Fenerbahçe için çok zor maç

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Trabzonspor'u yenerek Aykut Kocaman'ın deyişiyle "Şampiyonluk yarışını yeniden başlatan" Fenerbahçe, 20.haftada son dönemin formda takımı Manisaspor'a konuk oluyor. Ligin ikinci devresinde iki haftayı geride bıraktık ve puan durumunu ayrıntılı şekilde incelediğimizde 6 puan toplayan yalnızca üç takım olduğunu görüyoruz. Bu üç takım: Fenerbahçe, Manisaspor ve Eskişehirspor. İlk 17 maçlık periyodun son üç karşılaşmasında da 2 galibiyet ve 1 beraberlik aldığını bildiğimiz Manisaspor bu hesapla; son oynadığı son 5 maçta 13 puan toplamış oluyor ki, bu büyük takımların bile yakalamakta zorlandıkları bir grafik. Buna mukabil Fenerbahçe de performans eğrisinde çizdiği zig-zagların ardından Trabzonspor'u yenerek motivasyon unsurunu arkasına almış durumda. Sarı-lacivertlilerin ardışık biçimde oynayacağı Manisaspor, Kayserispor ve Beşiktaş maçlarını kazanmaları şampiyonluk yolunda çok önemli bir virajın alınması anlamına gelir. Bu sebeple Fenerbahçe'nin maça farklı bir motivasyonla asılmasını bekliyorum. Her ne kadar dış saha puan durumunda sarı-lacivertlilerin hanesinde 9 maç ve 13 puan yazıyor ise de "şampiyonluk" kelimesinin telaffuzu bahsettiğim üç maçta sergilenecek performansla doğrudan ilintili.

Maç öncesi takımların eksiklerine baktığımızda; Fenerbahçe'de kart cezalıları Gökhan Gönül ve Selçuk Şahin'in oynayamayacakları görülüyor. Son maçta kolundan sakatlanan Alex'in durumunun ciddi olmadığı ve Aykut Kocaman'ın görev vermesi halinde forma giyebileceği açıklandı. Ayrıca Uğur Boral'ın da bir sakatlığı var. Manisaspor cephesinde ise en önemli gelişme olarak Manucho transferindeki pürüzlerin giderildiği ve bu futbolcunun oynamasına engel bir durum kalmadığı bilgisini verelim. Ege temsilcisinde Nizamettin'in sakatlığı devam ediyor. Aykut Kocaman'ın son antrenmanlarda Gökhan Gönül'ün bölgesinde Bekir'i, Selçuk'un mevkisinde ise Cristian'ı kullanması 4-2-3-1 dizilişinin bu maçta da değişmeyeceğini gösteriyor gibi. Hikmet Karaman ise zengin forvet hattının nimetlerinden yararlanmak istercesine 4-3-3 sistemini tercih ediyor ve bu düzeni takıma yerleştirme konusunda epey mesafe kaydetmiş durumda. Makukula, Isaac, Manucho, Kahe ve Simpson gibi ligimizde önemli iş yapacak forvetleri barındıran Manisaspor, genelde Kahe'yi ileri uçta tek bırakıp Simspson ve Isaac ile bu futbolcuya kanatlardan yardım getiriyor. Manisaspor'da an itibariyle en formda isimler Kahe ve Mehmet Güven. Bu nedenle Makukula ya da Manucho'nun Hikmet Karaman tarafından tercih edilip edilmeyeceği merak konusu. Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın hala cevabını bulamadığı en önemli soru, "Niang - Semih ikilisiyle çift santrfor oynamak mı yoksa Alex'in hem asist hem de gol ustalığından yararlanmak mı?" Biliyoruz ki, Aykut Kocaman zaman zaman lig maçlarında ve antrenmanlarda bu çift santrforlu kurgunun denemelerini yapıyor. Ancak Niang'ın sola kaydırılıp Semih'e yer açılan 4-2-3-1 taktiği ile bence Niang'a yazık ediliyor. Cumartesi akşamı için bugünden kesin olan, Manisaspor'un çok koşan bir takımla sahada yer alacağı. Bu sebeple Fenerbahçe'de forvetlerin takım savunmasına yardımı her zamankinden fazla önem kazanacak. Ayrıca Gökhan Gönül'ün yokluğunda Josh Simpson tehlikesini Bekir ile elimine etmek mümkün olmayabilir. Lugano - Yobo tandemi Kahe ile savaşma konusunda sıkıntı yaşamayacaktır ama özellikle 60.dakikadan sonra Hikmet Karaman'ın yapacağı Makukula - Manucho hamleleri Fenerbahçe'nin başını fazlasıyla ağrıtabilir. Açıkçası Fenerbahçe'nin sahadan istediği sonuçla sahadan ayrılması için çok iyi bir ikinci 45 dakika oynaması gerekiyor. Bu karşılaşmada sürpriz ihtimali ciddi şekilde değerlendirilmeli.

Trabzonspor - M. Park Antalya 

Tarih: 06.02.2011 Saat: 16.00

Stat: H.Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 8°C

Trabzonspor bu maçla birlikte kötü gidişe son verip, yeniden şampiyonluk havasını rahatça solumak istiyor. Ligin dişli takımlarından Antalyaspor'da da hedef galibiyet. Bordo-mavililerde Glowacki ve Tayfun kırmızı kart cezalısı, Egemen ise sakat. Bu sebeple Şenol Güneş tandemi Mustafa - Giray şeklinde kurabilir. Antalyaspor'da kart cezalısı Uğur İnceman bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Gribal enfeksiyon geçiren Necati ise büyük ihtimalle oynayabilecek. Antalyaspor'u Sivasspor karşılaşmasında berabere kalmasına rağmen beğenmiştim ancak bu karşılaşma Trabzonspor için büyük anlam ifade ediyor. Kaybetmek Trabzonspor'u iyiden iyiye karıştırabilir, bordo-mavililer ne yapıp ne edip kazanmak isteyecektir.

Bursaspor - Sivasspor 

Bursaspor gerek puan bakımından zirveye yaklaşmanın etkisi gerekse de yeni transferlerin getirdiği hava ile istim üstünde. Takımda Miller ve Turgay Bahadır'ın hafif rahatsızlıkları bulunuyor ancak bu isimler büyük ihtimalle forma giyecekler. İbrahim Öztürk'ün durumu maç günü belli olacak. Kırmızı-beyazlı ekipte Ivanovs ve Abdurrahman'ın sakatlıkları devam ediyor. Bu futbolcular maçta görev alamayacaklar. Düzelen Sedat Bayrak ise forma giyecek duruma geldi. Henüz deplasman galibiyeti bulunmayan Sivasspor için gerçekten çok zor maç. Bilinen defansif kalitesiyle Bursaspor'un 2-0 gibi bir skorla maçı kazanması sürpriz olmaz.

Beşiktaş - Karabükspor 

Beşiktaş hafta arası rotasyonlu kadrosuyla Gaziantep B.B.'yi 5-0 yenmişti. Aslına bu karşılaşmanın gösterdiği, Beşiktaş'ın orta alanı daha dirençli kurduğunda bambaşka bir takım haline geldiği. Maç öncesi Beşiktaş'ta Mehmet Aurelio cezalı. Nihat, Ersan ve Cenk'in sakatlıkları var. Karabükspor'da Tozo ve Cernat'ın sakatlıkları sürüyor. Emenike'nin cezası bitti ve Beşiktaş'a karşı oynayabilecek. Bu karşılaşmada çok sayıda gol izleyebiliriz. Beşiktaş'ın etkili hücum silahları var ve Emenike de takımı adına siyah-beyazlı defansa zor anlar yaşatabilir. Bernd Schuster yine kendi işini zorlaştırmazsa Beşiktaş'ın maçtan galibiyetle ayrılmasını bekliyorum.

Galatasaray - Eskişehirspor 

Ligde hayal kırıklığı yaşayan Galatasaray için karşılaşma üst sıralara tırmanma mücadelesi olacak. Sarı-kırmızılı ekipte Ayhan Akman, Eskişehirspor'da ise Sezer Öztürk kart cezalısı isimler. Kupada sarf edilen eforun bu maça muhtemel etkileri olabilir bunu göz önüne almakta fayda var. Baros'un yavaş yavaş düzelmesi Galatasaray için olumlu bir haber. Kewell ve Neill'in dönüşü de Hagi'nin elini güçlendirecek. Pino, Arda, Çağlar, Gökhan Zan ve Barış'ın tedavileri sürüyor. Eskişehirspor'da Koray Arslan'ın son durumuna maç günü bakılacak. Eskişehirspor ligin deplasmanda en fazla berabere kalan takımlarından biri ve bu karşılaşmada da beraberlik ihtimali dikkat çekici biçimde fazla.

Kasımpaşa - İ.B. Belediyespor 

Hafta arası kupada karşı karşıya gelen bu iki takım sahadan 0-0'lık beraberlikle ayrılmışlardı. Açıkçası ligdeki havanın farklı olmasını bekliyorum. Kupada as kadrolarıyla oynayan takımlar bu maçın ikinci yarısında fizik düşüş yaşayabilirler. İ.B. Belediyespor'da Tum, Holosko ve Barbosa'nın sakatlıkları var. Kasımpaşa'nın eksikleri ise Merthan ve Hüseyin. Ligin ikinci devresine de kötü bir başlangıç yapan Kasımpaşa'da yenen ilk gol sonrası çözülme görülmeye başladı. Kupa maçında da üstün gözüken İ.B. Belediyespor'un bu kez bulduğu fırsatları değerlendirerek sahadan galibiyetle ayrılmasını bekliyorum.

Kayserispor - Ankaragücü 

Kayserispor güçlü kadrosuna rağmen bir türlü istikrarı yakalayabilmiş değil. Ankaragücü'nde çalkantılar devam ediyor. Ev sahibinde Souleymanou, Mehmet Eren ve Cangele'nin oynama şansı yok. Santana ve Moritz'in sakatlıkları düzeldi. Bu iki futbolcuyla ilgili kararı teknik heyet verecek. Sarı-lacivertlilerde Senecky, Kağan, Uğur, Umut, Fatih ve Metin'in sakatlıkları var. Bu futbolculardan hangilerinin oynayabileceği maç günü kesinlik kazanacak. Kayserispor evinde başarılı sonuçlara imza atan bir takım ancak ben bu maçta Ankaragücü'nün bir reaksiyon performansı gösterebileceğini düşünüyorum. Beraberlik ihtimali var.

Konyaspor - Gaziantepspor 

Önce gol yememeyi hedefleyen iki takımın mücadelesinde ağırlıklı olarak az gol ihtimali üzerinde duruyorum. Tarafların birbirlerini kilitlemeye çalışacağı ve seyir zevkinin az olduğu bir maça şahit olabiliriz. Konyaspor'da Ertuğrul Arslan kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Peter Grajciar ve kaleci Orkun'un sakatlıkları var. Hafta arası kupa maçı oynayan Gaziantepspor'un maç trafiğinden nasıl etkileneceği de önemli. Normal şartlar altında kadro kalitesi ve taktik kurgusuyla öne çıkan Gaziantepspor ama ben bu hafta Konyaspor'u sürpriz yapabilecek ekipler arasında görüyorum. Geçen hafta form olarak kıpırdadılar. Bu maça dikkat!

Gençlerbirliği - Bucaspor 

Ankara ekibinde maç öncesi Oktay, Emre ve Mustafa'nın sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolcular ile ilgili kararlar teknik heyet tarafından verilecek. Yaptığı transferler ile dikkat çeken ve Kasımpaşa önünde de rahat bir galibiyet alan Bucaspor bu maça "çıkış maçı" gözüyle bakıyor. Evinde istediği sonuçları alamayan Gençlerbirliği ile savunma problemlerini çözme yolunda adımlar attığını gördüğümüz Bucaspor'un mücadelesinden bir beraberlik çıkma ihtimali var. Takımlara yeni katılan oyuncuların getirecekleri hava da 4 gün içerisinde iki kez karşılaşacak takımların kaderini belirleyecektir.

HAFTANIN HAKEMLERİ

4 Şubat 2011 Cuma

20.00 Bursaspor - Sivasspor Fırat AYDINUS

5 Şubat 2011 Cumartesi

14.00 Kasımpaşa - İ.B. Belediyespor Süleyman ABAY

16.00 Beşiktaş - Karabükspor Kamil ABİTOĞLU

17.00 Kayserispor - Ankaragücü Koray GENÇERLER

19.00 Manisaspor - Fenerbahçe  Kuddusi MÜFTÜOĞLU

6 Şubat 2011 Pazar

14.00 Konyaspor - Gaziantepspor İlker MERAL

16.00 Trabzonspor - M. Park Antalya Hüseyin GÖÇEK

17.00 Gençlerbirliği - Bucaspor  Serkan ÇINAR

19.00 Galatasaray - Eskişehirspor Cüneyt ÇAKIR

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Ertuğrul Arslan (Konyaspor), Uğur İnceman (Antalyaspor), Sezer Öztürk (Eskişehirspor), Gökhan Gönül (Fenerbahçe).

Kırmızı Kart Cezalıları: Mehmet Aurelio (Beşiktaş), Selçuk Şahin (Fenerbahçe), Ayhan Akman (Galatasaray), Arkadiusz Glowacki (Trabzonspor), Tayfun Cora (Trabzonspor).

HAFTANIN MAÇI

Manisaspor - Fenerbahçe 

Tarih: 05.02.2011 Saat: 19.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 10°C

Tüm yazılarını göster