Fenerbahçe'nin kaybı 2 puandan fazla mı?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Samsunspor Teknik Direktörü Vladimir Petkovic takımına oynattığı futbol ile çoğu kez tepkileri üzerine çekmiş bir isim. Son haftalarda aldığı sonuçlarla üzerindeki baskı artan İsviçreli teknik adam, güçlü rakibi Fenerbahçe karşısında da "60'ların futbolu" şeklinde eleştiri alan düzeninden vazgeçmedi. Ve ilginçtir, bu düzeniyle her iki devrede de sarı-lacivertlileri durdurmayı başardı. Esasen 4-1-4-1 düzeninde izlemeye alıştığımız kırmızı-beyazlılar, eksiklerin çokluğundan olacak bu kez 4-2-3-1'e daha yakın bir tertiple sahadaydılar. Fenerbahçe'yi kilitleyen bu anlayışta öne çıkan isimler hiç şüphesiz yardımcı forvet gibi oynayarak Fenerbahçe'nin savunma yerleşimini bozan Simon Zenke ile defansın önünde devriye görevi yapan Michael Fink idi. Özellikle Michael Fink'in Fenerbahçe adına gol bölgelerine sızacak sürpriz isimlerin önüne çektiği set, maç genelinde bir hayli etkili oldu. Semih'in eski günlerini bir parça arıyor olması sarı-lacivertlilerin ekstra forvetlere duyduğu ihtiyacı arttırıyor ancak ikinci yarıda görüldüğü kadarıyla Bienvenu de şimdilik bu yükü çekebilecek görüntüde değil. Buna karşılık Samsunspor'da Bance tank gibi ağır temposuna rağmen bilhassa ilk 45 dakikada Zenke, Ufuk ve Murat'a duvar olarak topun Fenerbahçe yarı alanında kalmasına yardımcı oldu. Kırmızı-beyazlılarla ilgili önemli bir konunun altını çizmek gerekirse Zenke'nin santrfor pozisyonunda olacağı bir sistem -eğer takım içinden uygun yardımcı forvet bulunabilirse- çok daha verimli olacakmış gibi görünüyor. Teknik direktör Petkovic'in önümüzdeki haftalarda taktik anlamda yeni düzenlemelere gitmesi şahsen beni şaşırtmaz. Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman ikinci yarıda sonuca ulaşmak adına yapılabileceklerin büyük çoğunluğunu gerçekleştirdi. Öncelikle alan daraltmak maksadıyla savunmasını öne çıkaran Fenerbahçe, elbette bunu yaparken Bance'nin ağır görüntüsünden yararlanarak risk aldı. Bu tip bir uygulamada Zenke'nin varlığı tehdit olarak değerlendirilebilirdi ancak artan baskı Samsunspor'u daha fazla uzun topa yönlendirince sarı-lacivertli savunmacıların topa sahip olmaları kolaylaştı. Kırmızı-beyazlılar geri adım atıp, Fenerbahçe pres dozunu arttırınca da ilk yarıdaki etkili kontrataklar şiddetini kaybetmiş oldu.

Sarı-lacivertlilerin aldığı bu beraberlik hiç şüphesiz taraftarını üzdü ancak Samsunspor'un uyguladığı taktik, ligimizdeki diğer takımlar için bir örnek oluşturursa kaybın 2 puandan fazla olma ihtimali de var. Geçmişte kalmış kabalık ve sert savunma anlayışı yanında gol umutlarını da mucizevî kontrataklara bağlayan bu sistem, özellikle iç sahada Fenerbahçe'nin başını ağrıtabilir. Bir dönem Alex'e adam markajı uygulayıp cümbür cemaat savunmada kalarak ani akın kovalayan ligimiz çalıştırıcıları Fenerbahçe'ye acı verici çelmeler takmayı başarmışlardı. Açıkçası Fenerbahçe - Samsunspor maçını izlerken o günleri hatırlamadım dersem yalan olur. Semih bu denli formsuz, Bienvenu de hava toplarında nispeten etkisizken sarı-lacivertli takımın benzer kilitleri açmakta sorunlar yaşayabileceğini düşünüyorum. Kadro yapısı itibariyle ne tam dağıtıcı ne de tam hava hâkimiyeti olan bir santrforu barındırmayan sarı-lacivertliler, böyle anlarda Alex'in hiç yoktan organize ettiği gollere fazlasıyla ihtiyaç duyabilirler. Michael Fink gibi nispeten üst düzey markajcılarla boğuşmakta geçmişten bugüne sıkıntı yaşayan Brezilyalı yıldız da durunca Fenerbahçe'nin puan kaybetme olasılığı önemli ölçüde artıyor. Bakalım bu taktik düzen diğer çalıştırıcılar için ilham kaynağı olacak mı? Gelecek haftalarda ligin seyri açısından bu sorunun cevap bulması önemli.

[7. HAFTANIN SEYRİ]

Önlenemez düşüş

Spor Toto Süper Lig'de 7. hafta maçında Eskişehirspor ile Manisaspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 2-0'lık skorla konuk ekip Manisaspor oldu. Manisaspor'a galibiyeti getiren golleri 45+1. dakikada Ahmet İlhan Özek ve 72. dakikada Koray (kendi kalesine) kaydetti. Bu galibiyetin ardından son üç maçını da kazanan Manisaspor puanını 11'e yükseltirken; dört maç arka arkaya kaybeden Eskişehirspor ise 7 puanda kaldı. Süper Lig'in sekizinci haftasında 26 Ekim Çarşamba günü Eskişehirspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor deplasmanına konuk olacak. 27 Ekim Perşembe günü ise Manisaspor kendi sahasında Ankaragücü'nü ağırlayacak.

Hayata dönüş

Spor Toto Süper Lig'in 7.haftasında Karabükspor, kendi sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u konuk etti. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Karabükspor 2-0 kazanarak haftayı üç puanla kapatan taraf oldu. Karşılaşmada Karabükspor'a galibiyeti getiren golleri 23. dakikada Cernat ve 83. dakikada Bilal Kısa kaydetti. Bu sonucun ardından Karabükspor 7 puana yükselerek çıkışını sürdürdü. Zirve mücadelesi veren İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise aldığı bu yenilgiyle 13 puanda kaldı. Önemli eksiklerine rağmen karşılaşmadan galip ayrılan Karadeniz temsilcisi ilerleyen haftalar için umut verdi.

Kayseri gol oldu, yağdı

Spor Toto Süper Lig'de 7. hafta maçında Kayserispor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 6-2'lik skorla ev sahibi Kayserispor oldu. Kayserispor'un golleri 7 (penaltı) ve 77. dakikada Nordin Amrabat (penaltı), 27. dakikada Furkan Özçal, 69 ve 91. dakikada Gökhan Ünal, 83. dakikada Okay Yokuşlu'dan geldi. Sivasspor'un golllerini ise 34. dakikada penaltıdan Morten Nicolas Rasmussen ve 84. dakikada Cihan Yılmaz kaydetti. Bu galibiyetin ardından Kayserispor puanını 10'a yükseltirken; Sivasspor 8 puanda kaldı. 8. hafta hafta maçlarında 27 Ekim Perşembe günü Kayserispor, Gençlerbirliği deplasmanına konuk olacak. Sivasspor ise kendi sahasında Mersin İdman Yurdu'nu ağırlayacak.

Orduspor fırtına gibi

Spor Toto Süper Lig 7. hafta mücadelesinde Orduspor, deplasmanda Ankaragücü'ne konuk oldu. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Orduspor 2-0 kazanarak son haftalardaki çıkışını sürdürdü. Karşılaşmada Orduspor'a galibiyeti getiren golleri 16. dakikada Fatih Tekke ve 49. dakikada penaltıdan Bogdan Stancu kaydetti. Öte yandan Ankaragücü'nde Hürriyet Gücer, Orduspor'un kazandığı penaltı vuruşu öncesinde yaptırdığı penaltı nedeniyle kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu sonucun ardından Orduspor 14 puana yükselerek üst sıradaki takımları takibini sürdürdü. Ankaragücü ise 1 puanda kalarak haftayı son sırada kapattı.

Gaziantepspor 3 puanla tanıştı

Spor Toto Süper Lig 7. hafta maçında Gaziantepspor sahasında Gençlerbirliği'ni konuk etti. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan mücadeleyi Gaziantepspor 3-0 kazandı. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golleri 14. ve 57. dakikalarda Muhammet Demir ile 43. dakikada Wagner kaydetti. Gençlerbirliği'nde Soner Aydoğdu 18. dakikada bir penaltı atışından yararlanamadı. Kırmızı-siyahlıların gelecek vaat eden yıldızı Muhammet Demir sahne aldığı ilk maçta ağları iki kez sarsarak, alt yaş gruplarında elde ettiği başarıları devam ettireceğinin sinyalini verdi. Bu sonucun ardından Gaziantepspor puanını 5'e yükselterek ilk galibiyetini aldı. Gençlerbirliği ise 8 puanda kaldı.

HAFTANIN TAKIMI: Kayserispor

HAFTANIN İNCİSİ: "Futbolla birbirimizi kırmaktan vazgeçelim." Ertuğrul SAĞLAM

KARE AS:   Muhammet Demir (Gaziantepspor)

    Nordin Amrabat (Kayserispor)

    Fatih Tekke (Orduspor)

    Florin Cernat (Karabükspor)

GOL KRALLIĞI:  9 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    6 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

5 Gol - Mert Nobre (Mersin İdman Yurdu)

    4 Gol - Bogdan Stancu (Orduspor)

    4 Gol - Gökhan Ünal (Kayserispor)

TEKNİK ANALİZ

(Bursaspor - Trabzonspor)

İki takım da sorunlu

Bursa'da 1-1'lik beraberlikle sonuçlanan karşılaşmada yapılanmalarından taktik kurgularına, fizik durumlarından puan ihtiyaçlarına kadar birbirine çok benzer iki takımın karşılaşmasını izledik. Neticede iki ekibin puanları paylaşması da kimseyi şaşırtmadı. 4-2-3-1 düzeninde sahaya yayılan ekiplerden Trabzonspor ilk yarının önemli bölümünde üstün gözükürken, Bursaspor da ikinci yarının bir kısmında etkili oldu. Maç öncesi analizimizde son 20 dakikada ayakta kalanın sonuca gidebileceğini belirtmiştik ancak 70 ile 90. dakikalar arasında taraflardan biri diğerini sahasına hapsedecek etkinliği gösteremedi. Böyle olunca da ligde iddialı konuma gelmek isteyen takımlar birer puanla yetinmek zorunda kaldılar.

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Fenerbahçe 7 5 2 0 12 5 17

2. Galatasaray 7 4 2 1 11 5 14

3. Ordu 7 4 2 1 8 4 14

4. Büyükşehir Bld. 7 4 1 2 11 7 13

5. Trabzon 7 3 3 1 11 7 12

6. Manisa 7 3 2 2 8 7 11

7. Bursa 7 3 1 3 13 9 10

8. Kayseri 7 3 1 3 12 10 10

9. Mersin İ.Yurdu 6 3 1 2 10 9 10

10. Beşiktaş 6 3 1 2 7 6 10

11. M.P. Antalya 7 2 2 3 5 8 8

12. Gençlerbirliği 7 2 2 3 8 12 8

13. Sivas 7 2 2 3 10 15 8

14. Karabük 7 2 1 4 9 11 7

15. Eskişehir 7 2 1 4 7 9 7

16. Samsun 7 1 3 3 6 11 6

17. Gaziantep 7 1 2 4 5 8 5

18. Ankaragücü 7 0 1 6 6 16 1

NOT: Mersin İdman Yurdu - Beşiktaş karşılaşması değerlendirmede yer almıyor. 

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Samsunspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe  :     122.900.000 Euro (28 Futbolcu) Fenerbahçe  : 25,6

Samsunspor  :      21.025.000 Euro (31 Futbolcu) Samsunspor  : 25,3

Tüm yazılarını göster