Fenerbahçe favori

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe, şampiyonluk yolunda önemli engellerden biri olan üç maçlık zorlu periyodun ikinci karşılaşmasında Kayserispor ile kozlarını paylaşıyor. Manisaspor önünde alınan galibiyetin yükselttiği moraller kazanma arzusuyla birleşerek Fenerbahçe'ye ligde avantajlı konum sağlayacak 3 puanı kazandıracak mı? Yoksa genç ve dinamik kadrosunu yıldızlarla bezeyen Kayserispor zirvenin şeklini kendisine yontabilecek mi? Bu ve benzeri tüm soruların cevabını Pazartesi akşamı 21.45 sularında öğreneceğiz ancak köşemizin formatı gereği haftanın bu en önemli maçını oynanmadan evvel masaya yatırarak hep birlikte bir fikir jimnastiği yapacağız. Öncelikle takımların son form durumlarını incelemek gerekiyor ki, bu noktada ilginç veriler göze çarpıyor. Ligde ikinci yarının başlamasından bu yana oynadıkları maçlarda kaybetmeyen sadece dört takım var. (Fenerbahçe, Bursaspor, Gaziantepspor ve Kayserispor) Geçtiğimiz hafta da ligin bir diğer formda takımı Manisaspor ile karşılaşan Fenerbahçe için fikstürün bu cilvesi hem avantaja hem de dezavantaja yorulabilir. Oynanan karşılaşmalar açıkça gösteriyor ki, Fenerbahçe karşısında iddialı rakipler bulduğunda mental bakımdan maçın içinde kalmakta hiç zorlanmıyor. Zaten sezonlar boyunca sarı-lacivertlilerin kolay rakiplere puan kaptırarak şampiyonluğu kaybettiğini çok iyi biliyoruz. Derbi fatihi olup da şampiyonluk kupasının sahibi olamamak da buna dâhil. Bu sebepten ötürü Fenerbahçe hazır havaya girmişken Kayserispor ve Beşiktaş ile arka arkaya oynaması pek çoklarınca iddia edildiği gibi "şanssızlık" anlamına gelmeyebilir.

Gelelim takımların son kadro durumlarına. Fenerbahçe'de sözleşme yenileyerek 2 yıl daha takımında kalan Alex De Souza'nın gribal enfeksiyon nedeniyle hafta başındaki çalışmalarda dinlendirildiğini biliyoruz. Bu futbolcunun maç gününe kadar iyileşerek takımındaki yerini alması bekleniyor. Sarı-lacivertli ekipte Uğur Boral'ın sakatlığı da devam ediyor. Buna karşılık, sarı-kırmızılı takımda sakatlıkları süren kaleci Souleymanou ve kaptan Mehmet Eren'in durumlarının pazar günü netleşeceği açıklandı. Gribal enfeksiyon geçiren Önder Turacı ve Ali Bilgin ise düzeldiler ve takıma katıldılar. Takımların bu önemli maçta ideale yakın kadrolarıyla mücadele edecek olmaları karşılaşmanın çok çetin geçeceğinin habercisi gibi. Kayserispor'da uzun süreli sakatlıklardan dönen futbolcular var ama sarı-kırmızılılar geniş ve jokeri bol bir kadroya sahip. İç saha/dış saha istatistiklerinde Fenerbahçe'nin kayda değer ağırlığı var. Evinde bu haftaya kadar 10 maça çıkan sarı-lacivertliler, 8 galibiyet ve 2 beraberlikle 26 puan topladılar. Üstelik bu karşılaşmalarda rakip filelere 26 gol gönderen Fenerbahçe yalnızca 8 gol yedi. Kayserispor'un deplasman karnesinde ise ilk gözümüze çarpan maçı kilitlemeye dönük defansif gayretleri oluyor. 9 deplasmanda 9 gol atıp 8 gol yiyerek 14 puan toplayan sarı-kırmızılı ekip, ligde attığı toplam 27 golün yüzde 52'sini son yarım saatte kaydetmiş. Bu alanda Fenerbahçe'nin durumu nedir diye soracak olursanız, ortaya ilginç sonuçlar çıktığını belirtmeliyim. Sarı-lacivertli ekip, rakibinin aksine ligde kaydettiği 46 golün yaklaşık yüzde 53'ünü ilk yarım saat içinde filelere göndermiş. Bu istatistiklerden hareketle iki farklı devrede iki farklı maç izlememizin olası olduğu söylenebilir. İlk 45 dakikada Fenerbahçe baskın futboluyla sonuca gitmeye çalışırken, ilk yarıda oyunu tutup kontrataklarla gol bulmak isteyecek Kayserispor'un ikinci yarıda risk düzeyini arttırmasını bekliyorum. Maçın kilit isimleri; Kayserispor'dan orta alanın enerji küpü Ziani, Fenerbahçe'den kanatta mı yoksa santrfor mevkiinde mi oynayacağı merak edilen Niang olacaklardır. Sonuca yönelik bir tahmin yapmak zor olsa da maçın az gollü olması ihtimali biraz daha ağır basıyor. Kazanan kim olur sorusunun cevabı bence az farkla Fenerbahçe.

Sivasspor - Trabzonspor  

Sivasspor sonuçlara yansıtamasa da yavaş yavaş form tutmaya başladı. Trabzonspor ise özgüvenini yeniden kazanmak için şiddetle 3 puana ihtiyaç duyuyor. Bordo-mavili ekipte stoperler Giray ve Tayfun ile sol bek Hrvoje Cale kart cezaları, Egemen ise sakatlığı nedeniyle Sivasspor maçında takımdaki yerini alamayacak. Ayrıca kaleci Onur'un da omzundan bir sakatlığı var ve bu futbolcuyla ilgili son karar maç günü verilecek. Sivasspor'da Abdurrahman ve Ivanovs'un sakatlıkları var. Ivanovs maça yetişebilir. Gribal enfeksiyon geçiren Pedriel'in maç gününe kadar düzelmesi bekleniyor. Trabzonspor'un eksikleri, Sivasspor'un puan ihtiyacı ve muhtemel saha koşulları düşünüldüğünde beraberlik ihtimali artıyor.

Eskişehirspor - Bursaspor  

Eskişehirspor, Galatasaray'a karşı aldığı mağlubiyeti bu maçla telafi etmek istiyor. Bursaspor'da hedef zirve. Yeşil-beyazlı takımda İbrahim Öztürk ile ilgili son kararı teknik direktör Ertuğrul Sağlam verecek. Eskişehirspor'da gribal enfeksiyon geçiren Burhan ve hafif sakatlığı olan Ümit Karan'ın maç gününe kadar oynayabilecek seviyeye gelmeleri bekleniyor. Bursaspor, deplasman sıralamasında 10 maçta elde ettiği 21 puanla zirvede. Eskişehirspor ise sahasında oynadığı kısır maçlar ile dikkat çekiyor. Karşılaşmada Eskişehirspor "önce savunma güvenliği" diyecektir. Zirveden kopmama amacındaki Bursaspor'un 1-0 gibi bir sonuçla kazanmasını bekliyorum.

Ankaragücü - Beşiktaş  

Beşiktaş'ta bu maçın kazanılması için adeta "sıkıyönetim" ilan edildi. Siyah-beyazlı ekipte Quaresma ve Aurelio cezalı isimler. Ersan, Cenk, Nihat ve Guti ise sakat. Ankaragücü'nde Klukowski, Senecky, Umut, Teoman, Özgür Çek, Kağan ve Güven'in sakatlıkları var. Klukowski ve Senecky maç gününe kadar oynayacak seviyeye gelebilirler. Seyircisiz oynanacak karşılaşma beklenenin aksine az gollü geçebilir çünkü Ankaragücü evinde maç başına ortalama 1.8 gol yerken, Beşiktaş deplasman maçlarında 1.22 gol atıyor. Siyah-beyazlılar attıkları gollerin yüzde 50'sini son yarım saatte kaydetmişler. Ankaragücü'nde 46 ile 72. dakikalar arasında bu oran tam yüzde 63. Bu maçın ikinci 45 dakikası dikkatle izlenmeli.

Gaziantepspor - Galatasaray  

Bu aralar sıkça karşılaşan iki ekipten öne çıkan taraf Gaziantepspor. İkinci devreye çok iyi bir başlangıç yapan kırmızı-siyahlılar üç maçta üç galibiyet almayı bildiler. Takımda Hürriyet'in maç eksiği bulunuyor. Galatasaray'da Pino ve Arda'nın tedavilerine devam ediliyor. Gaziantepspor, özellikle devre arasında yaptığı takviyelerden sonra kadro kalitesini bir adım daha ileriye götürdü. Sarı-kırmızılı ekipte Hagi'nin aşıladığı kazanma hırsı ve motivasyon Galatasaray'ı ne kadar ileriye taşıyacak belirsiz. Gaziantepspor'un bu karşılaşmada öncelikle defansif güvenlik üzerine yoğunlaşacağını düşünüyorum. Galatasaray'ın geniş alanda etkili silahları var bu sebeple gol bakımından kısır bir maç izleyebiliriz.

Bucaspor - Konyaspor  

İki takımın da şiddetle puana ihtiyacı var. Konyaspor'da Zayette cezalı. Orkun, Mehmet Sedef ve Salibasic'in çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Mehmet Sedef ve Salibasic için son karar maç günü verilecek. Bucaspor'da ara transferde kadroya katılan Ali Küçik'in sakatlanması moralleri bozdu. Ayrıca Orhan ve Koray'ın sakatlıkları da devam ediyor. Samet Aybaba'nın maç öncesi yaptığı açıklama her şeyin özeti gibi. Tecrübeli teknik adam Konyaspor'u "ligin en defansif takımı" olarak adlandırdı ve buna göre hareket edeceklerini söyledi. Kaybedenin çok şey kaybedeceği bu maçta her şeyden önce 0-0'lık beraberlik ihtimalini düşünmek lazım.

İ.B. Belediyespor - Gençlerbirliği  

Gençlerbirliği lig sonunda korkulu rüya görmemek için bir an evvel tırmanışa geçmek istiyor. İ.B. Belediyespor'da hedef ligi ilk beş içerisinde bitirebilmek. Ev sahibinde Holosko dışında eksik futbolcu yok. Gençlerbirliği de bu maçta ideal tertibi ile mücadele edecek. Ankara ekibi son maçlarında formda bir görüntü veriyor ama deplasman maçlarıyla ilgili sorun yaşıyorlar. Bu haftaya kadar dış sahada 10 maç oynayan Gençlerbirliği yalnızca 1 kez kazanabildi. Bu maçlarda 8 gol atıp kalelerinde 17 gol gördüler. İ.B. Belediyespor ise evinde oynadığı 9 maçın 5 tanesini kazandı. Az gollü geçebilecek karşılaşmada öne çıkan takım İ.B. Belediyespor.

Karabükspor - Kasımpaşa  

Karabükspor Emenike'nin dönüşüyle birlikte yeniden vites yükseltti. Takımda Cernat'ın sakatlığı devam ediyor. Tozo ile ilgili son kararı teknik direktör Yücel İldiz verecek. Kasımpaşa'da Merthan ve Hüseyin'in sakatlıkları var. Lacivert-beyazlılar ikinci devrede oynadıkları üç maçı da kaybettiler ve bu maçlarda lige havlu atmış bir görüntü verdiler. Karabükspor'un 3 puana hasret kaldığını hesaba katacak olursak, saha ve seyirci avantajıyla ev sahibi ekibin öne çıktığını belirtmek gerekiyor. Karabükspor evinde maç başına 2 gol kaydediyor, Kasımpaşa ise deplasmanlarda kolay gol yiyen bir görüntüde. Gollü bir karşılaşma oynanması muhtemel.

M. Park Antalyaspor - Manisaspor  

Ligin pozitif futbol oynayan iki ekibini karşı karşıya getirecek bu karşılaşma her şeyden önce seyir zevki vaat ediyor. Antalyaspor'da Kenan Özer cezalı. Necati Ateş ve Deniz Barış'ın iyileştikleri, Manisaspor maçında görev alabilecekleri açıklandı. Manisaspor'da Nizamettin dışında eksik oyuncu yok. Antalyaspor evinde kolay kolay maç vermeyen bir ekip. Manisaspor ise ligin ikinci yarısına iyi bir başlangıç yapmıştı. Enteresan biçimde Manisaspor'un deplasmanlarda fazla beraberlik yaşamadığını, maçları ya kazanıp ya da kaybettiklerini görüyoruz. Bu kazanma arzusuyla risk almaktan kaynaklanıyor olabilir. Mehmet Özdilek yönetiminde başarılı sonuçlar alan Antalyaspor biraz öne çıkıyor gibi.

HAFTANIN HAKEMLERİ

12 Şubat 2011 Cumartesi

14.00 Bucaspor - Konyaspor Cüneyt ÇAKIR

16.00 Sivasspor - Trabzonspor Kuddusi MÜFTÜOĞLU

17.00 İ.B. Belediyespor - Gençlerbirliği İlker MERAL

19.00 Gaziantepspor - Galatasaray Yunus YILDIRIM

13 Şubat 2011 Pazar

13.30 Karabükspor - Kasımpaşa Deniz ÇOBAN

16.00 Eskişehirspor - Bursaspor Halis ÖZKAHYA

17.00 Antalyaspor - Manisaspor Suat ARSLANBOĞA

19.00 Ankaragücü - Beşiktaş Özgür YANKAYA

14 Şubat 2011 Pazartesi

20.00 Fenerbahçe - Kayserispor  Fırat AYDINUS

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Hrvoje Cale (Trabzonspor), Giray Kaçar (Trabzonspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Uğur Uçar (Ankaragücü), Kenan Özer (Antalyaspor), Kamil Zayatte (Konyaspor).

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Kayserispor  

Tüm yazılarını göster