Fenerbahçe'ye tek gol yetti

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Başkentte oynanan maçın ilk 45 dakikası "gazı kaçmış gazoz" havasında cereyan etti. Bu durumun en büyük sebebi hem Fenerbahçe'nin hem de Gençlerbirliği'nin savunmada takım halinde topun arkasına geçmeye gayret etmesiydi. Her iki takım da santradan itibaren kalabalıklaşan savunmalar karşısında yeterince üretkenlik gösteremediler. Sarı-lacivertliler, geçmiş haftalardan aşina olduğumuz 4-2-1-3 sistemini bu kez Alper ile uyguladılar. Neticede Fenerbahçe açısından kilidi açan oyunculardan birisi de ikinci 45 dakikadaki performansıyla Alper Potuk oldu. Çok konuşulan ikinci yarıya geçeceğiz ancak Gençlerbirliği ve benzer düşüncedeki Anadolu takımlarıyla ilgili net bir tespiti ortaya koymamız gerekiyor. Süper Lig'de üç büyükler ile oynarken, oyunu tutmanız ve maçın büyük bölümünü (örneğin 60 dakikasını) 0-0 ile geçmeniz bazen sizi yanıltabilir. Eğer bu karşılaşmada olduğu gibi galibiyet "duran top kumarına" kalacak olursa, ortayı yapan da golü atan da kalite bakımından bir ya da birkaç "tık" yukarıda olduğundan sahayı boynu bükük terk etmeniz yüksek ihtimal. Bu durumda kalan 30 dakikayı yeniden eşitliği sağlama adına harcarken, aldığınız hesapsız riskler de hem farkın artması hem de eksik kalmanız olasılığını arttıracaktır. Zaten Süper Lig'in son yıllardaki devinimi gösteriyor ki, defans-ofans açısından dengeli/planlı takımların büyük takımlar karşısındaki sürpriz şansları çok daha fazla. Bu noktada dengeden söz ederken, salt "karşılıklı ataklardan" bahsetmiyorum. Örneğin geride kapanarak savunmaya verdiğiniz ağırlığı, patlayıcı forvetlerle avantaja çevirmeniz de mümkün. 19 Mayıs Stadındaki Gençlerbirliği ise ne savunmada ne hücumda bir oyun planına sahip değilmiş izlenimi verdi. Ne topu dolaştırabildiler, ne uzun oynayıp rakip yarı alana yerleşebildiler, ne kontratak yapabildiler ne de kanatlardan gelebildiler. Elbette bu durumda bütün suçlu Metin Diyadin değil. Maçtan sonra hakeme veryansın ederken gördüğümüz İlhan Cavcav da Gençlerbirliği'nin geçen yıla göre uğradığı kadro erozyonunun sorumlularından bir tanesi. Belki de birincisi.
Peki, ikinci devrede değişen ne oldu? Sanıyorum en önemli sebep, devre sonunda sakatlanarak çıkan Raul Meireles'in yerine Salih Uçan'ın girmesi. Böylelikle Fenerbahçe klasik 4-3-3'e biraz daha yaklaştı. Genç futbolcu belki çok göze batmadı ama Alper'in ileriye yakın oynamasına da önayak oldu. Mehmet Topal'ın tek önlibero gibi kalmasıyla, hatta iki stoperin arasına girmesiyle Gökhan Gönül ve Caner Erkin 3-5-2'nin kanatları gibi oynadılar. Bu elbette ki Fenerbahçe açısından riski de beraberinde getiriyordu ama yukarıda da belirttiğimiz gibi Gençlerbirliği bu zaafları kullanacak kaliteye sahip değildi. Maç sonunda ihale Serkan Çınar'ın üzerine kaldı ama tartışılan iki pozisyon üzerinden hakemi ipe çekmek çok mantıklı değil. Penaltı tartışmalarına konu olan pozisyonda Egemen'in topa koluyla müdahalesi var ama kendi ayağından seken top neticesi "elle oynama" iradesi yok. Bu tip pozisyonlarda artık kol açık olsa da penaltı kararı verilmiyor. Top kendi vücudundan sekmeden Egemen'in koluna gelse idi penaltı çalınması gerekirdi. Golle sonuçlanan ikinci pozisyonla ilgili açıkçası çok net değilim. Orada Egemen'in Uğur'a yaptığı şarjın şiddeti hakem tarafından oyun kuralları içerisinde değerlendirildi ama düdük çalıp faul verseydi de bu "şaşılacak bir karar" olmazdı. Netice itibariyle bu iki pozisyonla ilgili olarak "hakem maçı katletti" derecesinde yapılan yorumlara katılmıyorum. Genel yönetimle ilgili zaman zaman ters kararlar veren hakem bence sonuca tesir etmemiştir. Sonuca tesir eden, yılların taş gibi Gençlerbirliği takımını böyle "pamuk helva" kıvamına getirenlerdir.

6. HAFTANIN SEYRİ

Bursaspor yine gülemedi

Süper Lig'de 6. haftanın açılış maçında Bursaspor ile Akhisar Bld. Spor karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadyumu'nda oynanan mücadele 0-0 eşitlikle sonuçlanırken yeşil-beyazlılar, kendi sahalarında oynadıkları üçüncü karşılaşmadan da gelip ayrılamadılar. Karşılaşmanın geneli karşılıklı ataklarla geçerken, net gol pozisyonu bakımından Bursaspor üstün olan taraftı. Yeşil-beyazlıların Taiwo ile buldukları bir gol de ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Bu sonucun ardından 6 haftada puanını 5'e yükselten Bursaspor önümüzdeki hafta Karabükspor deplasmanında puan arayacak. Akhisar Belediye ise gelecek hafta kendi sahasında Galatasaray ile karşılaşacak.

Gaziantep üç puanla tanıştı

Süper Lig 6. hafta maçında Gaziantepspor ile Kardemir Karabükspor karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan karşılaşmada gülen taraf 3-0'lık skorla ev sahibi Gaziantepspor oldu. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golleri 55. dakikada Cenk Tosun, 79. dakikada Serdar Özbayraktar ve 89. dakikada Artem Milevskiy kaydetti. Bu galibiyetin ardından Gaziantepspor puanını 4'e yükseltirken, Kardemir Karabükspor 8 puanda kaldı. Bu sonuçla Bülent Uygun'un üzerindeki baskı da hafiflemiş oldu. Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta Gaziantepspor, Kayserispor deplasmanına konuk olacak. Kardemir Karabükspor ise Bursaspor'u ağırlayacak.

Elazığ'da gol yağmuru

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta karşılaşmasında Elazığspor evinde Sivasspor'a 4-2 mağlup oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren golleri 4. dakikada Manuel da Costa, 17. dakikada John Utaka ve 79 ile 89. dakikalarda Aatif Chahechouhe kaydederken ev sahibi ekibin gollerini 50. dakikada Ahmet Görkem Gök ve 60. dakikada Sane attı. Sivasspor'dan Manuel de Costa, Elazığspor'dan Çağlar Birinci maç içinde kırmızı kart görerek takımlarını 10 kişi bıraktılar. Alınan bu sonucun ardından Sivasspor puanını 9'a çıkartırken Elazığspor 7 puanda kaldı. Süper Lig 7. hafta mücadelelerinde Elazığspor 6 Ekim'de deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak. Sivasspor ise aynı tarihte evinde Gençlerbirliği'ni konuk edecek.

Trabzon'un şakası yok

Spor Toto Süper Lig'in 6. haftasında Trabzonspor, taraftarı önünde Torku Konyaspor'u konuk etti. Avni Aker'de oynanan mücadeleyi Trabzonspor ikinci yarıda attığı gollerle 2-0 kazandı. Bordo mavililere galibiyeti getiren golleri 55. ve 71. dakikalarda Mustafa Yumlu kaydetti. Karadeniz temsilcisi bu galibiyetle puanını 12'ye yükseltirken, evindeki 3 lig maçını da kazanmış oldu. Torku Konyaspor ise 6 puanda kaldı. Süper Lig'in yedinci haftasında Trabzonspor deplasmanda Fenerbahçe ile çok önemli bir maça çıkacak. Torku Konyaspor ise evinde ligin bir diğer yeni takımı Kayseri Erciyesspor'u ağırlayacak.

Kazanan Eskişehirspor

Spor Toto Süper Lig'de 6. haftanın zorlu maçında Kasımpaşa ile Eskişehirspor karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan maçta kazanan taraf 2-0'lık skorla konuk ekip Eskişehirspor oldu. İlk yarısı golsüz biten karşılaşmanın ikinci yarısında Eskişehirspor'a galibiyeti getiren golleri 63. dakikada Diego Angelo ve 90+4. dakikada Diomansy Kamara kaydetti. Kırmızı-siyahlılar bu galibiyetin ardından puanlarını 10'a yükseltirken, Kasımpaşa 9 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta iki takım da iç saha maçı oynayacak. Kasımpaşa Elazığspor'u, Eskişehirspor da yine evinde Beşiktaş'ı ağırlayacak.

Yine bir puan

Galatasaray, sahasında oynadığı Çaykur Rizespor karşılaşmasından 1-1'lik skorla ayrılarak, bu sezon oynadığı altıncı lig maçında dördüncü beraberliğini aldı. Fatih Terim'in ayrılmasından sonra herkesin merak ettiği konu, Galatasaray'ın taktik değişim geçirip geçirmeyeceği idi. Sarı-kırmızılıları bu maçta kenardan yöneten Ümit Davala - Hasan Şaş ikilisi, takımı sahaya 4-2-1-3 düzeninde yaydılar. Maç boyunca çok sayıda net fırsat yakalayan Galatasaray, bunları gole çevirme konusunda sınıfta kaldı ve bir puanla yetindi. Ancak sarı-kırmızılıların rakiplerine önemli sayıda gol pozisyonu verdiklerinin de altını çizmek gerekiyor. Fatih Terim dönemine göre formasyon değişti ama orta alandaki bir takım arazların düzeldiğini söylemek zor. 4-2-3-1 dizilişini benimseyen Rizespor ise Kweuke'nin gol bölgesindeki beceriksizliği nedeniyle tek golde kaldı.

Tüm yazılarını göster