Fed yeminini bozacak mı?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com
Yavuzhan BAHAR / Finansinvest
 
Yeni yıla mali uçurum kaygılarının azalması ile başlayan küresel piyasalar nefes alacak vakti bulamadan Fed tutanaklarıyla sükût-u hayale uğradı. Tutanakların; yıllık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarının 2013 yılı içinde sona erdirilmesine (veya azaltılmasına) yönelik sinyal içermesi, likidite desteğiyle zirvelerine yükselen küresel borsalarda kısa süreli türbülans yaratsa da henüz ciddi realizasyon baskısı yaratmadı. Fed, son toplantısında işsizlik oranının %6,5'in altına gelmedikçe ve enflasyon %2,5'in üzerine çıkmadıkça gevşek koşulların süreceğini belirtmişti. Bu koşullu teminata karşın, çıkışa dair görüşlerin dile getirilmesi moralleri bozuyor. Önümüzdeki aylarda makro verilerin (özellikle istihdam) güçlü gelmesi, Fed'in QE3 programını planlanandan önce sona erdirebileceği algısını destekleyebileceği gibi volatiliteyi de beraberinde getirebilir. Zira Fed üyelerinin parasal genişlemeyi sona erdirme isteği, düzelen makroekonomik görünümden ziyade Fed'in büyüklüğü 4 trilyon doları aşan bilançosundan kaynaklanıyor. 
 
Likidite desteğinin çekilme ihtimaline karşın piyasaların aşırı tepki vermemesinde, 2013 yılında Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kadrosundaki rutin değişikliğinde önemli olduğunu düşünüyoruz. Değişikliklere bakıldığında üç şahin ismin oy hakkını kaybedeceğini, bunlara karşın ultra-güvercin isimlerin 2013'te oy hakkı kazanacağını görüyoruz. Öte yandan, karar aşamasında Bernanke başkanlığındaki merkezi yönetimin sözünün daha fazla geçtiği de piyasaların bildiği bir gerçek. Bu bakımdan Pazartesi günü Bernanke'nin yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. 
 
Bu risk unsurları karşısında küresel endeksler gücünü korumaya başarıyor. İMKB'nin kısa vadeli seyrinde ise, TL faiz hareketlerine ek olarak ABD'de devam eden bilanço açıklama dönemi ve Fed üyelerinin para politikalarına dair görüşleri belirleyici olabilir. Yedi ayı aşan rallinin ardından mevcut seviyelerde yaşanan sıkışmanın bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Bu süreçte devam eden rallide başı çeken şirketlerde yorulma görebiliriz. Özellikle önümüzdeki haftalarda ABD'de mali uçurum riskinin azaltılmasının ardından harcama kesintileri ve ulusal borçlanma tavanı konularında taraflar arasında yaşanacak çekişme de volatiliteyi artırabileceği gibi haber akışına bağlı olarak zaman zaman geri çekilmeler de görebiliriz. Orta vadede ise İMKB için görünüm daha pozitif. Kredi notu artışına yönelik beklentiler ve büyümede beklenen toparlanma ile endeks yeni zirvelere yönelebilir. Tarihi zirvesini yeni test eden Bankacılık Endeksi ise güçlü beklenen 4Ç12 finansalları ile İMKB-100'ü de yeni zirvelerine taşıyabilir.
 
Tüm yazılarını göster