ABD’nin Nixon Başkanlığı döneminde Hazine Müşteşarı olan John Connoly’nin Avrupalı meslektaşları ile yaptığı bir görüşmede ettiği söz halen geçerliliğini koruyor: “Dolar bizim para birimimiz, ama sizin sorununuz.” Ülkemizde maalesef dünyanın diğer kesimleriyle pek kıyas kabul etmeyecek şekilde yabancı para mevduatı ve ithalat bağımlığının yarattığı yüksek enflasyon var. Tabii bu kronik problemlerin kısa vadeli çözümü de pek olası gözükmediğinden biz yine mevcut parametreler eşliğinde haftalık analizimizi yapmaya gayret edelim.
Fed faiz artırımına dair beklentiler ile beraber tüm dünyada gelişmekte olan ülke para birimleri zayıf. Ancak içeride de ek olarak negatif haber akışının sürmesi ile TL değer kaybı hızlanarak devam ediyor. Avrupa ve ABD ile ikili ilişkilerin iyi gitmemesi, sonrasında haberlerin yalanlanmasına rağmen özellikle yabancı yatırımcı tarafında yeni pozisyon açılmamasına, içeride de yerli yatırımcıların daha fazla yabancı paraya yönelmesine ve risk almaktan kaçınmasına neden oluyor. OVP ile birlikte zaten kredi derecelendirme kuruluşları tarafından en büyük risk olarak nitelendirilen dış finansmana bağımlılık daha da artmış durumda. Altın tahvili vb gibi ekonomide atıl duran kaynakları devreye alarak bu kaynak ihtiyacını kısmen azaltma çabaları da şimdiye kadar pek olumlu sonuç vermiş değil.
Endekste 3Ç16 bilanço dönemine dair beklentiler ile kuvvetli görünüm korunmakta. Ancak TL tahvil faizlerinin son yılların zirvesine geldiği ve TL volatilitesinin giderek arttığı bir ortamda 110.500 tarihi zirvenin üzerine bir hareket deneme olasılığını düşük buluyoruz. 2 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13.30 ve 10 yıllık tahvilde de yüzde 12.50 önemli destek seviyeleri. Son bir haftada 3.65 düzeyinden 3.80’e yükselen dolar kurunda ise bu seviye ABD ile ilk vize krizinin çıktığı noktada da tepe olduğundan teknik açıdan da önemli. 180 seviyesi üzerine atan 5 yıllık CDS Türkiye risk primi ve yüzde 2,40 seviyesi üzerine atan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ile beraber eurobond piyasasında da zayıf seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.