Fenerbahçe favori

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'in 16. haftası yine büyük bir maça sahne oluyor. Şampiyonluk hedefiyle sezona başlayan takımlardan; söz konusu hedefi yakından kovalamayı sürdüren Fenerbahçe ile son haftalarda klasmanda geri düşen Trabzonspor'un mücadelesi taktik, taktik ve fizik açıdan olduğu kadar mental bakımdan da önemli bir kapışma olacak. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, iki takımın geçtiğimiz sezon giriştikleri şampiyonluk mücadelesi bir yönüyle henüz sona ermiş değil. Devam eden şike soruşturması ve soruşturmada her an her dakika şahit olduğumuz yeni gelişmeler, tarafların birbirlerine örtülü peşrev çektikleri ilginç bir futbol atmosferi yaratmış durumda. Fenerbahçe - Trabzonspor maçı takımların durumları ve iddiaları ne olursa olsun bu iki ekibin birbirlerine bilenmesini gerektirir ama bu sezon durum biraz farklı. Federasyonun tescil ettiği ligde ne Fenerbahçeli şampiyonluğundan ne de Trabzonspor ikinciliğinden emin. Kulüplerin Temmuz'dan bu yana yaptıkları karşılıklı açıklamalar şüphesiz bu maçın gerilim yükünü de arttırıyor. Hiç alakası olmasa da karşılaşmaya sarı-lacivertlilerin rakiplerini yenerek bir anlamda kendi tescillerini yapacakları, Trabzonspor'un ise "hiç olmazsa kaybetmeyerek" güç mücadelesine girişeceği ilginç bir atmosfer şimdiden hâkim.

Takımların son durumlarını incelediğimizde eksikler göze çarpıyor. Trabzonspor'da Tayfun, Vittek, Barış Özbek ve Piotr Brozek gibi sakat isimlere son oynanan Gençlerbirliği karşılaşmasında Giray'ın da eklenmesi moralleri bir parça bozdu. Burnunda kırık tespit edilen başarılı futbolcunun tedavi sürecinde maske ile oynaması mümkün olabilecek mi bunu hep birlikte göreceğiz. Ayrıca 2 maçlık cezasına itiraz edilen Zokora da herhangi bir indirim olmadığı takdirde karşılaşmada forma giyemeyecek. Fenerbahçe'de ise ani gelişen Emre Belözoğlu krizi idareten de olsa tatlıya bağlanmış gözüküyor. Hakkında kadro dışı bırakıldığına dair haberler yapılan milli futbolcu basın toplantısıyla camiadan, hocasından ve arkadaşlarından özür dileyince takıma dönmüş oldu. Ancak Aykut Kocaman'ın hafif sakatlığı da bulunan Emre'ye forma verip vermeme konusunda nasıl bir tutum takınacağı da önemli. Sarı-lacivertli ekipte Baroni ve Dia'nın hafif rahatsızlıkları var. Bekir ve Sezer'in tedavilerine devam ediliyor. Mehmet Topuz ve Serkan Kırıntılı ise büyük oranda iyileştiler. Bu haftaya kadar evinde 7 maça çıkan Fenerbahçe'nin 5 galibiyet ve 2 beraberlikle hiç yenilmediğini biliyoruz. Bu karşılaşmalarda rakip filelere 12 gol gönderen sarı-lacivertliler kalelerinde ise 5 gol gördüler. Enteresan biçimde Trabzonspor'un da ligin "deplasmanda yenilmeyen tek takımı" olmayı başardığını belirtelim. 7 maçta 2 kez galip gelen bordo-mavililer 5 karşılaşmayı ise beraberlikle kapatarak dış sahada "yenemiyorsan yenilme" şeklinde özetleyebileceğimiz bir taktik anlayışa büründüler. Gol dakikaları bakımından da ortada ilginç bir tablo var. Şükrü Saracoğlu Stadında oynadığı 7 maçta kalesinde 5 gol gören sarı-lacivertli ekibin bu gollerden 4 tanesini 60-90 arası son yarım saatlik dilimde yemesi hayli enteresan. Yoğun maç programında Beşiktaş'tan sonra en fazla yıpranan takım olan Trabzonspor'un son yarım saatte etkinliğini arttırması mümkün olacak mı? Bahsi geçen zamanda diliminde Trabzonspor'un hem attığı hem de yediği gol sayısı fazla. Şahsi fikrim bu karşılaşmada ilk golü atan tarafın önemli bir avantajın sahibi olacağı yönünde. Takımların son durumlarına, eksiklerine ve saha/seyirci avantajına bakarak galibiyet yönündeki tahminimi "Fenerbahçe" olarak belirtiyorum.

[16. haftaya bakış]

Samsunspor - Beşiktaş

Ligde bir türlü istediği sonuçları alamayan Samsunspor'un rakibi, Stoke City karşısında göz dolduran Beşiktaş. Ev sahibinde Bahia kart cezalısı. Selim Teber'in sakatlığı devam ediyor. Mustafa Sarp, Dominguez ve kaleci Ahmet'in hafif rahatsızlıkları var. Beşiktaş'ta ise Quaresma, Simao ve Aurelio'nun sakatlıkları devam ediyor. Zorlu bir maç programından geçen Beşiktaş Samsun deplasmanında fizik açıdan zorlanabilir ancak kaliteli futbolcularıyla siyah-beyazlıların sonuca gitmesini bekliyorum. Evindeki 7 maçta 9 puan toplayan Samsunspor'un sürpriz yapma şansı oldukça kısıtlı görünüyor.

Orduspor - Galatasaray

Orduspor son dönemde önemli bir düşüş yaşadı. Karadeniz temsilcisi bu gidişe son vermek istese de Fenerbahçe ve Trabzonspor maçları sonrası olumlu bir hava yakalayan Galatasaray'a karşı işleri zor. Teknik adam arayışındaki ev sahibinde Numan ve Selçuk Şahin sakat. Konuk takım Galatasaray'da ise Yekta Kurtuluş ve Sabri Sarıoğlu sakat isimler. Evinde kısır maçlar oynayan Orduspor bu karşılaşmada da gol yemeyerek maça tutunmayı düşünebilir. Dış sahada başarılı sonuçlar alan sarı-kırmızılı takım Orduspor'un kilidini açmakta zorlanabilir ancak Fatih Terim'in öğrencilerinin nihai hedefleri olan 3 puana ulaşmalarını bekliyorum. Favori Galatasaray.

Ankaragücü - Gaziantepspor

Tarihinin en kötü dönemlerinden bir tanesini yaşayan Ankaragücü'nde son olarak Serdar Özkan serbest kalmak üzere işlemlere başlamıştı. Takımın başına Hakan Kutlu'yu getiren Başkent temsilcisinde kaptan Hürriyet'in hafif rahatsızlığı var. İstikrarlı bir görüntüye kavuşamayan Gaziantepspor'da defansın önemli isimlerinden Dany ve Ivelin Popov kart cezalısı. 19 Mayıs Stadındaki 7 karşılaşmada 4 puan toplayan ev sahibi ekibin son durumunu hesaba kattığımızda Gaziantepspor'un galibiyet için öne çıktığını görüyoruz. Sarı-lacivertliler Hakan Kutlu yönetiminde katı bir savunma anlayışına bürünmezlerse maç oldukça gollü geçebilir.

Karabükspor - Mersin İ.Y.

Alt sıralardan kurtulmayı hedefleyen Karabükspor, Mersin İdman Yurdu karşısına mutlak galibiyet parolasıyla çıkıyor. Takımda Şenol ve Tozo'nun sakatlıkları sürüyor. Mersin ekibinde sakatlıkları devam Mustafa Keçeli ve Erman Özgür'ün yanı sıra kart cezalısı Mert Nobre'nin de bu mücadelede forma giyemeyeceğini belirtelim. Evinde daha başarılı sonuçlara imza atan Karabükspor karşılaşmada üç puan için varını yoğunu ortaya koyacak. Mersin İdman Yurdu'nun deplasman karnesinin başarılı olduğunu da biliyoruz. Mevcut şartlar altında beraberlik ihtimalinin düşünülmesi gerekiyor.

Eskişehirspor - Kayserispor

Son haftaların formda ekibi Eskişehirspor, aldığı flaş sonuçlarla zirveye yaklaştı. Kırmızı-siyahlılarda Pele, Veysel ve Erkan'ın çeşitli rahatsızlıkları var. Bu futbolcuların son durumuna maç günü bakılacak. Kayserispor'da Pekarik ve Ömer'in takıma dönmeleri moralleri yükseltti. Bu karşılaşmanın az gollü neticelenmesi beni şaşırtmaz çünkü her iki ekip de öncelikli olarak savunma güvenliğini düşünüyorlar. Aldığı sonuçlarla iyiden iyiye Play-Off'u düşünmeye başlayan Eskişehirspor bu motivasyon ile maçı daha çok isteyen taraf olacaktır. İstikrarsız Kayserispor karşısında ev sahibini favori görüyorum.

Bursaspor - M. Park Antalyaspor

Gözle görülür bir düşüş yaşayan Bursaspor'da moraller bozuk. Takımda Ozan İpek, Bangura, Basser ve Turgay Bahadır'ın çeşitli rahatsızlıkları var. Ozan İpek'in maça yetişmesi bekleniyor. Antalyaspor'da Ömer, Mehmet Eren, Erkan ve Minev'in sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan hangilerinin maçta görev alabileceğine maç sabahı yapılacak toplantı ile karar verilecek. Bu sezon evinde yaptığı 8 maçta 11 puan toplayabilen Bursaspor, sahasında o bildiğimiz baskılı futbolu ortaya koyamıyor. Antalyaspor ise deplasmanlarda epey zorlanıyor. Kırmızı-beyazlılar deplasman tablosunda 15. sıradalar. Tüm olumsuz havasına rağmen Bursaspor'un bu karşılaşmada bir silkiniş yaşayabileceğini düşünüyorum.

İ.B. Belediyespor - Sivasspor

Ligin istikrarlı takımlarından İ.B. Belediyespor'da Kamil Zayatte kart cezası nedeniyle oynamayacak. Eren ve Webo'nun da sakatlıkları var. Sivasspor'da sözleşmelerini fesheden Kerim Zengin ve Cihan Yılmaz dışında eksik futbolcu yok. Rıza Çalımbay'ın ekibi, deplasmanlarda kolay gol yiyen bir görüntüde. İ.B. Beledyespor ise evinde rakiplerine kolay gol izni vermeyen bir takım. Bu nedenle etkili hücum organizasyonları olan ev sahibini galibiyet için şanslı görüyorum. Gol istatistikleri karşılaşmanın ikinci yarısının daha heyecanlı geçebileceğini söylüyor. Özellikle son 20 dakikada maç kopmamış olursa etkili pozisyonlar izleyebiliriz.

Manisaspor - Gençlerbirliği

Ligin iki sıkı takımını karşı karşıya getiren maçta üst düzey fizik mücadele cereyan edecektir. Ev sahibinde PFDK tarafından 1 maçtan men cezası verilen kaleci İlker Avcıbay forma giymeyecek. Başkent temsilcisinde ise Özgür, Emre ve Oktay'ın sakatlıkları bulunuyor. Hafta arası Trabzonspor'u mağlup eden Gençlerbirliği bu galibiyetle moral bulmuş olsa da sıkışık maç programından fizik bakımdan etkileneceklerini düşünüyorum. Deplasman karnesi çok iyi olmayan kırmızı-siyahlılar, oyun disiplini içerisinde başarılı sonuçlara imza atan Manisaspor'a karşı zorlanabilir. Galibiyet için ilk şans Ege temsilcisinin. Karşılaşma az gollü geçebilir.

HAFTANIN HAKEMLERİ

16 Aralık 2011 Cuma

20.00 Orduspor - Galatasaray Halis ÖZKAHYA

17 Aralık 2011 Cumartesi

13.00 Ankaragücü - Gaziantepspor Suat ARSLANBOĞA

13.00 Karabükspor - Mersin İ.Y. Bülent YILDIRIM

16.00 Eskişehirspor - Kayserispor Abdullah YILMAZ

19.00 Bursaspor - Antalyaspor  Tolga ÖZKALFA

18 Aralık 2011 Pazar

13.00 İ.B. Belediyespor - Sivasspor Hüseyin SABANCI

13.00 Manisaspor - Gençlerbirliği Mete KALKAVAN

16.00 Samsunspor - Beşiktaş Fırat AYDINUS

19.00 Fenerbahçe - Trabzonspor Cüneyt ÇAKIR

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Andre Bahia (Samsunspor), Kamil Zayatte (İ.B. Belediyespor), Dany Nounkeu (Gaziantepspor)

Kırmızı Kart Cezalıları: Didier Zokora (Trabzonspor), Mert Nobre (Mersin İ.Y.), Ivelin Popov (Gaziantepspor)

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Trabzonspor

Tarih: 18.12.2011 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 12°C

Tüm yazılarını göster