Fenerbahçe "Şampi…" ve harf satın almak istiyor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Haftalar boyu süren gerilimin ardından her şeyin belli olacağı, taraflardan birinin sevinirken diğerinin karalar bağlayacağı son maçlara geldik. Şampiyonluğun iki favorisinden biri olan Fenerbahçe, ikili averaj sisteminden gelen avantajıyla ipleri eline almış biçimde Sivasspor deplasmanına çıkıyor. Sarı-lacivertli takımın kazanması şampiyonluk ile eş anlamlı olduğundan son haftanın maçı olarak da bu karşılaşmayı belirledik. Son dönemece 79 puanla giren sarı-lacivertliler, ligin ikinci yarısında topladıkları 46 puanla da (sadece 2 puan kaybettiler) göz kamaştıran bir grafik sergilediler. Bu başarıyı tanımlayabilmek için şu tip bir kıyaslama yapılabilir: Ligin ilk devresinde fırtına gibi esen Trabzonspor, 17 maçta 42 puan toplamış ve en yakın rakibi Bursaspor'a 5 puan fark atmıştı. İkinci devrede Bursaspor maçında gelen 0-0'lık beraberlik dışında puan kaybetmeyen Fenerbahçe'nin ligde kalması kesinleştikten sonra daha rahat maçlar oynayan Sivasspor önünde tartışmasız favori olduğunu söylemeye bile gerek yok. Deplasman grafiğinde sarı-lacivertli takımın hanesinde 4 beraberlik ve 1 yenilgi yazıyor olsa da bu durumun bütünüyle ilk yarı performansından kaynaklandığını bilenler için favorinin adı değişmiyor. Ev sahibi Sivasspor'un sahasında oynadığı 16 maçta 25 puan toplayarak hiç de fena bir performans göstermediğini de belirtelim. Ayrıca ligin ilk devresindeki 17 maçta sadece 15 puan toplayabilen kırmızı-beyazlıların ikinci devrede oynadığı 16 karşılaşmada 20 puanı bulmuş olması da grafiğin yukarı yönlü olduğunu anlatıyor gibi. Bu 16 maçın 10 tanesinde yenilmeyen Rıza Çalımbay'ın Sivasspor'u; deplasmanda Galatasaray, Bursaspor, Eskişehirspor, Gaziantepspor ve Karabükspor'a sahasında ise Trabzonspor'a kaybetmişti. Bu takımlar analiz edildiğinde saha içi organizasyonları nispeten daha iyi ve kadro kalitesi bakımından da "kalburüstü" denebilecek ekipler olduğunu görüyoruz. Son haftada kırmızı-beyazlılarla şampiyonluk maçına çıkacak Fenerbahçe'nin bu anlamdaki meziyetlerinden ve özelliklerinden söz etmeye bilmiyorum gerek var mı? Eğer söz konusu olan saha içi organizasyonu ve bireysel kadro kalitesi ise Fenerbahçe'yi bu ligde ilk sıralara yazmak gerekir. Fenerbahçe'yi ciddi favori gösterişimiz de bundan. Açıkçası sarı-lacivertlileri menfi yönde etkileyebilecek tek gelişme, erken bir gol bulunamadığı takdirde şampiyonluk stresinin futbolcular üzerindeki muhtemel etkileri olur. Hava raporları maç günü Sivas'ta sağanak yağış olacağını öngörüyor. Sivas'ın zemini de ilerleyen bölümlerde futbola elverişsiz bir hal alabilir. Bu sebeple Fenerbahçe'nin ilk 20 dakika içinde gol atması onlar açısından işleri kolaylaştırabilir.

Sarı-lacivertli ekipte hafif sakatlıkları bulunan kaleci Volkan Demirel, Gökhan Gönül ve Andre Santos hafta arasında temkinli biçimde çalışmalarını sürdürdüler. Bu futbolcuların Sivasspor'a karşı oynamaları bekleniyor. Özer Hurmacı'nın ise sakatlığının devam ettiği açıklandı. Ev sahibinde Pedriel'in hafif sakatlığı bulunuyor ve bu futbolcu dışında eksik yok. Eşinin rahatsızlığı yüzünden izin alan Sandro'nun durumu ise henüz netleşmiş değil. Anlaşıldığı kadarıyla iki takım da bu karşılaşmada ideale yakın on birleriyle mücadele edecekler. Elbette ki, her iki kadroyu terazinin kefelerine koyduğumuzda ağır basan taraf Fenerbahçe. Biz de sık kullanılan bir "Şampi…" tabiri vardır. An itibariyle "Şampi…" olan Fenerbahçe, üç puan ile üç harf satın almak isteyecek ve tabiri Şampiyon'a tamamlamaya çalışacak. Şahsi fikrimi soracak olursanız bence bunu da başaracak.

Karabükspor - Trabzonspor    

Gerilimi yüksek bir diğer maç Karabük'te. Trabzonspor'da kaleci Onur ve Glowacki'nin sakatlıkları sürüyor. İyileşen Piotr Brozek takımla çalışmalara başladı ve görev verilmesi halinde oynayabilecek. Burak Yılmaz ile Mustafa Yumlu cezalı. Karabükspor'da Emenike, Bülent Ataman, Hakan Özmert ve Bülent Bal takımdaki yerlerini alamayabilir. Birol Hikmet'in de cezalı olduğunu belirtelim. Bordo-mavili takımın deplasman performansı hepimizin malumu. Karabükspor zaman zaman evinde iyi neticeler alıyor ancak bu karşılaşmada Trabzonspor'un galibiyete ulaşacağını düşünüyorum. Gollü bir maç izleyebiliriz.

İ.B. Belediyespor - Manisaspor    

Her iki takım bir puan farkla klasmanda ard arda sıralanıyorlar. Kazanan tarafın ligi ilk 10 içerisinde bitirecek olması önemli. Ev sahibinde Marcus Vinicius ve Barbosa'nın sakatlıkları var. Aynı şekilde Manisaspor'da da Ömer Aysan ve Nizamettin'in rahatsızlıkları bulunuyor. Organize hücum planlarına sahip takımların bu mücadelesinde bol gol izleme şansımız var. Manisaspor deplasman maçlarında kimi zaman çok başarılı performanslar gösterebiliyor. Ancak İ.B. Belediyespor'un bu maça asılarak ilk 10 hedefini kovalamasını bekliyorum. Bu sebeple az farkla da olsa galibiyete yakın gördüğüm taraf İ.B. Belediyespor.

Galatasaray - Konyaspor    

Galatasaray sezonun son maçında taraftarlarına galibiyet hediye etmek isteyecektir. Konyaspor da puan hesabı yapmaksızın iyi futbol oynamaya çalışıyor. Bu nedenle zevkli bir maç izleyebileceğimiz düşünüyorum. Sarı-kırmızılılarda Mustafa Sarp ve Çağlar Birinci'nin hafif sakatlıkları var. Bu futbolcular dışında Aykut, Anıl, Baros, Pino ve Arda da sakat. Konyaspor'da Peter Garjciar'ın cezalı olduğunu belirtelim. Yeşil-beyazlılarda kaleci Orkun ve Erdinç'in de sakatlıkları var. Konyaspor oynadığı 16 deplasman maçında sadece 9 puan toplayabilmişti. Veda maçında sahasında seyirci desteğini alacak Galatasaray, bu maçtan galibiyetle ayrılacaktır.

Bucaspor - Kayserispor    

Ev sahibi Bucaspor'da Erman Güraçar ve Ragıp Başdağ cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Leandro, Orhan Ak ve Serkan Yanık'ın da takımda olmayacaklarını hatırlatalım. Kayserispor'da Hamidou, Cangele, Furkan, Moritz ve Kujovic'ten sonra son olarak Ömer Şişmanoğlu sakatlanmıştı. Gaziantepspor'a yenilince Avrupa Kupalarına katılma hayali suya düşen sarı-kırmızılı takımın bu maça motive olmakta zorlanabileceğini düşünüyorum. Son haftalarda hep gollü maçlar oynayan Bucaspor muhtemelen bu maçta da golü bulacaktır. Kayserispor maça konsantre olmakta zorlanırsa sürpriz bir sonuç gelebilir.

Ankaragücü - M. Park Antalyaspor    

Ankaragücü, Fenerbahçe karşısında ummadığı bir yenilgi almıştı. Sarı-lacivertlilerde kaleci Senecky kart cezalısı. Sapara, Mehmet Çoğum, Muhammed ve Ümit Kurt'un sakatlıkları sürüyor. Antalyaspor'da Deniz Barış ve Uğur İnceman'ın forma giyemeyecek oluşları önemli. Djiehoua ve İlkem sakat futbolcular. Kadro genişliği ile eksik oyuncularını tolere edebilen Ankaragücü bana göre bu maçta galibiyet için şanslı olan taraf. Antalyaspor, Karabükspor maçından beklediği puanları çıkartamayınca ilk sekiz hedeflerine de ulaşamamıştı. Saha ve seyirci avantajıyla Ankaragücü'nün kazanmasını bekliyorum.

Bursaspor - Gençlerbirliği    

Bursaspor'da hedef Gençlerbirliği'ni yenerek ligi ilk üç içerisinde bitirmek. Yeşil-beyazlı takımda Kenny Miller, Gençlerbirliği'nde Mile Jedinak kart cezalısı isimler. Ev sahibinde Svensson ve Ivankov'un sakatlıkları sürüyor. Ankara temsilcisinde sakatlıkları bulunan Cem, Mununga, Serkan, Mahmut, Mustafa, Alpaslan ve Murat'ın tedavilerine devam ediliyor. Bu futbolculardan hangilerinin görev alabileceğine maç günü karar verilecek. Bursaspor'un cezası nedeniyle tarafsız sahada seyircisiz oynanacak karşılaşmadan sürpriz bir sonuç çıkabilir. Ayrıca karşılaşmanın az gollü bitmesi de beni şaşırtmaz.

Gaziantepspor - Beşiktaş    

Gaziantepspor'da tüm planlar galibiyet üzerine kurulu çünkü üçüncülük şansı devam ediyor. Kırmızı-siyahlılarda Hürriyet Güçer ve kaleci Karcemarskas'ın sakatlıkları var. Bu futbolcuların tedavilerine devam ediliyor. Ununu eleyip eleğini asan Beşiktaş'ta cezalı Quaresma ve Sabrosa bu maçta yok. Ernst, Sivok, Ferrari, Nobre, İbrahim Toraman, Ersan ve Bobo da sakat isimler. Muhtemelen gençlerden takviyeli bir kadro ile sahada yer alacak Beşiktaş'ın maça ne ölçüde asılabileceğini hep birlikte göreceğiz. Üçüncülük için kazanmak zorunda olan Gaziantepspor'a ilk şansı vermekte fayda var.

Eskişehirspor - Kasımpaşa    

Her iki takımın da lige dair bir amaçları kalmadı. Ev sahibinde Ümit Karan ve Volkan Yaman'ın sakatlıkları var. Süper Lig'de son maçını oynayacak Kasımpaşa, taraftarına bir galibiyet hediye etmek amacında. Evindeki 16 maçta 26 puan toplayan Eskişehirspor, 16 deplasman maçından sadece 9 puan çıkartabilen Kasımpaşa önünde şanslı görünen taraf. Ligin sonu yaklaştıkça motivasyon kaybı yaşayan takımların kalelerinde bolca pozisyon verdiklerine şahit oluyoruz. Bu karşılaşma da çok sayıda gol ve pozisyon izleyebileceğimiz maçlardan bir tanesi. Şahsi fikrim Eskişehirspor'un maçtan galibiyetle ayrılacağı yönünde.

HAFTANIN HAKEMLERİ

20 Mayıs 2011 Cuma

20.00 İ.B. Belediyespor - Manisaspor Hüseyin GÖÇEK

20.00 Galatasaray - Konyaspor Özgür YANKAYA

21 Mayıs 2011 Cumartesi

16.00 Bucaspor - Kayserispor İlker MERAL

16.00 Ankaragücü - M. Park Antalyaspor Abdullah YILMAZ

20.00 Bursaspor - Gençlerbirliği Süleyman ABAY

20.00 Gaziantepspor - Beşiktaş Barış ŞİMŞEK

22 Mayıs 2011 Pazar

15.00 Eskişehirspor - Kasımpaşa Tolga ÖZKALFA

20.00 Sivasspor - Fenerbahçe Fırat AYDINUS

20.00 Karabükspor - Trabzonspor Yunus YILDIRIM

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Deniz Barış (Antalyaspor), Uğur İnceman (Antalyaspor), Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Simao Sabrosa (Beşiktaş), Ragıp Başdağ (Bucaspor), Kenny Miller (Bursaspor), Birol Hikmet (Karabükspor), Peter Grajciar (Konyaspor), Burak Yılmaz (Trabzonspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Stefan Senecky (Ankaragücü), Mile Jedinak (Gençlerbirliği), Mustafa Yumlu (Trabzonspor), Erman Güraçar (Bucaspor).

HAFTANIN MAÇI

Sivasspor - Fenerbahçe    

Tarih: 22.05.2011 Saat: 20.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 19°C

Tüm yazılarını göster