Faiz koridoru yedi ay sonra daraltıldı

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası "sürpriz" yapmadı ve faiz koridorunu daralttı. Hem zaten, yapılan onca açıklamadan sonra, ki bu açıklamalar bizzat Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan gelmişti, faiz koridorunun aynı düzeyde bırakılması şaşırtıcı olurdu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75 düzeyinde sabit tuttu. Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranı da yüzde 5'te sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 11.5'ten yüzde 10'a çekildi. Zaten piyasanın beklediği değişiklik de buydu. En azından farklı oranlar dile getiriliyorsa da, makasın, borç verme faiz oranının aşağı çekilmesi yoluyla daraltılması bekleniyordu. Merkez Bankası da bu adımı atmış oldu.

Para Politikası Kurulu ayrıca, piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma olanağının faiz oranını da yüzde 11'den yüzde 9.5'e çekti. Geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde bankalararası para piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı sıfır olarak sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 14.5'ten yüzde 13'e düşürüldü.

Merkez Bankası, faiz koridorunu yedi ay sonra daraltmış oldu. Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini 5 Ağustos 2011'de yüzde 1.5'ten yüzde 5'e çıkarmıştı. Bu faiz, 13 ayı aşkın süredir değiştirilmeden uygulanıyor. Gecelik borç verme faizi ise 22 Şubat 2012'de yüzde 11.5 olarak belirlendi. Borç verme faizi de yedi aydır değiştirilmedi. Yani gecelik faizdeki makas, 22 Şubat'tan bu yana sabitti. Bir başka ifadeyle makas yedi ay sonra daraltılmış oldu.

Daraltma devam edebilir

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Kurul, faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle izlenerek, Türk Lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanabileceği belirtildi.

ROK artırıldı

Merkez Bankası, dün aldığı bir başka kararla rezerv opsiyonu katsayısını bütün dilimler için 0.2 puan artırdı. Konuya ilişkin açıklamada şöyle denildi:

"Türk Lirası zorunlu karşılıkların TL veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkanı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılan değişikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 60'a çıkartılmış ve ilk yüzde 40'lık dilime denk gelen tutara ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı (ROK) 1.1'e yükseltilmişti. Bankalar söz konusu imkanı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 92.3 (55.4/60) düzeyindedir.

Küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin ROK'lar 0.2 puan artırılmıştır."

Rezerve 3.6 milyar dolarlık katkı

Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, mevcut durumda Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 23 milyar dolar tutuluyor. ROK'ta yapılan bu değişiklikle yaratılan olanağın tümüyle kullanılması halinde Merkez Bankası rezervinde 3.6 milyar dolarlık bir artış olacağı hesaplanıyor.

Tüm yazılarını göster