. Bu oran işgücü piyasası düzeldikce artacaktır. 63.6% 1984 oranı. 2002 resesyonu sonrası oran ortalama 66.1% civarında. Yukarıdaki rakamları bu kez 66.1%lik participation oranı ile simule ediyorum.
 
Sıkı durun veya evet yanlış duymadınız gibi kelimeleri kullanarak bir cümle kurmam gerekirse sene sonunda 6.5% için 711K gerekiyor. 7% için ise 647K. Her ikisi de mümkün değil (gerçi oranın 66.1%e 2013 içinde yükselmesi de mümkün değil).Bu ihtimalleri sonsuz uzatabilirsiniz.Toparlarsak QE'nin bitmesi konusunda FED başkanları fazla iyimser ancak olmayacak bir durum da değil. Her durumda bu 2013 için düşündüğüm varlık fiyatlamalarında bir değişikliğe yol açmayacak ancak Cuma günü gördüğümüze benzer kafa karışıklıkları Altın için bir süre daha negatif olmaya devam edecek.
Tüm yazılarını göster