Fenerbahçe'nin parolası: Ciddiyet

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Spor Toto Süper Lig'in 25. haftası aşağıdakilerle yukarıdakileri buluşturan ilginç bir fikstüre sahne olacak. Şampiyonluğun güçlü adaylarından Fenerbahçe sahasında "kümede kalma" mücadelesi veren Konyaspor'u konuk ederken, zirvenin diğer ortağı Trabzonspor da İsmetpaşa Stadında Kasımpaşa ile karşılaşacak. Gerek 14 puanlı Kasımpaşa gerekse de 16 puanlı Konyaspor açısından kalan 10 hafta ve ortadaki 30 puan çok önemli. Ancak bu 30 puana ucundan köşesinden ortak olabilmek ve lige tutunabilmek, sadece toplanacak sürpriz puanlarla mümkün olabilir. Kaybedecek bir şeyi olmayan takımlar futbolda her zaman tehlike arz ederler ve hem Kasımpaşa hem de Konyaspor hafta sonunda sahaya bu mental düşünce içerisinde çıkacaklar. Trabzonspor'un Beşiktaş'ı yenerek düşüş trendini noktaladığını kabul edersek, Fenerbahçe - Konyaspor maçında sarı-lacivertli ekibin düşündüğü kadar rahat olamayabileceğini belirtmemiz gerekiyor. Neden mi? Haftalardır kazanarak gelen Fenerbahçe'de özgüven tavan yapmış durumda. Özgüven fazlalığı "rehavet" gibi bir problemin ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca Lugano ve Andre Santos'un 4 sarı kartı "aradan çıkarmaları" kafaların biraz Galatasaray derbisinde olduğunu ve Konyaspor maçında 3 puanın "çantada keklik" görüldüğünü anlatıyor gibi. Oysa Konyaspor adeta ateşe düşmüş bir takım.

Fenerbahçe'de ağrıları bulunan kaptan Alex, sağ dizinden hafif sakatlanan Niang, tedavisi süren Gökhan Gönül ile Selçuk Şahin'in hafta arası antrenmanlarında tam randımanla çalışamadıklarını biliyoruz. Bu futbolcuların durumları maç gününe kadar dikkatle izlenecek. Selçuk dışındaki oyuncuların oynama ihtimalleri yüksek. Sarı-lacivertli ekipte Lugano ve Andre Santos sarı kart cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. 9 haftadır galibiyet yüzü görmeyen Konyaspor'da yönetimin futbolculara verdiği 30'ar bin liralık cezalar futbolcular üzerinde soğuk duş etkisi yarattı. Ayrıca yönetim ve teknik heyetle ters düşen Barbaros Barut da süresiz olarak kadro dışı bırakılmıştı. Yeşil-beyazlı ekibin sakat isimleri ise Mehmet Batdal ve Gökhan Emreciksin. Kulüpten yapılan açıklamaya göre Gökhan'ın durumu çok ciddi değil ve maçta oynama ihtimali kuvvetli. Yılmaz Vural hafta arası yaptığı açıklamalarda bu saatten sonra Konyaspor için kaybedecek bir şey olmadığını Fenerbahçe'den puan almak istediklerini belirtti. Ligin dibine demir atan takımlardan olan Konyaspor, bu haftaya kadar deplasmanda sadece 11.haftada Manisaspor'u 1-0'lık skorla yenebildi. Yeşil beyazlı ekibin bunun dışında iki tane de deplasman beraberliği bulunuyor. İlginç şekilde bu beraberlikler de Gaziantepspor ve Beşiktaş deplasmanlarında alınmış. Oynadığı 11 dış saha maçında rakip filelere 9 gol gönderen Konyaspor, kalesinde 18 gol görmüş. Ligde ikinci devrenin başladığı günden bu yana yalnızca 3 gol kaydedebilen Konyaspor'un ciddi biçimde gol kısırlığı yaşadığını söyleyebiliriz. Takım savunmasının problemli oluşu yeşil-beyazlı takımı kalabalık bir defans kurgusuna itiyor ki, bunun da hücum gücünü törpülemesi kaçınılmaz. Tazemeta ve Robak'ın şu ana kadar bekleneni verememeleri de bu tabloyu oluşturan etkenlerden sayılabilir. Tüm bu karamsar tablonun karşısında; ikinci devrenin oynanan yedi maçı itibariyle 21 puanla lider konumda bulunan, iç saha puan sıralamasında rakiplerine fark atan ve dolayısıyla genel klasmanda da liderliğe oturan bir Fenerbahçe var. Sarı-lacivertliler o kadar ağır basıyor ve o kadar ciddi favori oluyor ki, bu tablonun rehavet yaratabileceğine dair ciddi kuşkular uyanıyor. Aykut Kocaman'ın öğrencileri işlerine ciddiye alırlar hele ilk 20 dakikada golü de bulurlarsa güle oynaya kazanırlar. "Bu maç zaten bizim" düşüncesi ise şok sonuçlara yol açabilir.

Trabzonspor - Kasımpaşa  

Trabzonspor, Beşiktaş'ı dramatik şekilde yenerek kötü gidişe dur dedi. Bu maç için seyircilerinden uzak olması da bordo-mavililer açısından avantaj çünkü gerilimi çok yüksek oranda hissetmeyecekler. Kasımpaşa artık "olmak ya da olmamak" maçlarını oynuyor. Trabzonspor'da Serkan ve Burak cezalı. Glowacki, Engin ve Egemen sakat isimler. Kasımpaşa'da son olarak Murat Şahin kadro dışı bırakılmıştı. Kaleci Tolga, Merthan ve Ersen Martin'in sakatlıkları söz konusu. Lacivert-beyazlılar bu maça nispeten tecrübesiz bir kaleci ile çıkabilirler. Bol gollü geçeceğini düşündüğüm karşılaşmanın favorisi Trabzonspor.

Karabükspor - Bursaspor  

Ligin renkli takımlarından Karabükspor'da Emenike, Tozo, Muhammet Hanifi ve Ragued sakat isimler. Hakan Özmert de cezası nedeniyle Bursaspor'a karşı forma giyemeyecek. Bursaspor'da Vederson dışında eksik futbolcu bulunmuyor. Karabükspor evinde, Bursaspor ise deplasmanlarda başarılı sonuçlara imza atan takımlar. Bu nedenle karşılaşmanın oldukça çetin geçmesi beklenebilir. Geçtiğimiz hafta İ.B. Belediyespor'a karşı istemediği bir sonuç alan Bursaspor'un kayıplarını telafi etmek amacıyla bu maça ciddi derecede asılacağını düşünüyorum. Karabükspor kötü takım değil ancak karşılaşmanın favorisi benim açımdan Bursaspor.

Manisaspor - Beşiktaş  

Manisaspor ligin tehlikeli takımlarından. Hangi rakibe karşı nasıl performans gösterecekleri önceden kestirilemiyor. Beşiktaş ise ligde amaçsız kalmış durumda ve bu durum futbolcuları mental anlamda kötü etkiliyor. Ev sahibinde Makukula'nın hafif sakatlığı var, Yiğit Gökoğlan ise gribal enfeksiyon geçiriyor. Beşiktaş'ta Tomas Sivok kırmızı kart cezalısı. Onur Bayramoğlu, İsmail Köybaşı, Mert Nobre, Guti Hernandez ve Hugo Almeida'nın çeşitli sakatlıkları var. İkinci devre puan durumunda Manisaspor 12 puanla dördüncü, Beşiktaş 7 puanla on ikinci sırada. Açıkçası siyah-beyazlıların bu karşılaşmada işleri epey zor olacak.

Ankaragücü - Galatasaray  

Mesut Bakkal ile birlikte adeta lige dönüş yapan Ankaragücü, Galatasaray maçına 3 puan parolasıyla hazırlandı. Sarı-lacivertlilerde Sapara, Murat, Güven, Bora, Cerny, Metin Akan ve Serdar Özkan'ın sakatlıkları var. Durumları yakından takip edilen bu futbolculardan bazıları maça yetişebilir. Galatasaray'da takımın önemli gol silahı Milan Baros kart cezalısı. Sabri, Arda ve Lucas Neill'in sakatlıkları devam ediyor. Evinde istediği sonuçları almakta zorlansa da Ankaragücü'nün bu karşılaşmada daha şanslı olduğunu belirtmek gerekiyor. Galatasaray bu sezon oynadığı 12 deplasman maçından sadece 4 tanesini kazanabildi. (Eskişehirspor, Bucaspor ve Kasımpaşa)

İ.B. Belediyespor - Eskişehirspor  

Kâğıt üzerinde mücadele dozu yüksek ama golü az bir maç izlenimi veren bu kapışmada favori tarafı söylemek zor. Her iki ekip de defansif güvenliğe maksimum önem veriyorlar. Bu karşılaşma da erken gelen bir gol olmadığı takdirde büyük olasılıkla az gollü geçecektir. Eskişehirspor, ikinci devrede oynadığı deplasman maçlarında Gaziantepspor ve Galatasaray'a yenilmiş, Gençlerbirliği'ni yenmişti. İ.B. Belediyespor'da Metin Depe forma giyemeyecek. Cesario da sezonu kapattı. Eskişehirspor'da sakatlıkları dolayısıyla Tello ve Koray'ın oynayamayacakları açıklandı. İ.B. Belediyespor'un 1-0 gibi bir skorla kazanması beni şaşırtmaz.

Antalyaspor - Gençlerbirliği  

Beraberlik kokan bir karşılaşma. Antalyaspor uzun aradan sonra geçtiğimiz hafta kazanarak üzerindeki ölü toprağını attı. Gençlerbirliği ise Fenerbahçe'ye yenilmesine rağmen maç içinde dönem dönem alkış almıştı. Ev sahibinde kart cezalıları İbrahim Dağaşan ve Kenan Özer dışında eksik futbolcu bulunmuyor. Ankara temsilcisinde uzun dönem sakatlığı bulunan Curri, 3 hafta sahalardan uzak kalacağı açıklanan Mununga ve cezalı Serdar Kulbilge forma giyemeyecekler. Her iki ekip de hızlı hücuma çıkan yetenekli ayaklara sahip. Bu yüzden karşılaşmanın gollü geçmesi beklenebilir. Gollü beraberlik olasılığı da yüksek.

Bucaspor - Gaziantepspor  

Bucaspor bir türlü sahada "organize takım" görüntüsüne bürünemedi. Üstelik bu hafta eksikler yüzünden de sıkıntılılar. Mulemo ve Erkan Taşkıran kart cezalısı, Koray Çölgeçen, Cenk İşler ve Orhan Ak'ın sakatlıkları var. İyi bir ivme yakalayarak çıkışa geçen Gaziantepspor'da Yalçın Ayhan'ın sakatlığı devam ediyor. Bucaspor teknik direktörü Samet Aybaba bu karşılaşmada savunma güvenliğine ağırlık vererek duran top ve kontrataklardan sürpriz gol bulmaya çalışacaktır ama Gaziantepspor'un yetenekli forvetleri muhtemelen kilidi kolay açarlar. Galibiyet ve 3 puan kırmızı-siyahlılara çok yakın görünüyor.

Sivasspor - Kayserispor  

Sürprize açık bir karşılaşma. Kaybetme lüksü olmayan Sivasspor son haftalarda özellikle iç sahada oynadığı futbolla dikkat çekiyor. Ligin iyi kadrolarından biri sayılabilecek Kayserispor ise istikrarsız sonuçlar alıyor. Sarı-kırmızılılarda Serdar kart cezası nedeniyle bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Eren Güngör ve Cangele'nin sakatlıkları da devam ediyor. Ligin ikinci devresinde Kayserispor 11 puan toplarken Sivasspor 4 puanda kaldı ancak kırmızı-beyazlıların pek çok maçta şanssız şekilde mağlup olduklarını görmüştük. Bu karşılaşmanın yanına bir ünlem işareti koymak yerinde olur. Sürpriz ihtimali var.

HAFTANIN HAKEMLERİ

11 Mart 2011 Cuma

20.00 Manisaspor - Beşiktaş Barış ŞİMŞEK

12 Mart 2011 Cumartesi

14.00 Karabükspor - Bursaspor  Cüneyt ÇAKIR

16.00 İ.B. Belediyespor - Eskişehirspor Suat ARSLANBOĞA

19.00 Trabzonspor - Kasımpaşa Kuddusi MÜFTÜOĞLU

13 Mart 2011 Pazar

13.30 M. Park Antalyaspor - Gençlerbirliği Hüseyin GÖÇEK

15.00 Ankaragücü - Galatasaray Halis ÖZKAHYA

15.30 Bucaspor - Gaziantepspor Yunus YILDIRIM

17.30 Sivasspor - Kayserispor Abdullah YILMAZ

19.00 Fenerbahçe - Konyaspor Bülent YILDIRIM

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: İbrahim Dağaşan (M.P. Antalyaspor), Diego Lugano (Fenerbahçe), Andre Santos (Fenerbahçe), Milan Baros (Galatasaray), Serdar Kulbilge (Gençlerbirliği), Hakan Özmert (Karabükspor), Serdar Kesimal (Kayserispor), Burak Yılmaz (Trabzonspor), Landry Mulemo (Bucaspor), Erkan Taşkıran (Bucaspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Kenan Özer (M.P. Antalyaspor), Tomas Sivok (Beşiktaş), Serkan Balcı (Trabzonspor).

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Konyaspor  

Tarih: 13.03.2011 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Sisli, 12°C

Tüm yazılarını göster