Fenerbahçe ya ayağa kalkacak ya yere kapaklanacak

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe sahasında oynayacağı Sivasspor maçına "Tamam mı, devam mı?" sorusuna doğru yanıtı verebilmek için çıkıyor. Hatırlayacaksınız Beşiktaş için Trabzonspor maçı öncesi "Krizden önce son çıkış" benzetmesi yapmış ve camianın içinde bulunduğu kritik durumu anlatmaya çalışmıştık. Şimdi benzer bir halet-i ruhiye içerisinde Fenerbahçe'yi görüyoruz. Birbiri ardına gelen kötü sonuçlar sonrası lider Sivasspor'un 8 puan gerisine düşen Fenerbahçe'nin bu maçtaki amacı hem zirveye asılmak hem de rakibine arayı açtırmamak olacak. Bu nedenle cumartesi gecesi tüm Türkiye'nin bu önemli maça kilitleneceğini söylememiz yerinde olur. Fenerbahçe'de Roberto Carlos ve Kazım bu önemli karşılaşmada görev alamayacaklar ayrıca takımla birlikte çalışmalara başlayan Edu ile Güiza'nın forma giyip giymeyeceklerine de Aragones karar verecek. Buna karşılık Sivasspor'da Hayrettin dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Hafif sakatlıkları bulunan Herve Tum ve Balili hafta içi idman kaçırmış olsalar da bu oyuncular daha çok ikinci yarılarda şans bulduklarından bu durumun sonuca etkisi göz ardı edilebilir. Takımların taktik anlayışları dikkate alındığında belirleyici rolü Aragones'e biçmek zorundayız. İspanyol teknik adamın gözdesi Güiza'ya yine santrfor mevkiinde görev vereceğini ve bu futbolcunun gerisinde Uğur, Alex, Semih ve Deivid'le bir dörtlü oluşturacağını öngörmek sanıyorum en mantıklısı. Bahsettiğimiz dörtlüden üçünün gol bölgelerine kolaylıkla sızabildiğini biliyoruz. Bu yüzden Güiza arkası dörtlü yapılanma sağlam Sivasspor savunmasının balansını bozabilir. Buna karşılık Sivasspor hücum hattı da özellikle Kamanan'ın katılımı sonrası rakip defans arkasına çok daha kolay sarkabilen bir görüntüye kavuştu. Üstelik ikinci yarılarda oyuna giren Balili de bu oyun planını "katmerli bir tehdit" haline getiriyor. Fenerbahçe savunmasının da tandemde kim oynarsa oynasın arkasına kolaylıkla adam kaçırdığını biliyoruz. Sarı-lacivertli takımın saydığımız avantajları ve dezavantajları bize sanki maçta her iki takımın da gol bulacağını anlatıyor. Ancak şahsi beklentim maçın skoru üzerinde psikolojik faktörlerin oldukça etkili olacağı yönünde. Bugüne kadar final niteliği taşıyan maçları hep farklı oynayan ve bir şekilde kazanmasını bilen Fenerbahçe'ye karşılık Sivasspor'un son iki sezonda gerilimi taşıma becerisi gösteremediğini biliyoruz. Sonuç olarak, sarı-lacivertli takımın büyük takım refleksi göstererek yeniden ayağa kalkması beni şaşırtmaz. Bu sebeple Fenerbahçe kazanır diyorum.

Konyaspor - Galatasaray

Tarih: 01.03.2009 Saat: 19.00

Stat: Konya Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, -1°C

21. haftada Kocaelispor'a yenilen ve teknik direktör değişikliği yaşayan Galatasaray'ı kendi sahasında ağırlamaya hazırlanan yeşil-beyazlılar, ilk yarının 5. haftasında oynanan ve Konyaspor'un 4-1 mağlubiyetiyle sonuçlanan karşılaşmanın rövanşını almak için bu maça çok sıkı hazırlandı. Açıkçası devre arası takımı takviye eden yeşil-beyazlı yönetim, isim yapmış oyuncuları toplayarak kısmen başarılı oldu ama bu oyuncuların istikrarsız görüntüleri sebebiyle büyük takımlarda tutunamamış olduklarını da biliyoruz. Ligde aldığı sonuçlarla krize giren Galatasaray'da Bülent Korkmaz'ın işbaşı yapması yerli oyuncuları motive edebilir ancak takımın yükünü çeken yabancılara (Baros+Lincoln+Kewell+Nonda=33 gol) muhtemel etkisi şimdilik belirsiz. Göreve gelir gelmez gazetelere "Lincoln'ü kaybeder takımı kazanırım" demeci düşen Bülent Korkmaz'ın doğru bir yol izlemediğini söylesek onu çok erken yargılamış olur muyuz? Esasen Galatasaray'ın rotası hakkında fikir sahibi olabilmek için Konyaspor maçını dikkatle izlemek gerekiyor fakat bu maça bir tahmin yapmamız gerekirse istikrarsız Konyaspor kadrosunun gününde olması halinde sarı-kırmızılılara zor anlar yaşatabileceğini söyleyebiliriz. Yeşil-beyazlı takımın zaafı her iki devre başında yaşadıkları motivasyon kayıpları. Erken gelecek bir gol karşılaşmanın tüm seyrini değiştirebilir.

Beşiktaş - İ.B. Belediyespor

Tarih: 27.02.2009 Saat: 20.00

Stat: Beşiktaş İnönü Stadı

Maç günü hava: Karla karışık yağmurlu, 3°C

Son haftalarda çıkışa geçen Beşiktaş, acaba İ.B. Belediyespor önünde de ilk devreyi çöpe atacak mı? Son haftalarda sıkça gözlemlediğimiz gibi; siyah-beyazlıların fizik gücü düşük hücum gücü yüksek bir yapılanmayla maça 4-3-3 dizilişiyle başlamaları bu kez geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir. Haftalardır belirttiğimiz şekliyle 10 numarasız 4-4-2 ve ısıran bir orta saha siyah-beyazlılar için anahtar konumunda. Aksi halde Belediyespor gibi ayağa iyi oynayan ve defansı uyutup arkasına başarıyla sarkan bir takımın Gökhan - Sivok ikilisini de bu tuzağa düşüreceğini bugünden biliyoruz. Kesin olan Belediyespor takımının orta alanda durdurulma zorunluluğu. İlginç olansa Mustafa Denizli'nin sürekli yanlışlarını kabul edip düzeltecek olgunlukla "step by step" ilerlemesi. Tecrübeli teknik adam yine rakibi çözecek ve 3 puana gidecektir.

Antalyaspor - Trabzonspor

Tarih: 01.03.2009 Saat: 15.15

Stat: Antalya Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 14°C

Pazar günü Antalya'da gollü bir karşılaşma bizi bekliyor. İki takım arasında ligin ilk devresinde oynanan maç Trabzonspor'un 3-2'lik galibiyetiyle neticelenmişti. 22.haftada kozlarını paylaşacak takımlar yine bizlere bol gol izletebilirler. Geçen hafta Denizlispor'a kaybeden Trabzonspor, her puan kaybı sonrası futbol kamuoyu tarafından "Ersun Yanal takımlarındaki kronik form düşüklüğü teşhisi" ile tartışmaya açılıyor ancak bugüne kadar toparlanmayı bildiler. Şahsi kanaatim bu kez toparlanmalarının biraz daha zaman alacağı yönünde. Antalyaspor'un bilinen en büyük silahı mücadele ve bu silahlarını beceriyle kullanıyorlar. Baskı altındaki Trabzonspor'dan puan almaları beni şaşırtmaz.

Eskişehirspor - Kayserispor

Tarih: 28.02.2009 Saat: 13.30

Stat: Eskişehir Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 2°C

Haftanın en zevkli mücadelesi olmaya namzet bu maçta; geçen hafta Sivasspor'a ecel terleri döktüren Eskişehirspor ile Bursaspor önünde sahadan bir puanla ayrılan Kayserispor karşı karşıya geliyorlar. Eskişehir cephesinden gelen haberlerde sakatlıkları düzelen Batuhan ve Youla'nın bu maçta forma giyebilecekleri belirtiliyor. Kayserispor camiası ise hep birlikte 23. haftadaki stat açılışına kilitlenmiş durumda. Eskişehirspor gibi zorlu bir rakiple yapacakları müsabakada yaşanacak bir motivasyon kaybı sarı-kırmızılı takıma pahalıya mal olabilir. En güçlü yönü defansı olan Kayserispor bakalım Batuhan - Youla ikilisine direnebilecek mi? Bu maçta beraberlik ihtimaline ağırlık vermek mantıklı.

Denizlispor - Gaziantepspor

Tarih: 28.02.2009 Saat: 13.30

Stat: Denizli Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 7°C

Yeşil-siyahlı ekipte; sakatlıkları sebebiyle sezonu kapatan Murat Karakoç, İzzet ve Süleyman'ın oynamayacağını biliyoruz. Arka arkaya Ankaragücü ve Beşiktaş'a mağlup olan Gaziantepspor'da da İlhan büyük ihtimalle takımdaki yerini alamayacak. Kadro yapısı itibariyle çok daha potansiyelli bir takım olan Gaziantepspor'un kötü gidişe son vermek ve puan cetvelinde sıçrama yapmak için hedef seçtiği bu maçta daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Devre arası yaptığı transferlerle hücum hattına zenginlik kazandıran Denizlispor da mutlaka gol bulacaktır. Neticede gollü ama Gaziantepspor'a yakın bir maç olacak.

Ankaraspor - Gençlerbirliği

Tarih: 28.02.2009 Saat: 13.30

Stat: Yenikent ASAŞ Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 1°C

Son haftalarda bir türlü bekleneni veremeyen Ankaraspor, bu maçta lige yeni bir başlangıç yapmak isteyecektir. Ancak rakibi Gençlerbirliği'nin de ikinci yarıda çok başarılı sonuçlar aldığını biliyoruz. Kırmızı-siyahlılarda Traore ve Mehmet Polat sakatlıkları dolayısıyla bu karşılaşmada yoklar ancak Mehmet Nas oynayabilecek duruma geldi. Ankaraspor'un bu maçtaki eksiği kaleci Senecky olacak. Dört haftadır kaybeden Ankaraspor'un üzerinde bir kazanma baskısı oluşması onların performansını kötü yönde etkileyecektir. Kıran kırana geçmesini beklediğim bu mücadelede beraberlik ihtimali hiç de uzak değil.

Bursaspor - Kocaelispor

Tarih: 01.03.2009 Saat: 13.30

Stat: Bursa Atatürk Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 7°C

21. haftanın flaş takımı Kocaelispor, Galatasaray'a yaşattığı kâbusun bir benzerini Bursaspor'a da yaşatmak için bu mücadeleye çıkıyor. Kontratağa yatkın bir ekip olan Kocaelispor'un, önce defans güvenliği diyen Ertuğrul Sağlam'ın takımına karşı başarılı olması daha düşük bir ihtimal. Her ne kadar Teknik Direktör Erhan Altın, "Galatasaray maçını artık beynimizden sildik" diyerek futbolcularını maça motive etmeye çalışıyorsa da bu karşılaşmada üç puan için öne çıkan takım bence Bursaspor. Kocaelispor'da Agbetu - Taner, Bursaspor'da Sercan - Rok ikilileri maça damga vurabilecek futbolcular.

Ankaragücü - Hacettepe

Tarih: 01.03.2009 Saat: 13.30

Stat: Ankara 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 2°C

Düşme tehlikesini iliklerine kadar hisseden iki Ankara ekibinin bu mücadelesinde takımların sahadan birer puanla ayrılmaları beklenebilir. Hacettepe'de sakatlıkları bulunan Sandro, Tolga Seyhan ve İbrahim Şahin bu zorlu karşılaşmada forma giyemeyecek. Ankaragücü'nde de Kerem kart cezalısı, İbrahim Ege ve Mehmet Yılmaz'ın durumları belirsiz. Açıkçası bu şartlar altında insanı esneten sıkıcı bir maç oynanması olası. Gerek Erdoğan Arıca gerekse de Hakan Kutlu güçlerini kalan haftalara saklamak isteyecektir. Kimsenin işine yaramasa da muhtemelen birer puanla rakiplerin sonuçları beklenecek.

HAFTANIN HAKEMLERİ

27 Şubat 2009 Cuma

20.00 Beşiktaş - İ.B. Belediyespor

28 Şubat 2009 Cumartesi

13.30 Denizlispor - Gaziantepspor

13.30 Ankaraspor - Gençlerbirliği

13.30 Eskişehirspor - Kayserispor

19.00 Fenerbahçe - Sivasspor

1 Mart 2009 Pazar

13.30 Bursaspor - Kocaelispor

13.30 Ankaragücü - Hacettepe

15.15 Antalyaspor - Trabzonspor

19.00 Konyaspor - Galatasaray

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı kart cezalıları: Kerem Şeras (Ankaragücü), Rüştü Reçber (Beşiktaş), Roberto Carlos (Fenerbahçe), Colin Kazım Richards (Fenerbahçe)

Kırmızı kart cezalıları: Stefan Senecky (Ankaraspor)

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Sivasspor

Tarih: 28.02.2009 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saraçoğlu Stadı

Maç günü hava: Hafif yağmurlu, 4°C

Tüm yazılarını göster