Fenerbahçe istediğini aldı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
 
Fenerbahçe, futbol kamuoyunun geneli tarafından düştü gözüyle bakılan Akhisar Belediyespor karşısında 84 dakika zorlandı. Sarı-lacivertlilerin 2-0 üstünlüğüyle biten karşılaşmayı bölümler halinde incelemek lazım. Maça 4-2-3-1 düzeninde başlayan Aykut Kocaman'ın talebeleri, bu düzende verimli olamadılar. Cristian ve Meireles'in bulunduğu göbekte hem alan paylaşmada hem de pas dağıtımında sorunlar yaşanınca Akhisar Belediyespor'un topa sahip olmada ve pas bağlantılarında güçlü rakibiyle başa baş mücadele ettiğini gördük. Fenerbahçe ile aynı düzende sahaya yayılan Ege temsilcisinde Gekas'ın arkasında görev yapan Bilal, orta alana destek olma adına bu bölgeye yaklaşarak oynayınca Akhisar'ın bir fazla adamla top çevirme şansı oldu. İlk yarım saatlik bölüm geçildikten sonra bu probleme müdahale eden Aykut Kocaman, sol kanattaki Caner'i içe kaydırarak Cristian ve Meireles'in yanına soktu. Böylece sarı-lacivertlilerin sistemi 4-3-3'e evrilirken; ileri uçta da Sow, Webo ve Kuyt'tan oluşan gezgin bir hücum hattı oluştu. Akhisar Belediyespor orta alanında görev yapan Merter, Emin ve Bilal kapasiteleri ölçeğinde gayet pozitif oynayan başarılı futbolcular. Ancak bu bölgede sayısal eşitliğin sağlanmasından sonra Fenerbahçe orta sahasının kalite farkı ortaya çıktı. Aykut Kocaman'ın yukarıda anlatmaya çalıştığımız başarılı hamlesinin hemen akabinde Sow'un şutu önce üst direğe sonra kale çizgisinin içine çarparak sahaya döndü. Sanıyorum Fenerbahçe'nin ve Sow'un bu pozisyondaki şanssızlığı şutun şiddeti nedeniyle kimsenin olanı biteni algılayamaması idi. Netice itibariyle mösyö Michel Platini gol çizgisi teknolojisine şiddetle karşı çıkadursun, dünya futbol tarihinde enfes bir gol daha güme gitmiş oldu.
 
 
İlk yarıyı golsüz eşitlikle kapatan taraflar ikinci devreye aynı düzen ve anlayışta çıktılar. Her ne kadar Fenerbahçe'nin ilk yarım saatten sonra maçta bariz üstünlüğü izlendiyse de skor tabelası an itibariyle Hamza Hamzaoğlu ve Akhisar Belediyespor'u mutlu ediyordu. Ancak bu mutluluk fazla sürmedi. Gökhan Gönül'ün yokluğunda Orham Şam'ı geçerek sağ bekte birinci tercih olan Mehmet Topuz'un ortasında, Akhisar savunması Webo'ya iki kez arka arkaya vurma şansı verince kaleci Oğuz'un çabası yetersiz kaldı ve sarı-lacivertliler üstünlüğü ele aldı. Gol sonrası artık alışılageldiği üzere Fenerbahçe için maçta farklı bir bölüm oynanmaya başlandı. Yarı alanında kademeli bir savunma anlayışına bürünen sarı-lacivertliler, Webo ve Sow'un deyim yerindeyse "tabanca gibi" deparlarını topla buluşturmaya çalıştılar ki, 84'te böyle bir organizasyonun başarıya ulaşması Fenerbahçe'yi rahatlatan golü getirdi. Akhisar Belediyespor ise üstün gözüktüğü bölümlerde topu bir türlü tehlike bölgesine ulaştıramayarak hatta çoğu zaman "geveleyerek" sonuca razı olmak durumunda kaldı. Gekas gibi bir gol silahına sahipseniz, topu ceza sahası ön bölgesine kadar getirip orada amaçsız yan paslar yapmak pek akıl karı bir tercih değil. Maratonun boyu iyice kısalmışken Ege temsilcisinin lige tutunma şansı da epey azalmış görünüyor. Fenerbahçe ise Perşembe gecesi Lazio ile çok önemli bir karşılaşmaya çıkacak. Defans bölgesindeki eksiklerine rağmen İtalyan temsilcisi son maçında üzerindeki ölü toprağını atmış gözüktü. Avrupa Ligindeki hedeflerini de hesaba katacak olursak, Şükrü Saracoğlu Stadında ekstra motivasyonla oynayacaklarını söyleyebiliriz. Sanırım Fenerbahçe'nin bu maçta en çok ihtiyaç duyacağı şey, Aykut Kocaman'ın sezon başından bu yana eleştirilen kontrol futbolu olacak.
 

27.HAFTANIN SEYRİ

 
Gaziantepspor rahatladı
Spor Toto Süper Lig'in 27. haftasında Gaziantespor ile Eskişehirspor karşı karşıya geldi. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan karşılaşmayı 2-0'lık skorla Gaziantepspor kazandı. Gaziantepspor'un gollerini 26. dakikada Haris Medunjanin ve 37. dakikada Cenk Tosun kaydetti. Karşılaşmanın ikinci yarısı düşük tempoda geçti. Gaziantepspor bu sonuçla puanını puanını 35'e yükselterek düşme hattında uzaklaştı ve rahat bir nefes aldı. Eskişehirspor ise bu mağlubiyetin ardından 36 puanda kaldı. Gaziantepspor gelecek hafta başkentte Gençlerbirliği'ne konuk olacak. Eskişehirspor ise kendi sahasında Sivasspor'u konuk edecek.
 
Sivasspor geç açıldı
Spor Toto Süper Lig'in 27. haftasında taraftarı önünde Sivasspor, Orduspor'u konuk etti. Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmayı Sivasspor uzatma dakikalarında bulduğu golle 3-2 kazandı. Ev sahibine galibiyeti getiren golleri 5'te Eneramo, 85'te Hakan ve 90+1'de Pedriel kaydetti. Orduspor'un gollerini ise 16. ve 75. dakikada Barral attı. Maç 2-1 Orduspor'un üstünlüğü ile devam ederken kendisine yapılan protestoları gerekçe gösteren Rıza Çalımbay görevinden istifa etmek istediğini açıkladı ancak bu talep başkan Mecnun Odyakmaz tarafından reddedildi. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 35'e yükseltirken, Orduspor 29 puanda kaldı.
 
Paşalar gibi
Süper Lig'in 27. haftasında Kasımpaşa ile Bursaspor karşı karşıya geldi. Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu'nda oynanan karşılaşma ev sahibi lehine 2-0'lık sonuçla bitti. Avrupa kupalarına katılma yolunda kritik bir 3 puan alan Kasımpaşa'nın karşılaşmadaki gollerini 26. dakikada Boşnak orta saha Senijad Ibricic ve Nijeryalı yıldız Kalu Uche 90+5. dakikada attı. Kasımpaşa bu sonuçla puanını 43'e yükselterek ilk 4'teki yerini korudu. Bursaspor ise 40 puanda kaldı. Kasımpaşa gelecek hafta deplasmanda Medical Park Antalyaspor'la karşılaşacak. Bursaspor ise sahasında Beşiktaş'ı ağırlayacak.
 
İlaç gibi 3 puan
Spor Toto Süper Lig'in 27. haftasında Trabzonspor evinde Medikal Park Antalyaspor ile karşılaştı. Ateş hattına yaklaşmak istemeyen Trabzonspor, Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan karşılaşmayı iki yarıda attığı goller ile 2-0 kazandı. Bordo-mavililere galibiyeti getiren golleri uzun süre sonra ilk 11'de şans bulan Volkan Şen ile bir süredir kulübeye hapsolduktan sonra bu maçta 82. dakikada şans bulan Yasin Öztekin kaydetti. Bu galibiyetin ardından derin bir nefes alan Trabzonspor puanını 34 yaptı. Üst sıralara tutunma savaşı veren MP Antalyaspor ise 37 puanda kalarak Avrupa Kupaları'na katılma yarışında yara aldı.
 
Bir puan al Sane
Süper Lig'in 27. haftasında Sanica Boru Elazığspor evinde Gençlerbirliği ile karşılaştı. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-1 sonuçlandı. Gençlerbirliği karşılaşmanın 17. dakikasında Ante Kulusic ile öne geçerken, ikinci yarıda ataklarını sıklaştıran Elazığspor 85. dakikada Sane'nin attığı gol ile beraberliği yakaladı ve mücadele bu skorla sona erdi. Bu sonucun ardından Elazığspor puanını 32'ye çıkardı. Gençlerbirliği ise 38 puana yükseldi. Süper Lig'in 28. haftasında Sanica Boru Elazığspor deplasmanda Kayserispor ile karşılaşırken Gençlerbirliği evinde renktaşı Gaziantespor'u konuk edecek.
 
 
Tüm yazılarını göster