FED Tutanakları

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Tutanaklarda açıklanan görüşlere göre ekonomik görüntü Ocak ayına oranla "biraz" toparlanmış durumda, output gap daha önce sanılana göre "biraz" daha az. Ancak toparlamanın temposu gevşek para politikalarına bağlı olmayı sürdürüyor.Enflasyonda ise Ocak beklentisine göre tahminler yükseltilmiş ancak bu geçici. FED daha önce de petrol ve benzin fiyatlarına karşı yapabileceği bir şey olmadığını söylemişti.


Tutanaklarda ayrıca bazı üyelerinin ilerideki bir toplantıda (Nisan?) çeşitli senaryolara göre FED politikalarını tartışmak istediğini görüyoruz. Bunu sadece ekonomik yavaşlama QE3 babında değil hızlanan ekonomi veya enflasyon üzerinden "çıkış" stratejileri babında da okumak gerek. Satışlara neden olan ise QE3 beklentisi açısından hayal kırıklığı yaratan "ekonomi yavaşlar veya enflasyon 2% hedefinin altında kalır ise" ek paket gerekebilir açıklaması oldu.


Bu tutanaklarla beraber hangi noktadayız?:
· FED QE3 optionunu halen masada tutuyor ve olması için hangi şartların gerektiğini de net bir şekilde açıklamış durumda. Bize sadece verileri izlemek kalıyor.


· Hisse piyasasının teknik olarak sata dönmüş olması ve bilanço dönemine giriyor olmamızı bir kenara bırakarak sadece bu açıklamaları nasıl okuyabiliriz? Şayet FED'in söylediği gibi (ben katılmıyorum) ekonomik toparlanmanın henüz başına bulunuyorsak paket açılmayacaksa bile bu hisse senetlerinin daha çok yukarı gidebileceği bir döngünün başındayız demektir.
 

· Değerli metaller için de durum değişmiş değil. Evet bir QE olmaması negatif ancak metallerin yukarı gitmesinin bir (asıl) nedeni daha önce de belirttiğim gibi negatif reel getiriler. FED bunun değişeceğine dair bir sinyal vermiyor. Düşük getiriler ve enflasyonist kıpırdanma değerli metal ve hisseler için pozitif.


· Bonolar? FED'in geçen yıl ihrac edilen tahvillerin 60%sini aldığı ve toplamda da 30% civarında bir miktarı (Çinden daha fazla) elinde tuttuğu göz önüne alınırsa haberler iyi değil. Dahası ekonomik toparlanma/enflasyon/secim sonrası gündeme gelecek açıklar ve not indirimi ihtimali gibi ve/veya konular nedeni ile 10 yıllıklar iyi bir yatırım değil.


· Dolar? FED-ECB bilançosunu düzenli takip ediyoruz. QE olmaması elbette dolar pozitif
Sadece tutanak bazında değerlendirdiğimizde gelişmeleri negatif görmüyorum. Açıklamadan sonra Nasdaq'ın diğer endekslerden daha az düşmesi ve gümüşün Altından daha iyi bir performans gösteriyor olması piyasanın da fazla ürkmediğini gösteriyor. Ancak global borsalara baktığımızda ABD'de S&P-Dow ve Nasdaq 2011 zirvelerini geçerken Ulaştırma ve Russell gibi daha küçük endeksler ve Almanya, Brezliya, Çin , Japonya gibi ana endeksler çok daha düşük seviyelerde seyrediyor. Bu uyumsuzluğun sürmesi olumsuz bir gelişme.

Tüm yazılarını göster