Fed'den yaz sürprizi gelecek mi?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com


Serhan YENİGÜN / Finansinvest
 
Haziran ayında "twist operasyonu" sona erecek olan Fed'in Nisan tutanaklarında "eğer gerekirse" kaydıyla ek parasal gevşemeye gidilebileceği mesajı tekrar taraftar kazanmış görülüyor. "Gerekirse" koşulu ile kast edilen ekonomide yeniden bozulma işaretleri belirmesi.

Ancak, Fed'den daha önce gelen açıklamalarda 2012, 2013 ve 2014 ekonomik büyüme beklentileri yukarı revize edilirken, işsizlik oranına ilişkin tahminler aşağı çekilmişti. Enflasyon tahminleri ise yukarı revize edildi ve 2014 sonuna kadar kritik görülen %2'nin altında öngörüldü. Bu makro ekonomi patikası, önceki dönemlerde alınan kararların ve atılan adımların daha fazlasına gerek kalmadan da ABD ekonomisinin ayağa kalkabileceğinin öngörüldüğüne işaret ediyor. Böyle bir ortamda Fed'in ek parasal gevşemeye giderek bilançosunu daha fazla şişirmesine gerek kalmayabilir, ya da bu durum tercih edilmeyebilir. "Operation Twist (OT)" benzeri Fed bilançosundaki tahvil vadelerini uzatma amaçlı yeni bir program ihtimali daha yüksek; ancak bu alanda da Fed'in alabileceği uzun vadeli tahvil miktarının son program sonrası azaldığı, dolayısıyla da ilkine göre düşük boyutlu bir OT uygulanabileceği düşünülüyor. Burada istihdam göstergeleri ve diğer makro veriler Fed'in tavrında öncelikli olarak belirleyici parametreler sunacaktır.

2011 yılının sonuna doğru toparlanma sinyalleri veren ve 2012'nin ilk aylarında da bunu sürdüren ABD verileri son dönemde istikrar kaybederek ekonomide tekleme kaygıları uyandırmıştı. Bu nedenle de Fed'in yeniden devreye girmesi gerektiği yönündeki görüşlerin tekrar güçlendiğini görmüştük. Son olarak bu hafta açıklanan konut ve sanayi üretim verileri ise beklentilerin üzerinde gelerek kısmi düzelme sinyalleri verdi. Elbette iki veri ile bütün makro resmi yorumlayamayız, ancak ABD'de belli ki verilerde yüksek volatilite ve stabilizasyondan uzak kalma hali devam edecek. Bu noktada da piyasalar Haziran'da veya takip eden birkaç ay içinde Fed'den yeni bir parasal gevşeme kararı gelebileceği yönündeki haber ve yorum akışına hassa kalmayı sürdürecektir. Bu konuda önümüzdeki en kritik tarih ise 20 Haziran. 20 Haziran'da Fed'in III. Niceliksel Gevşeme Programı (QE3) açıklayabileceğine ya da bu yönde bir mesaj verebileceğine dair beklentiler son dönemde artmış durumda. Henüz ABD ekonomisinde bunu gerektirecek bir bozulma görünümü yok, ancak Fed'in proaktif davranarak bu yönde bir sinyal verme ihtimali yine de dikkate değer.
 

Tüm yazılarını göster