Fatura, kayıt dışı ekonomi aktörlerinin "Şu fatura olmasaydı, ticaret ne güzel olurdu" diye adlandıkları ticari belge.
Fatura, Dünya'da en çok kullanılan ticari bir belge.
Fatura, Dünya'daki bütün insanların her halükarda kullandıkları belge.
Fatura, sıradan insanların bir türlü oluşturamadıkları birikimlerinin, iş adamlarının ise gene bir türlü oluşturamadıkları öz sermayelerinin gittiği yerleri gösteren belgedir.
Fatura Gelir Vergisi Kanunu'nun 229. Maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." olarak tanımlanıyor.
Türk Ticaret Kanunu'nun 21. Maddesinde ise istenilebilecek bir belge. Söz konusu maddenin birinci fıkrası şöyle : "Ticari işletmesi bağlamında bir mal satmış, üretmiş, bir iş görmüş veya bir menfaat sağlamış olan tacirden, diğer taraf, kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini isteyebilir."
Ne kadar enteresan değil mi, ticari hayatı düzenlemek ile görevli Ticaret Kanunu'nda ticari hayatın olmazsa olmazı olan fatura, istenilmesi ihtiyari olan bir belge olarak nitelendiriliyor. Bu durum 1956 çıkartılan Türk Ticaret Kanunu'nda da bu şekilde idi.
Mevzuatımızdaki bütün ifadeler ve faturanın işlevi çerçevesinde biz Faturayı; "satıcı ile müşteri arasında meydana gelen ticari bir ilişkiyi ispat etmeye yarayan, hukuki niteliği olan belgedir" şeklinde tanımlamaktayız.
Her şeyden önce şunu söylememiz gerekmektedir; bir alış-veriş sonucunda oluşan ticari ilişki neticesinde faturanın, malı veren veya hizmeti sunan tarafından düzenlenmesi ve müşteriye verilmesi, bunun karşılığında malı alan veya kendisine hizmet sunulan tarafından da faturanın istenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Vergi Kanunlarımız açısından faturanın verilmemesi yanında alınmaması da suçtur. Ayrıca faturada gerçek alış-verişi göstermeyecek bilgilerin yazılı bulunması da suç oluşturmaktadır.
Yukarıdaki her iki durumda da faturayı alan ve veren taraf Vergi Usul Yasası'nın 353. maddesindeki özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılmak durumunda kalacaklardır. Bunlardan ayrı olarak fatura vermeyen veya eksik tutarda veren taraf olan satıcı için gelirini eksik gösterdiği ve Katma Değer Vergisini eksik tahakkuk ettirdiği için matrah farkı doğacaktır. Bütün bunlardan ayrı olarak, vergi ziyaı oluşacağından, Vergi Usul Yasasının 341 ve 344. maddelerindeki vergi zıyaı cezası ile de karşılaşılabilecektir.
Fatura,
Ticari, işletmelerin ne sattıklarını veya ne aldıklarını görmeleri açısından önemli bir ispat vesikasıdır.
Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır.
Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur.
Fatura, satıcı açısından satmış olduğu mal veya sunmuş olduğu hizmetin bedelini alıp almadığını, müşteri açısından ise almış olduğu malın veya kendisine sunulan hizmetin bedelinin ödenip ödenmediğini göstermeye yarayan bir belgedir.
Fatura, satılan malın veya sunulan hizmetin hangi tarihte gerçekleştirildiğini göstermesi açısından önemli bilgiler içermektedir.
Fatura, satılan malın iadesi için gerekli olan bir belgedir. Elinizde satın aldığınız mal ile ilgili faturanız (veya fiş) yok ise, almış olduğunuz malı iade edemezsiniz.