Falck’ın raporu Türkiye’de endüstriyel yüksek riski gösteriyor

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dünyanın çeşitli ülkelerinde yüksek riskli sektörlerde havaalanlarında itfaiye ve kurtarma hizmetleri sunan Danimarkalı Falck şirketi, 2010 yılından bu yana ülkemizde de faaliyet gösterirken, Google Map verilerini kullanarak, Türkiye'nin endüstriyel risk haritasını hazıladı. Rapor yüksek risk verilerini içeriyor.

Arkadaşımız Yeşim Ardıç’ın haberinde yer alan veriler, endüstriyel risk haritasının alarm verdiğini gösteriyor. Rapora göre, 475 endüstriyel tesisten 445’i yüzde 93’ü kazalara karşı yetersiz. Ve bunların yüzde 60.2'sinde 290’ında kaza ile mücadele ekibi bulunmuyor. 155’inde ekiplerin ekipmanı mevzuata uygun değil, sadece 30’unda ekip ve ekipman uygunluğu söz konusu. Bu  riskli tesislerden 261’inin 205’inde yani yüzde 74’ünde bugüne kadar kaza yaşanmış. 

Bunların yer aldığı 6 ilde tesis ve kaza sayılarına baktığımızda, İstanbul’da 61 tesiste 91 kaza, Kocaeli’de 69 tesiste 58 kaza, İzmir’de 54 tesiste 20 kaza, Ankara’da 31 tesiste 17 kaza, Tekirdağ’da 26 tesiste 10 kaza, Kırıkkale’de 20 tesiste 9 kaza saptandığı bilgisi yer alıyor.  

Falcks’ın raporunda yer alan bu bulguları değerlendiren Falck Türkiye Genel Müdürü Anıl Yamaner, riskli endüstriyel kurumlarda mutlaka acil müdahale ekiplerinin oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Bu ekiplerin kurulması ve ekipmanlarının yeterli olması ile sadece endüstriyel tesislerde kaza zararının önlenmesine yol açılmayacağını, ayrıca bu tesisler çevresindeki başta konutlar olmak üzere diğer tesislerin de zarara uğramalarının önlenebileceğini belirtiyor. Buna ek olarak ekiplerin tehlikeli maddelerin hava, toprak ve suya karışmalarının önlenmesinin oranının da azaltılmasını sağlayacağının altını çiziliyor.

Bu konuyu daha iyi algılayabilmek için ülkemizde iş kazalarıyla ilgili istatistiklere de bakmamız gerekir. 2015 yılı için resmi veriler gecikmeli olarak kasım ayında yayınlanacak. Basından yapılan derlemeler 2015 yılında iş kazalarında 1750 kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Ama bunlar bilinen ve haber olarak kayda geçenler. Gerçek rakamın bunun üstünde olması gerekir.

TÜİK verilerine yansıyan yurdumuzda 2014 yılı iş kazalarıyla ilgili veriler de 221 bin 366 iş kazası bildirimi yapılmış olduğunu görüyoruz. Bunlarda 1626 kişi hayatını kaybederken, 1421 kişi vücudunda yüzde 10 kayba uğrayarak  sürekli iş görmezlik durumuyla karşılaşmış. 2013 yılında iş kazası geçiren sigortalı işçi sayıları Avrupa Birliği Standartları'na (ESAW) uygun olarak kayda girmeye başlayınca 2013 yılında 191 bin 389 olan iş kazası bildirim sayısı 2014 yılında yüzde 15 artarak 221 bin 366 rakamına ulaşmış.

TÜİK verileri de Falck firmasının Endüstriyel Risk Raporu da Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli eksiklikler olduğunu ortaya koyuyor. Buna karşın bu konuda uygulamayla ve denetiçilerle ilgili yönetmeliklerin yayınında ise gecikmeler ve ertelemeler sürüyor.

Tüm yazılarını göster