Fenerbahçe diri kalmak zorunda

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

27.haftada Galatasaray'ı deplasmanda mağlup eden ve lider Bursaspor'un da 3 puan kaybetmesiyle bir anda şampiyonluk yarışının en iddialı ekiplerinden biri haline gelen Fenerbahçe, Kayserispor engeliyle karşı karşıya. Fenerbahçe'nin ezeli rakibi önünde sergilediği özgüven ve hırsı Kayserispor'a karşı gösterip gösteremeyeceği bugünden merak edilen bir konu fakat Trabzonspor'u devirerek uzun aradan sonra maç kazanan sarı-kırmızılı takım da yabana atılmamalı. Puan durumu incelendiğinde şampiyonluk mücadelesi veren dörtlü grubun (Bursaspor, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray) 5 puanlık bir marj içinde sıralandıklarını, bu gruba en yakın takımlar olan Trabzonspor ve Kaysersipor'un da sahip oldukları 46'şar puanla hayli gerilerde kaldıklarını görüyoruz. Dolayısıyla Kayserispor'u maça motive edecek olanın üst sıra ve Avrupa kupaları hedeflerinden önce 3 puan açlığı olduğunu bir yerlere not etmeliyiz. Elbette ki rakibin Fenerbahçe olmasının da bir motivasyon faktörü olduğunu kabul ederek.

Fenerbahçe'de Cristian, Ali Bilgin, Uğur Boral ve Emre Belözoğlu'nun sakatlıkları olduğunu biliyoruz. Bu isimlerden Emre, büyük ihtimalle Kayserispor'a karşı takımındaki yerini alabilecek. Hafif sakatlıkları olan Alex ve Andre Santos'un da oynamalarına engel bir durum olmadığı açıklandı. Sarı-lacivertli ekip, fikstüre göre 29.haftayı Ankaraspor maçı dolayısıyla bay geçtikten sonra 30.haftada Beşiktaş ile çok kritik bir karşılaşmaya çıkacak. Bu derbi öncesi sarı kart ceza sınırında bulunan Bilica ve Emre Belözoğlu'nun Kayserispor maçında arkadaşlarına oranla biraz daha tedirgin oynayabileceklerini varsayabiliriz. Sarı-kırmızılı konuk takımda Tolunay Kafkas'ın sezon sonu görevini bırakacak olmasının yankıları halen devam ediyor. Yönetimin Şota Arveladze ile görüşme yaptığı ve konunun önümüzdeki günlerde netlik kazanacağı ifade ediliyor. 6 ay gibi uzun bir aranın ardından Toledo'nun sahalara dönmesi Kayserispor için olumlu oldu. Bu sayede Hakan Aslantaş'ın da gerçek mevkine döndüğünü Trabzonspor karşılaşmasında gördük. Ligin deplasman sıralamasında 13 maçta topladığı 23 puanla dördüncü durumda bulunan Kayserispor, bu karşılaşmalarda 17 gol atıp kalesinde 15 gol görmüş. Genel puan durumunda 46 puanı olduğunu gördüğümüz sarı-kırmızılı takımın içeri / dışarı ayrımı yapmadan futbol standardını tutturabildiğini söyleyebiliriz. Sahasındaki 14 maçta sadece 9 gol yiyen Kayserispor savunması, aynı zamanda dış sahalarda da Beşiktaş'tan sonra ligin en az deplasman golü yiyen takımlarından biri olmayı başarıyor.

Yukarıdaki istatistik veriyi takımların taktik kurgularıyla perçinleyerek bir yorum getirmemiz gerekirse, özellikle son dört lig maçında kalesinde gol görmeyen Fenerbahçe'nin, önce 0-0'ı garantiye alan futbol anlayışını Kayserispor önünde özellikle ikinci yarıda terk etmesini bekleyebiliriz. Her iki takımın oyun yapıları dikkate alınınca hücumların genelde sete set oynanacağı kuvvetle muhtemel ki, bu tip bir maçta Fenerbahçe adına Alex De Souza'nın Kayserispor için ise Ariza Makukula'nın kilit futbolcular olacağı bugünden aşikar. Brezilyalı yıldızın oyun görüşü yerleşik savunmaları alt etme konusunda takım arkadaşlarına büyük fayda sağlayabilir. Güçlü fizik yapısıyla hem Lugano hem de Bilica ile baş edebilecek Makukula da stoperleri meşgul ederek geriden ve kanatlardan gol bölgelerine sızacak arkadaşlarına alan yaratabilir. Söz konusu tehlikelerin varlığında oynanacak böylesi bir karşılaşmada doğal olarak defansif tedbirler öne çıkacaktır. Fenerbahçe'nin bir anda şampiyonluk mücadelesinin orta yerine tırmanması maçın ilerleyen dakikalarında risk alma zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Tolunay Kafkas büyük olasılıkla Christoph Daum'un risk alacağı dakikalara kadar kalesini sağlama alarak son bölümde üç sayılık bir atış bir başka deyişle üç puanlık bir gol bulmayı hedefleyecektir. Karşılaşmanın ilk yarım saatlik bölümünde sürpriz bir gol olmazsa maç büyük olasılıkla gol bakımından kısır seyreder. Kayserispor'un alacağı puanı kendi savunma performansı, Fenerbahçe'ninkini ise fizik kalitesi belirleyecek.

Bursaspor - Antalyaspor  

Tarih: 03.04.2010 Saat: 19.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 16°C

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da şok yaşayan Bursaspor, yara sarmak amacıyla Antalyaspor karşısına çıkıyor. Yeşil-beyazlı takımda Serdar Aziz dışında sakat futbolcu bulunmuyor. Yoğun maç trafiğinden muzdarip Antalyaspor'da ise Hakan Özmert'in sakatlığı bulunuyor. Ayrıca defansın önemli isimlerinden Yalçın Ayhan'ın cezası da devam ediyor. Hafta arası yapılan çalışmalarda Jedinak ve Ali Zitouni'nin düzelerek takıma katılması moralleri yükseltti. Evinde çok başarılı sonuçlara imza atan Bursaspor, bu karşılaşmada taraftarının tüm desteğini arkasına alacak. Deplasmanda kolay gol yiyen Antalyaspor, Yalçın'ın yokluğunda Bursaspor'a fazla direnemez. Favori yeşil-beyazlılar.

Ankaragücü - Beşiktaş  

Tarih: 02.04.2010 Saat: 20.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 16°C

Beşiktaş, Eskişehirspor maçından sonra revire döndü. Nobre, Tabata, Tello, Ferrari, Nihat, Ramazan, Rıdvan ve Ernst çeşitli sakatlıkları dolayısıyla hafta arası çalışmalarına gerektiği gibi iştirak edemediler. Bu futbolculardan bazıları (Tello, Ernst, Rıdvan) maç saatine kadar forma giyecek duruma gelebilirler. Ankaragücünde Metin Akan ve Muhammet Hanifi maçta görev alamayacaklar. Vassell'in de hafif sakatlığı bulunuyor. Beşiktaş yapı itibariyle savunması sağlam takımlara karşı zorlanıyor. Son haftalarda hücum yönünde kıpırdayan siyah-beyazlılar, bu maçta eksiklerden etkilenebilirler. Defansta Ferrari'nin olmayışı da dezavantaj. Ankaragücünün sürpriz şansı var.

Sivasspor - Galatasaray  

Tarih: 05.04.2010 Saat: 20.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 13°C

Sivasspor bir türlü kendisini düşme hattından uzaklaştıracak sıçramayı yapamadı. Mesut Bakkalın göreve gelmesiyle biraz kıpırdanmaları mümkün. Geçtiğimiz hafta son saniyeye kadar puanı kovalamaları olumlu bir değişim. Ev sahibinde İbrahim Şahin ve Lucien Aubey'in sakatlıkları sürüyor. Keita ve Uğur'un da hafif rahatsızlıkları var. Sarı-kırmızılılarda Arda Turan ve Harry Kewell'ın oynama ihtimali yok. Keita düzelerek takıma katıldı. Hafif sakatlığı olan Elano Blumer'in durumu ise maç sabahı belli olacak. Fenerbahçe'ye yenilerek büyük avantaj kaybeden Galatasaray'ın bir başka kayba tahammülü yok. Sivasspor zor durumda ama defansı problemli. "3 puan Galatasaray'ın olur." düşüncesindeyim.

Eskişehirspor - Kasımpaşa  

Tarih: 04.04.2010 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 18°C

Haftanın gollü ve bol pozisyonlu geçmeye namzet karşılaşmasında ev sahibi avantajıyla Eskişehirspor biraz öne çıkıyor. Her iki takım da ikinci devredeki 10 maçlarında dikkat çekici performanslar sergilediler. İç saha / Dış saha analizinde ise Eskişehirspor'un taraftarıyla bütünleşerek maçları domine ettiği, Kasımpaşa'nın da cesur futboluyla önemli puanlar topladığı görülüyor. Neresinden bakarsanız bakın, kıran kırana bir maç bizleri bekliyor. Kasımpaşa'nın son çeyrek saat performansı biliniyor. Eskişehirspor da 2-0'dan Beşiktaş'a maçı verirken diri kalamadı. Bu şartlar altında maçın son yarım saati gol sağanağına dönebilir. Favorim Eskişehirspor.

Manisaspor - Gençlerbirliği  

Tarih: 04.04.2010 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 24°C

Eskişehirspor - Kasımpaşa maçı ne kadar gol vaat ediyorsa bu karşılaşma da o derece kısır geçmeye müsait. Manisaspor ikinci devre maçlarında şimdiye kadar sadece 5 gol atabildi. Gençlerbirliğinde bu rakam 9. Ege temsilcisinde sakatlığı düzelen Jimmy Dixon takımla birlikte çalışmalara başladı. 27.haftada eksiklerine rağmen başarılı bir futbol oynayarak Diyarbakırspor'u yenmeyi başaran Gençlerbirliği'nin sorunu istikrarsızlık. İnişli çıkışlı bir grafik çizen Ankara ekibi, son iki haftadaki oyununa göre favori ama aynı performansı koruyabileceği de şüpheli. Yaşadığı gol sorununa rağmen can havliyle oynayan Manisaspor'a bir şans tanınabilir.

Diyarbakırspor - Gaziantepspor  

Tarih: 04.04.2010 Saat: 14.00

Stat: Asaş Stadı (Seyircisiz)

Maç günü hava: Az Bulutlu, 19°C

Diyarbakırspor'un durumu hiç iç açıcı değil. Açıkçası Güvenç Kurtar'ın işi her geçen hafta biraz daha zorlaşıyor. Yeşil-kırmızılı takımda son olarak Diallo takıma döndü, Burak Karaduman sakatlandı. Eksiklerin listesini vermeye burada yerimiz yetmez. Savunmada yoğunlaşan eksikler çok can acıtabilir. Kırmızı-siyahlı ekipte Olcan'ın sakatlığı sürüyor. Bu futbolcu büyük ihtimalle takımındaki yerini alamayacak. İkinci devredeki 10 maçında 10 puan toplayan Gaziantepspor çıkış peşinde. Sivasspor karşılaşmasındaki son dakika golü onları fazlasıyla etkiledi. Kırmızı-siyahlı ekibin etkili forvetleri eksik Diyarbakırspor savunmasını epey zorlayacaktır. Güvenç Kurtar ve talebeleri için sıkıntılı bir maç olabilir.

İ.B. Belediyespor - Denizlispor  

Tarih: 03.04.2010 Saat: 14.00

Stat: Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 13°C

Ligin alkışı hak eden takımlarından biri olmayı başaran İ.B. Belediyespor sahasında inatçı Denizlispor ile kozlarını paylaşıyor. Yeşil-siyahlı ekip kadro darlığı dolayısıyla bazı futbolcularını mevkileri dışında kullanıyor. Eksik oynamaya alışan İ.B. Belediyespor ise her şeye rağmen aynı standardı tutturmayı başarıyor. 14 deplasman maçının 11 tanesini kaybeden Denizlispor, beşincilik hedefini kovalayan turuncu-mavililere karşı epey zorlanacaktır. Kasımpaşa maçının aksine bu karşılaşmada erken bir gol gelmeyeceğini ve dolayısıyla takımların kontrollü bir futbol oynayacağını düşünüyorum. Ege temsilcisi Youla'yı verimli kullanabilirse maça ortak olabilir. Aksi halde İ.B. Belediyespor ağır basan taraf.

HAFTANIN HAKEMLERİ

2 Nisan 2010 Cuma

20.00 Ankaragücü - Beşiktaş     Barış ŞİMŞEK

3 Nisan 2010 Cumartesi

14.00 İ.B. Belediyespor - Denizlispor    Kuddusi MÜFTÜOĞLU

19.00 Bursaspor - Antalyaspor     Bülent YILDIRIM

4 Nisan 2010 Pazar

14.00 Eskişehirspor - Kasımpaşa    Abdullah YILMAZ

14.00 Diyarbakırspor - Gaziantepspor   Tolga ÖZKALFA

14.00 Manisaspor - Gençlerbirliği    Süleyman ABAY

19.00 Fenerbahçe - Kayserispor     Yunus YILDIRIM

5 Nisan 2010 Pazartesi

20.00 Sivasspor - Galatasaray     Halis ÖZKAHYA

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Turgay Bahadır (Bursaspor), Koray Arslan (Eskişehirspor), Milan Baros (Galatasaray), Caner Erkin (Galatasaray), İbrahim Dağaşan (Sivasspor), Drago Gabric (Trabzonspor), Ömer Aysan (Trabzonspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: -

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Kayserispor  

Tarih: 04.04.2010 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 15°C

Tüm yazılarını göster