Et Balık Kurumu'un önemi tekrar hatırlanır oldu

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Haberlere göre, kamu kuruluşlarının et ihtiyaçlarının "ihale"ye gerek olmadan Et ve Balık Kurumu tarafından karşılanması kararlaştırılmış.

Bu çok önemli bir karardır.

Bu karar özellikle Doğu Anadolu'da hayvan besleyen küçük işletmelerin yaşamasına ve gelişmesine imkan verecek bir karardır. Doğu Anadolu'da ekonominin canlanmasında etkisi görülecek bir karardır.

Sayın okuyucularıma Et ve Balık Kurumu'nun ve de alınan bu son kararın önemini anlatmak istiyorum.

Et ve Balık Kurumu 1952 yılında kuruldu. 1992 yılında "Devlet kasaplık, balıkçılık mı yapacak?" diyenler özelleştirilmesine karar verdi.

Et ve Balık Kurumu'nun temeli hayvan toplama alanları, feed-lot'lar ve kombinalardı. 34 kombina, feed-lot ve hayvan toplama alanının en büyükleri ve en önemli şehirlerde bulunanların 27'si satıldı.

Bu konuda daha önce DÜNYA'da bu köşede yazdıklarımı hatırlatmak istiyorum...

(1) DÜNYA, 8/2/1995-EBK gider, Doğu'da ve Güneydoğu'da hayvancılık biter.

Et Balık Kurumu (bana göre) özelleştirme programının en sonuna alınması gereken, bütünüyle özelleştirilmemesi gereken bir kuruluştur.

EBK'yi kimin alacağı, kaça alacağı, bana göre "teferruat"... Önemli olan EBK olmadan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan insanın ne yapacağıdır. Ben inanıyorum ki, EBK özelleştirilince, Doğu ve Güneydoğu Anadolu hayvancılığı tamamen sahipsiz kalacak, bu durum bölgede ekonomik çöküntüye neden olacaktır. Çünkü bugün için Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da halkın yapabileceği tek iş vardır: Hayvancılık.

Terör ile mücadele nedeniyle "meraların" kapatılması, can ve mal güvenliğinin yok olması nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin dağlara çıkamaması sonucu hayvancılık zaten en alt düzeye inmiş durumda.

(2) DÜNYA 17/2/1995 Doğu ve Güneydoğu'da hayvancılığı öldürmeyiniz.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanı için bugün hayvancılık tek uğraşı konusu. Tek geçim kaynağı.

- Hayvancılığın devam edebilmesi (bırakınız gelişmesini devam edebilmesi) için devletin desteği şart.

- Hayvancılıkta devlet desteği, yemdir, avanstır, alım garantisidir. Zorunlu hallerde, erken ve toplu kesimdir.

- Bu hizmetleri Ziraat Bankası ile birlikte ancak ve ancak Et Balık Kurumu (EBK) gibi bir kamu (ihtisas) kuruluşu üstlenebilir.

- Hayvan ve hayvan ürünleri için EBK ne kadar önemli bir kuruluş ise Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) da Doğu ve Güneydoğu Anadolu hayvancılığı için o kadar önemli bir kuruluştur.

(3) DÜNYA 8/2/1995 EBK ve SEK olmadan hayvancılık gelişemez.

Ben hiçbir zaman "Ben bir vakit söylemiştim..." diyerek "kehanet" arayışında değilim... Fakat "işte bugün, bu sayfada yazıyorum... EBK'yı bugün satarsınız, yarın EBK'nın boşluğunun yarattığı kaosa dayanamayıp, bir benzerini kurmak zorunda kalırsınız." Çünkü, hayvancılık desteklenmez ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu halkı çöker... Genel olarak hayvancılık desteklenmez ise et fiyatları tepelere tırmanır... Türkiye etsiz kalır...

Bu desteklemeyi yapmak devletin görevi, sorumluluğu ve zorunluluğudur. Bu destek bir ihtisas kuruluşu aracılığıyla sağlanır. Bu destek için EBK benzeri bir kuruluşa ihtiyaç vardır...

Dört bin işçisi olan bir işletmeyi idare etme becerisini gösteremediğinizden, beladan kurtulmak için bunu haraç mezat satarsınız... Bedava verirsiniz... Bir benzerini kurmak için hem yıllar harcarsınız, hem de bu fakir halkın paralarını harcarsınız...

Önemli olan yanlıştan dönülmesi ama, yanlıştan dönülürken kaybolan zaman ne olacak? Sadece zaman değil, Doğu Anadolu'da olanı öldürdük. Sil baştan hayvancılığı canlandırmanın bir faturası var. Hayvancılık öldüğü için göç edenler ise hiçbir zaman geri dönemeyecek.

Tüm yazılarını göster