FED'in Kararı Piyasaları Mutlu Sona mı yoksa Karakola mı Götürecek

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şant Manukyan / İş Yatırım

Geçtiğimiz aylarda yazdığım bir yazının başlığı "Atınızı suya götürebilirsiniz ancak su içmeye zorlayamazsınız"dı.İlk ekte gördüğünüz Para Tabanı-Banka Rezervleri ilişkisi bu deyime tam olarak uyuyordu.Taban büyümesine rağmen para piyasaya giremiyor. Ekim ayında Dallas FED eski başkanı McTeer "Atınızı suya götürdünüz, içmedi, daha fazla su dökün hatta içine atın boğulsun " açıklaması ile FED'in bakış açısını yansıttı.

Ancak benim favori FED deyimim ex-Başkan William Martin'in FED'in görevini tanımladığı "Parti hareketlendiği zaman içkileri dolaba kilitlemektir" lafıdır. Bugün FED masada duran envai içkilere rağmen, sıfır faiz-bol likidite-koşullara uygun değiştirilmiş muhasebe kuralları-umursanmayan sahtekarlıklar vs vs, partinin bir türlü başlamamasından büyük mutsuzluk duyuyor.İkinci ekte gördüğünüz gibi müzik, yani paranın hızı, son derece zayıf (M1/Para Tabanı).Bu parti başarısız olursa ileride davetlilerin civardaki diğer partilere gitmesi söz konusu olacak.FED'in bulduğu çözüm yukarıdakinin tam tersi. İçkileri kitlemek bir yana davetlilerin burnunu kapatıp boğazından aşağıya dökmeye karar vermiş durumda.

Davete katılmak istememesine rağmen zorla gidenler olduğu gibi davetliler arasında içkiyi sevmeyenler var.Daha önceki deneyimlerinizden biliyorsunuz ki en iyi ihtimalle partiden sonra bu kadar alkolle başınız ağrıyacak.Dahası fazla alkol nedeni ile mideniz bozulabilr, kendi kız arkadaşınız sanıp başka bir kızı öper ve dayak yiyebilirsiniz, aşırı cesaret kazanıp olmayan kaslarınıza güvenerek kavga çıkartabilirsiniz vs vs. Ama içmeye de mecbursunuz.Siz içmeseniz başkası içecek, dans edecek ve popüler olacaklar.

Dün akşam içki stoğu kamuya açıklanıyor. Piyasa zaten partiye ayık gidilmez diyerek etraftaki barlarda demlenmişti.Şise sayısı az çıktı ise zaten hemen kavga çıkacak demektir, çoksa ilerleyen saatlerde kavga çıkacak.Bakalım şişede durduğu gibi duracakmı.

Tüm yazılarını göster