Fenerbahçe bir adım önde

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe bir adım önde

Ligin ilk haftasında Konyaspor deplasmanında mağlup olduktan sonra arka arkaya 5 galibiyet alarak 15 puanla ligin zirvesine kurulan Fenerbahçe, 7. haftada sahasında Trabzonspor’u konuk ediyor. Bordo-mavili takımın da son üç haftada gol yemeden galip geldiğini düşünecek olursak, Pazar akşamı Şükrü Saracoğlu Stadı’nda sıkı bir karşılaşma biz futbolseverleri bekliyor demektir.

Değerlendirmemize konuk takımdan başlayalım ve ilk göze çarpan tespitimizi yapalım. Sezona Mustafa Reşit Akçay yönetiminde başlayan bordo-mavililer, bu haftaya kadar 4-2-3-1 sistemini hiç şaşmadan uyguladılar. Trabzonpspor’un Avrupa kupalarında oynadığı karşılaşmaları da düşündüğümüzde, aslında çok kolay teslim olmayan bir takım haline geldiği görülüyor. Her ne kadar Trabzonspor taraftarından oynanan futbola dair homurtular yükseliyor olsa da Mustafa Reşit Akçay’ın zaman zaman düştüğü kadro yanlışlarından son dönemde sıyrılmakta olduğunu söyleyebiliriz. Sol bekte zorunlu olarak kullanılan Olcan Adın dışında Trabzonspor takımının eldeki mevcutlardan dengeli bir kadro oluşturmayı başardığını ifade edersek, sanıyorum hataya düşmemiş oluruz. Elbette ki, mevcut kadronun takviye isteyen bölgeleri var. Örneğin yukarıda yazdığımız sol bek mevki ya da “kanayan yara” halini alan gol bölgesi gibi. Bir nevi “doğal seleksiyon” ile oluşmuş bu kadronun daha çok kontratağa yatkın bir oyuncu grubunu barındırması, sanıyorum Trabzonspor teknik heyetini de son dönemde defansif hassasiyetleri gözetmeye itti. Sahada baskın bir Trabzonspor izlemek isteyen bordo-mavili taraftarlardan yükselen serzenişlerin sebebi de bu. Konuk takımda, sakatlığı süren Soner’in tedavisine devam ediliyor. İyileşme sürecine giren Colman çalışmalara başladı. Kadro dışı bırakılan Volkan ve Batuhan da karşılaşmada forma giymeyecekler.
Fenerbahçe cephesinde liderliği perçinlemek adına bu karşılaşmaya büyük önem veriliyor. Avrupa kupalarında mücadele etmeyen Fenerbahçe’nin, Lazio maçı sonrası yeniden lige dönecek Trabzonspor’a karşı bir fizik avantajı söz konusu olabilir. Sarı-lacivertli takımda Meireles, Egemen ve Emre Belözoğlu’nun sakatlıkları bulunuyor. Meireles’in forma giyme şansı olmadığından Emre’yi bu maça yetiştirebilmek için yoğun çaba var. Ersun Yanal’ın Fenerbahçe’ye yerleştirmek istediği baskılı ve tempolu anlayış Trabzonspor defansını hataya zorlayabilir ancak bu noktada konuk takımın Malouda ve Yusuf önderliğindeki etkili kontrataklarından da bahsetmek gerekiyor. Açıkçası karşılaşmanın sonucunun “ilk gole” fazlasıyla bağlı olabileceğini düşünüyorum. Fenerbahçe öne geçer ve rakibini açılmaya zorlarsa rahat şekilde galibiyete uzanabilir. Tam tersi gerçekleşir ve Trabzonspor uzun süre oyunu tutarsa, geçen her dakika -diri kalmak şartıyla- Fenerbahçe deplasmanından galibiyetle dönme ihtimalini kuvvetlendirecektir.
Karşılaşmaya ilişkin enteresan bir istatistik de şöyle: Taraflar arasında 2007-2008 sezonunda oynan ve Fenerbahçe’nin 3-2 kazandığı maç sonrası, Kadıköy’de oynanan tüm lig maçları 3’ten az golle neticelendi. O tarihte Trabzonspor’un başında Ersun Yanal vardı. 2008-2009’da Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki maç 0-0 sona ererken, 2009-2010’da karşılaşma 1-1’lik eşitlikle bitti. 2010-2011’de Fenerbahçe Kadıköy’de 2-0 kazandı. Ertesi yıl 1-0’lık skorla yine kazanan sarı-lacivertliler oldu. Geçen sezon ise bilindiği gibi Kadıköy’deki maç 0-0 sona ermişti. Erken bir golle maçın dengesi bozulmadığı takdirde bu karşılaşmanın da 3’ten az golle bitebileceğini düşünüyorum. Etkili hücum hattıyla Fenerbahçe bir adım önde görünüyor.

7. HAFTAYA BAKIŞ

Eskişehirspor – Beşiktaş 

Bu sezon sahasında oynadığı 3 maçtan 7 puan toplayıp sadece bir gol yiyen Eskişehirspor, ritmini bulmuş görünüyor. Beşiktaş ise son iki haftada ciddi düşüş gösterdi. Ev sahibinde Dede, Erkut Şentürk ve Cristobal Jorquera’nın sakatlıkları bulunuyor. Hürriyet cezalı. Siyah-beyazlılarda; Oğuzhan, İsmail ve Dentinho’nun sakatlıkları var. Gribal enfeksiyon geçiren Almeida, Eneramo ve Uğur’un tedavilerine devam ediliyor. Beşiktaş’ın Antalyaspor karşısındaki oyunu reaksiyon göstermekten epey uzaktı. Aynı mantalite ile sahaya çıktıkları takdirde puan kaybı kaçınılmaz olur. Eskişehirspor’da Ertuğrul Sağlam “önce savunma güvenliği” diyecektir. Dolayısıyla az gollü bir maç oynanması söz konusu olabilir. 

Akhisar Bld. Spor – Galatasaray 

Juventus deplasmanından dönen Galatasaray için kolay maç olmayabilir. Sarı-kırmızılılarda; Melo ve Selçuk cezalı, Semih sakat. Hamit Altıntop da forma giyemeyecek. Ev sahibi bu karşılaşmaya sakatlığı bulunan Emin Aladağ dışında eksiksiz hazırlandı. Şahsen Akhisar’ın üzerine yapışan “kolay rakip” imajının Ege temsilcisinin işine yaradığını düşünüyorum. Mükemmele yakın bir takım oyunu oynuyorlar ve bu sayede çarpıcı sonuçlara imza atıyorlar. Özellikle Niasse, güçlü yapısı ve sprinter özellikleriyle önemli bir eksikliği kapattı. Galatasaray karşılaşmanın doğal favorisi ancak en ufak bir motivasyon kaybında Akhisar devreye girecektir. Gollü bir maç izleme şansımız var.

KDÇ Karabükspor – Bursaspor 

Düşüş yaşayan iki takımın kapışması. Bursaspor’da Şamil kart cezalısı. Belluschi’nin iyileşmesi yeşil-beyazlılar adına önemli. Ozan İpek dışında eksik yok. Karabükspor’da Akpala’nın tedavisine devam ediliyor. Taraflar arasında oynanan lig maçlarında gol sayısı üç ya da daha fazla olmaya eğilimli. Belluschi’nin katılımıyla Bursaspor orta sahasının organizasyon problemlerini çözebileceğini düşünüyorum. Yeşil-beyazlıların gol bölgesinde kadro sıkıntısı yaşadığını biliyoruz ancak Sestak, Batalla, Colin Kazım gibi isimler devreye girebilirler. Karabükspor’un da hücum gücü malum. LuaLua formsuz görüntüsünden sıyrılabilirse onlar da hücumda verimli olurlar.

Kayserispor – Gaziantepspor 

İki ekip de istikrarlı takım yapısına kavuşabilmiş değiller. Ev sahibinde Ömer Bayram kart cezalısı. Bobo, Zurab, Simic ve Jaja’nın sakatlıkları sürüyor. Geçtiğimiz hafta rahat bir nefes alan Gaziantepspor, bu karşılaşmaya moralli çıkacak. Kemal Tokak ve Serdar Kulbilge’nin tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda Milevskiy oyuna ağırlık koyabilecek ölçekte bir futbolcu olduğunu geçtiğimiz hafta bir kez daha gösterdi. Cenk Tosun ve Muhammet Demir gibi yetenekli golcülerle uyumu arttıkça kırmızı-siyahlı takımı bir kademe yukarı taşıyabilir. Ne zaman ne oynayacağı belli olmayan istikrarsız Kayserispor karşısında moralli Gaziantepspor’a şans tanımak gerek.

Torku Konyaspor – K. Erciyesspor 

Ligin iki yeni takımı Konya Atatürk Stadı’nda karşılaşıyorlar. Kaliteli gol ayaklarına sahip olmasına rağmen ofansif anlamda büyük sıkıntı çeken Konyaspor her an bir patlama yapabilir. Kayseri Erciyesspor’da Mangane kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Deplasmanlarda hiçbir varlık gösteremeyen ev sahibi takımın iç sahada nispeten daha başarılı olduğunu görüyoruz. Buna mukabil Kayseri Erciyesspor da oynadığı 3 deplasman maçından 2 beraberlik çıkarmıştı. Konya’daki bu mücadelede iki ekibin de defansif tedbirlere ağırlık verebileceğini düşünüyorum. Kâğıt üzerinde “kısır bir karşılaşma oynanacak” izlenimi var.

Kasımpaşa – SB Elazığspor 

Kasımpaşa altıncı haftayı ummadığı bir mağlubiyetle kapatmıştı. Bu yenilgiyi Elazığspor karşısında telafi etmek isteyeceklerdir. Konuk takımda Çağlar Birinci cezası dolayısıyla forma giyemeyecek. Youssouf Hadji’nin sakatlığı var. Lacivert-beyazlılarda Volkan Yaman ve Orhan Şam’ın tedavilerine devam ediliyor. Karşılaşma muhtemelen gollü geçecektir. Her iki takım da ofansif anlamda üretken görünüyorlar. Elazığspor etkili hücum eden takımlara karşı savunmada zorlandığını gördük. Sürpriz puan kayıpları yaşayan Kasımpaşa’nın bu karşılaşmada baskın taraf olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla 3 puana yakınlar.

Çaykur Rizespor – MP Antalyaspor 

Ligin flaş takımların biri haline gelen Çaykur Rizespor, bu karşılaşmada cezalı Kıvanç’tan yararlanamayacak. Uche Kalu’nun sakatlığı düzeldi ve bu futbolcuyla ilgili son kararı Rıza Çalımbay verecek. Konuk takımda Deniz Barış ve Zizic’in sakatlıkları devam ediyor. Durumları nispeten iyi olan Emre Güngör ve Mehmet Sedef’in maça yetişmeleri bekleniyor. İç sahadaki 3 maçını da kayıpsız geçen Rizespor, bu karşılaşmalarda 5 gol atıp, 2 gol yemişti. Antalyaspor ise henüz deplasman galibiyeti ile tanışamadı. Samet Aybaba, dış sahada “önce savunma güvenliği” diyen teknik adamlardan. Dolayısıyla kısır bir skor çıkabilir. Galaibiyet için ilk şans ev sahibinin.

Sivasspor – Gençlerbirliği 

Geçtiğimiz haftayı parlak bir galibiyetle kapatan Sivasspor’da Adem Koçak’ın sakatlığı sürüyor. Konuk Gençlerbirliği’nde ise Özgür İleri kart cezalısı. Tedavisine devam edilen Gosso ile ilgili son karar maç günü verilecek. Gol yollarında büyük sıkıntı çeken başkent temsilcisi son 4 haftada rakip filelere sadece 1 gol bırakabildi. Ayrıca oynadıkları 3 deplasman maçında da mağlup oldular. Buna karşılık Sivasspor’un gol yollarında etkili bir görüntü çizdiğini görüyoruz. Kırmızı-beyazlıların maç başına gol ortalamaları 2. Her ne kadar savunmasında problemler yaşasa da ev sahibinin bu maçta yediğinden fazla atabilecek kapasitede olduğu söylenebilir. Karşılaşmanın favorisi Sivasspor. 

Süper Kupa’da VakıfBank’ın

Geçtiğimiz sezonu Avrupa Şampiyonlar Ligi, Türkiye Ligi ve Türkiye Kupası’nı kazanarak üç kupayla kapatan VakıfBank, 2013-2014 sezonuna da kupayla başladı. Ankara’da oynanan Spor Toto Süper Kupa müsabakasında Eczacıbaşı VitrA’yı 3-2 mağlup eden VakıfBank, dördüncü kupayı da müzesine götürdü. Maç sonunda yeni sezona kupayla başlamanın sevincini yaşayan VakıfBank Antrenörü Giovanni Guidetti, “Harika geçirdiğimiz sezonun ardından hepimiz için artık yeni bir sezon başladı ve bu sezona kupayla başlamak bizi oldukça mutlu etti. Sezonun ilk resmi müsabakasında aldığımız bu galibiyetin bizi daha da motive edeceğine inanıyorum” dedi. VakıfBank Spor Kulübü Başkanı Osman Demren ise “Bıraktığımız yerden başlamak adına önemli bir mücadeleydi. Müzemizdeki eksik olan bir kupayı kazanmış olduğumuz için mutluyuz” şeklinde konuştu.

Tüm yazılarını göster