Euro, altını yalnız bıraktı

Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Nazlı Gökçe Mis / TROY

Altın geçtiğimiz haftayı, ağırlıklı surette 1195 - 1185 dolar/ons dar bandına hapsolarak geçirdi. Euro/dolar paritesinin yukarı yönlü seyrinden destek bulamazken, ABD'nin tarım dışı istihdam raporunun da azizliğine uğrayarak 1167 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Altın haftalık bazda yüzde 1.54 değer kaybederken gümüş yüzde 3.8 kayıp ile altını takip etti.

Altın haftaya 1190 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. İlk gün ABD'li yatırımcıların alımlarıyla 1204 dolar/ons'a kadar uzanan maden, yatırımcılarını heyecanlandırırken, bu sevinç çok kısa sürdü. Yine başladığı seviyeye dönen maden, sonraki günler 4-5 dolarlık dar banda sıkışıp kaldı. ABD'nin fabrika siparişlerinde ve dayanıklı tüketim mal siparişlerinde gerileme kaydedilirken, bu durumdan yalnız Euro nemalanabildi ve 1.2 pariteye kadar uzandı. Hafta ortasında altın biraz daha irtifa kaybederken, Euro/dolar paritesi de bir o kadar aktifti. Perşembe günü ABD'nin istihdamına ışık tutan işsizlik başvuru rakamlarında düşüş kaydedilmesi, altın'ı 1175 dolar/ons'a kadar çekti. Son işlem günü ise, heyecanla beklenen ABD'nin Tarım Dışı İstihdam rakamları, güçlü açıklanarak altın'ın önüne bir bariyer daha koydu ve maden, 1162 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Seans sonuna doğru tepki alımlarıyla bir miktar toparlanan altın haftayı 1171.80 dolar/ons'tan yüzde 1.54 kayıpla tamamladı. Gümüş yüzde 3.8, platin yüzde 1.70 ve paladyum yüzde 3.35 kayba uğrarken, Euro/dolar paritesi için yüzde 1 oranında kazançlı bir hafta oldu. 

Hafta içinde Hindistan’dan bu yaz için kötü haberler geldi. 2015’in ikinci yarısında düğünlerin sayısında yüzde 40 azalma olmasından dolayı, perakendeciler ve altın tüccarları, gelecek aylarda mücevher altın talebinin %1525 gibi çok yüksek bir oranda azalmasını beklediklerini ifade ediyorlar. Altın'ın hem teknik hem temel desteğinden yoksun kalması önümüzdeki günleri pek parlak göstermiyor. Bu hafta içinde 1143 dolar/ons'a kadar geri çekilebilir.
 

Tüm yazılarını göster