Geçtiğimiz hafta "Fason Sigortacılık" başlıklı yazım özellikle sigorta acenteleri arasında büyük tepki çekmiş. Bazı mail grupları arasında adım çokça geçmiş. Öncelikle yazının içeriği iyice algılanmamış olsa da bir şeye tepki gösterebilen bir topluluk ile karşılaşmak güzeldi. Umarım bunu her platformda gerçekleştirebiliriz, ama saygı ve kişisel hakaretlere varmadan yapmalıyız bunu.
Öncelikle şunu vurgulamak isterim. Bu yazıyı yanlış anlamak için benim bundan önceki yazılarımın okunmamış olması gerekirdi ki, sonuç bunu gösteriyor. Ben bugüne kadar sigorta acentelerinin ne kadar zor şartlarda pim üretimini gerçekleştirdiğini ve her mağduriyetlerini dile getirdim. İnternetten www.dunya.com <http://www.dunya.com/> adresinden geçmişteki yazılarımı da okumalarını tavsiye ederim acente dostlarıma.
Özetle geçen hafta ne söylemek istediğime geçeyim. Ben özetle demek istedim ki; Sektör hızlı bir değişim içerisinde yeni yasa sigorta endüstrisine değişik bir boyut getirdi. Artık sigortacılıktan başka işi olan sigorta acenteliği yapmak konusunda karar vermek zorunda bırakıldı. Yeni yasa uygulamaları ile artık acenteliği sigortacılar yapabilecek. Prodüktörler bu yasada yer alsın denildiğinde neden bu kadar bir tepki oluşmadı. Aynı tepki kendi şirketiniz, müşterinize size verdikleri komisyonu düşerek teklif verdiğinde neden olmadı ?
Konuya üç açıdan bakalım bence. Sektörde rekabet diz boyu, sigorta şirketleri diyor ki, "üretim artsın, poliçe satayım da kim satarsa satsın", aceteler diyor ki "fiyatlar dip yaptı komisyon karlarım azaldı, bizden başka kimse poliçe kesmesin". Şirketler bankalar üzerinden üretim peşinden koşarken, acenteler de tali acenteleri üzerinden poliçe kesmeye çalışıyor. Arada ne fark var derseniz ? fark bence bankanın sigortalı müşterisini zorla kendilerinden poliçe alması için yaptığı varyasyonda.
Acentelere hak verdiğim nokta ise, "Fason Sigortacılık" terimini ilk kez benden duymaları. FKasko bir fason sigortacılık. Arkasında broker var. Allianz ve Güneş Sigorta acenteleri de poliçeleri kesecek. Daha önce Toyota Kosko vardı ve poliçeler plazalardaki acentelerinin üzerinden kesiliyordu. Şimdi böyle bir olanak olmadığı için sigorta şirketleri ve acenteleri buradan ekmek yiyecek. Bunda ne var. Verdiğim örneği açmam gerektiğini anladım. Vakko ile gidip bir sigorta şirketi anlaştığında, Vakko isimli bir poliçe olacaksa, bu poliçe yine Vakko ile anlaşan sigorta şirketinin acenteleri vasıtasıyla satılacak. BP Kasko kulağa hoş geliyor dediğimde (!) işareti, gerçek olmayan yani alaycı bir vurgulamadır. Burada dil bilgisi kurallarından bahsetmek hoş olmayacak. BP Kosko, Ağaoğlu Konut poliçelerini de o şirketlerle fason anlaşması yapan sigorta şirketinin acenteleri pazarlayacak. Vakko mağazasında, Ağaoğlu konut satış ofisinde sigorta poliçesi satacağını düşünmek biraz saflık olmuyor mu ? Marketlerde sigorta poliçesi satılacak dendiğinde bunu herhalde kasap reyonundaki elemanlar yapmayacak ! Bu arada örnek verdiğim şirketlerden özür dilerim. Bu sadece alanlarında en iyileri olduğu için seçilmişlerdir o kadar.
Dünyadaki değişimlere hepimiz ayak uydurmak zorundayız. Rekabette her şey olabilir. Sigorta şirketleri rekabette pozisyon alıyorsa acenteler de rekabette pozisyon alacaktır. Gerektiğinde bankayla, gerektiğinde ise plaza ve marketlerle yarış içinde olacaklar. Oyunun kuralı bu değil mi ?
Acenteler de kendi içlerinde fason üretim yaptırmıyor mu ? Tali acente bir fason üretim değil mi ? Tali acente, acentesinin poliçesini kesmiyor mu ? Fason sigortacılıkta da sigorta şirketinin poliçesi kesilecek ve bunu da acenteler kesecek. Şimdi özür maillerinizi bekliyorum…