Faizsiz bireysel emeklilik

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
 
Bireysel  Emeklilik sisteminin esası, katılımcının birikimlerine yüksek getiri sağlamaya dönük bir faaliyettir.
 
Birikimlere yüksek getiriyi genelde faiz ve  borsa sağlar. Fakat çok kişi dini inançları gereği faiz ve borsa gelirinden yararlanmak istemiyor.
 
Nasıl ki faizsiz bankacılık sistemi gelişiyor, şimdi de faizsiz Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) gelişmesinin önünü açacak düzenlemeler yapılıyor.
 
Önce SPK  birikimlerin altın fonları, kira sertifikaları, sukuk gibi faize dayalı olmayan yatırım araçlarına bağlanmasına imkân tanıdı.
 
Bank Asya geçen yıl Asya Emeklilik şirketini kurmuştu. Şimdilerde Albaraka ile Kuveyt Türk'ün ortak bir emeklilik şirketi kurma aşamasında oldukları bildiriliyor.
 
Katılım bankaları (faizsiz bankacılık yapan bankalar) yanında, Anadolu hayat, Garanti ve Vakıf Emeklilik sigorta şirketleri de faizsiz emeklilik  hizmeti veriyor.
 
Ancak bu konudaki potansiyel birikim konusundaki tahminler şimdilik sınırlı. Beş yılda 5 milyar TL'lik bir potansiyelden söz ediliyor.
 
Genel olarak BES sistemindeki toplam birikim  2012 yılı sonunda 20.3 milyar TL. idi. Bu rakam Şubat ayı sonunda 21.4 milyar TL'ye yükseldi.
 
Devlet katkısının yarattığı teşviğe rağmen 2 ayda BES'de  gerçekleşen 1 milyar TL artış beklentilerin altındadır.
 
Ocak-şubat  döneminde  yaklaşık olarak bankalardaki TL. mevduat hesapları 5 milyar, katılım hesaplarına yönelen birikimler 3 milyar TL artarken, BES'deki birikimler sadece 1 milyar artış göstermiştir.
 
BES sisteminin yetersiz tasarruf oranının yükseltilmesine büyük katkısı olacağına inanılmaktadır. Bu nedenle sistem devlet tarafından  büyük ölçüde desteklenmektedir.
 
Bu nedenle BES'e  yönelik imkanlarda daha hızlı bir artış beklenmektedir. Faizsiz Bireysel Emeklilik şirketlerinin  ve faaliyet halindeki şirketlerin bu amaçla farklı fonlar oluşturmalarının sisteme katkısının ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
 
Tüm yazılarını göster