Eskişehirspor'un liderle imtihanı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Haftanın önemli maçında lider Sivasspor evinde Eskişehirspor'u ağırlayacak. Bu karşılaşmayı "Haftanın Maçı" olarak belirlememizin nedeni; şampiyonluk mücadelesine direkt etki edebilecek bir maç olması yanında aynı zamanda pozitif futbol oynamaya çalışan iki ekibi buluşturacak olması. Normal şartlar altında son derece zevkli ve çekişmeli geçmesini beklediğimiz bu karşılaşmayla ilgili çekincelerimiz de var. Eskişehirspor'un formda gol silahları Batuhan ve Youla'nın sakatlıkları sürüyor. Sol arka adalesinden sakatlığı bulunan Youla ile son maçta omuzu çıkan Batuhan'ın durumları belirsizliğini koruyor. Ayrıca 4 Eylül Stadı mevzu bahis olduğunda hava ve saha şartlarının belirleyici bir etken olduğunu da unutmamak lazım. Sivasspor'da da dizinden ameliyat olan Hayrettin ile kart cezalısı Sedat'ın forma giymeyeceğini belirtelim.

Takımların bu haftaya kadar olan performanslarını incelediğimizde oynadığı 10 maçta evinde yalnızca 2 puan kaybeden Sivasspor'a karşılık 9 deplasmanda sadece 6 gol atıp 6 puan çıkartabilen bir Eskişehirspor takımı görüyoruz. Bu sezon 17. haftadan itibaren başlayan ligin ikinci yarısında ise şu ana kadar iki takım da yenilmedi. Bu süreçte Sivasspor 2 galibiyet 2 beraberlik alırken, Eskişehirspor da 1 galibiyet 3 beraberlik ile puanını 24 yaptı. Taktik bakımdan her iki ekip de benzerlikler gösteriyor. Çift santrfor ve dörtlü orta saha ile oynamayı tercih eden takımlar santrforlarından birini mutlaka orta sahaya yardıma getiriyor. Bu isim Sivasspor'da Tum veya Kamanan olurken Eskişehirspor'da genelde Youla bu görevi üstleniyor. Dörtlü orta saha tertibinde birer oyuncu hücum organizasyonlarına soyunurken (Sivasspor'da M.Ali ya da Murat Erdoğan, Eskişehirspor'da Serdar Özbayraktar) bir oyuncu da orta alanın defansif yükünü çekiyor. (Sivasspor'da İ. Dağaşan ya da Sylla, Eskişehirspor'da Emre Toraman) Bu şartlar altında takımların saha şartlarının izin verdiği ölçüde hücumu düşüneceklerini söyleyebiliriz. Fakat buradaki en büyük soru işareti Youla ve Batuhan'ın durumları olacak. Bu iki ismin oynaması halinde Sivasspor defansı hücumlara rahatça katılamayacak. Bu da maça denge getirir. Aksi halde Rıza Çalımbay'ın ilk düşüncesinin savunma olması beni şaşırtmaz. Gelen hava raporlarını da hesaba katarak, karşılaşmanın az gollü geçeceği tahminini yapabiliriz. Ayrıca her iki takımın topa sert oyuncuları barındırması dolayısıyla bu karşılaşmada kırmızı kart çıkabileceğini hatırlatalım.

Gaziantepspor - Beşiktaş

Tarih: 20.02.2009 Saat: 20.00

Stat: Gaziantep Kamil Ocak Stadı

Yayın: Lig TV

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 3°C

Beşiktaş, "Şampiyonluk Dönemeci" olarak nitelendirilen maçta rakibi Trabzonspor'u yenemedi. Gaziantepspor da Ankaragücü'ne karşı şok bir mağlubiyet alırken en büyük kozu Tabata'yı kaybetti. Siyah-beyazlılar ilk devredeki maçı erken bir gol bularak kolay kazanmışlardı. Bilinen deplasman zaaflarıyla bu kez Beşiktaş'ın işi hiç de kolay olmayacak. UEFA mücadelesi için gözünü yukarılara diken Gaziantepspor, Tabata'nın yokluğunda çok daha mücadeleci bir takımla bol pasa dayalı oyununu sergilemeye çalışacak. Ekrem ve Holosko'dan yoksun Beşiktaş'ın bu maçta puan kaybetmesi şampiyonluk yarışına havlu atması anlamına geleceğinden siyah-beyazlı takımın her şeye rağmen galibiyete yakın olduğunu düşünüyorum. Trabzonspor maçındaki futbolun tekrarı halinde Beşiktaş'ın sahadan 3 puanla ayrılması mümkün olabilir. Ayrıca devre arası transferi Ernst'in takıma orta alanda büyük katkı yapabileceğini son derbide gördük. Bu da topu büyük beceriyle dolaştıran Gaziantepspor takımı aleyhine bir gelişme. Siyah-beyazlıların bu karşılaşmada pres gücü yüksek bir orta sahaya ihtiyaç duyacağı aşikar. Bu nedenle Mustafa Denizli'nin olası Yusuf tercihi bu kez başına ciddi işler açabilir.

Gençlerbirliği - Fenerbahçe

Tarih: 21.02.2009 Saat: 19.00

Stat: Ankara 19 Mayıs Stadı

Yayın: Lig TV

Maç günü hava: Kar yağışlı, -1°C

Suni çime kar yağarsa ne olur? Bu soruya türlü cevaplar verilebilir ancak futbolcular açısından tehlikeli olabileceği de muhtemel sonuçlar arasında değerlendirilmeli. Ligin ikinci yarısında çıkışa geçen Gençlerbirliği ile son hafta Hacettepe'ye gol yağdıran Fenerbahçe'nin mücadelesinde beraberlik ihtimali hiç de uzak değil. Daha önce bu zeminde iki maça çıkan sarı-lacivertli takım, bu maçlarda Hacettepe'ye 2-1 yenilmiş, Ankaragücü ile de 0-0 berabere kalmıştı. Bir türlü istikrarı yakalayamayan Aragones'in talebeleri, Semih konusundaki gerçek cevaplarını bence bu maçta verecekler. Samet Aybaba Bursaspor'un başında Şükrü Saraçoğlu Stadı'na çıktığı gibi bu maçta da Fenerbahçe'ye fark atmayı (!) hedeflerse yine çarpılır.

Trabzonspor - Denizlispor

Tarih: 21.02.2009 Saat: 15.00

Stat: Avni Aker Stadı

Yayın: Lig TV

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 10°C

Mesut Bakkal'ın göreve gelişiyle kıpırdanan Denizlispor, Umut ve Hüseyin'den yoksun Trabzonspor önünde puan arıyor. Bordo-mavili takımda eksik futbolcuların yerlerine büyük ihtimalle Isaac ve Ceyhun forma giyecek. Son antrenmanlarda formda gözüken Alanzinho da takımda kendisine yer bulabilir. Yeşil-siyahlı cepheden gelen son açıklamalarda Denizli'de oynanacak kalan 7 maça büyük önem verildiği vurgulandı. Bu durum Trabzonspor deplasmanında motivasyon sorunlarına yol açabilir. Rakip sahalarda zaten büyük sıkıntı yaşayan Denizlispor'un bu maçtan puan çıkarması zor görünüyor.

Galatasaray - Kocaelispor

Tarih: 22.02.2009 Saat: 19.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı

Yayın: Lig TV

Maç günü hava: Karla karışık yağmurlu, 2°C

Bordeaux önünde hırslı ve istekli bir futbol sergileyen Galatasaray yorgun olmasına rağmen lige dönüşü 3 puanla yapmak isteyecektir. Sarı-kırmızılı takımın ligde aldığı kötü sonuçlar Skibbe'yi iyice tartışılır hale getirdi. Futbolcuların Alman teknik adamla iyi ilişkiler içerisinde olduğu biliniyor. Bu durum takıma ekstra motivasyon olarak yansır. Kocaelispor ligin ikinci yarısında daha mücadeleci bir görüntü çiziyor ancak Galatasaray'a güçleri yetmeyebilir. Agbetu ve Taner bu maçta kontrataklarla gol arayacak. Bol gollü geçmesini beklediğim bu müsabakada üç puanın sahibi Galatasaray olur.

Kayserispor - Bursaspor

Tarih: 21.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Adana 5 Ocak Stadı

Yayın: -

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 9°C

Kayserispor'un Adana'da oynayacağı bu son maçta Bursaspor ile kıyasıya bir puan mücadelesine girmesini bekliyorum. Antrenmanlarını Kayseri'de yapıp Adana'da maça çıkan sarı-kırmızılı takımın saha ve hava şartlarından etkilendiği biliniyor. Son oynadığı Sivasspor maçında yediği şanssız golle galibiyeti kaçıran Bursaspor ise bu karşılaşmada orta sahanın dinamosu Mustafa Sarp'ı çok arayacak. Mevcut şartlar altında her iki teknik adam da "önce savunma güvenliği" diyebilir. Her ne kadar Puroviç'in sakatlığı geçmiş olsa da Sercan, Rok ve Gökhan Güleç gibi isimlere sahip Bursaspor'un gol şansı daha yüksek. Ancak 90 dk. az gollü geçebilir.

Konyaspor - Antalyaspor

Tarih: 21.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Konya Atatürk Stadı

Yayın: -

Maç günü hava: Kar yağışlı, 0°C

21 puana sahip Konyaspor ile 22 puan toplayan Antalyaspor'un karşılaşması büyük bir mücadeleye sahne olacak. Her iki takım da bir an evvel düşme hattından uzaklaşmak istiyor. Konyaspor şimdiye kadar evinde yalnızca 1 maç kazanabildi. Ayrıca yeşil-beyazlılar Eskişehirspor'dan sonra sahasında en fazla berabere kalan takım. (5 kez) Galatasaray'ı yenerek büyük sükse yapan Antalyaspor'da ise Ali Zitouni ve Yalçın cezalı. Takımların form durumları ibreyi Antalyaspor'dan yana gösteriyorsa da Konyaspor'un tecrübeli kadrosuyla artık sahasında kazanmasının zamanı geldi. Bu nedenle ilk şans yeşil-beyazlıların.

İ.B. Belediyespor - Ankaragücü

Tarih: 21.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Olimpiyat Stadı

Yayın: -

Maç günü hava: Karla karışık yağmurlu, 4°C

Belediyespor son iki maçında oldukça pozitif performanslar sergiledi. Ankaragücü'nün de artık can havliyle oynadığını biliyoruz. Her iki takım da puan kovalarken bunu defansif tedbirlere dayanarak yapmıyor. Bu yüzden hava şartlarının el vermesi durumunda bol gollü bir mücadele izleyebiliriz. Maç günü ve saatinde rüzgâr şiddetini arttıracağından, karşılaşma da Olimpiyat Stadı'nda oynanacağından açıkçası maç hakkında hüküm vermek zor. Normal şartlar altında bu karşılaşmada favorim Ankaragücü olur. Çünkü İ.B.B. ardı ardına aldığı galibiyetlerle puanını 25 yaptı ama başkent temsilcisi hala 18 puanda.

Hacettepe - Ankaraspor

Tarih: 22.02.2009 Saat: 14.00

Stat: Ankara 19 Mayıs Stadı

Yayın: -

Maç günü hava: Çok bulutlu, -1°C

Lig sonuncusu Hacettepe için Kocaelispor'u yeniden 18. sıraya gönderme şansı. Hafta arasını 7-0'lık Fenerbahçe mağlubiyetinin sancılarıyla geçiren Hacettepe'de Erdoğan Arıca futbolcuların isteğiyle görevde kaldı. Bu yüzden bu karşılaşmada takım yönetime kararın doğruluğunu ispatlamak isteyecektir. Son üç maçında üç mağlubiyet alan Ankaraspor formsuz bir dönemden geçiyor. 19 Mayıs Stadı'nda oynanacak karşılaşmada zemin de maçın gidişatını etkileyen faktörlerden biri olabilir. Haftanın sürprizini yapmaya çalışacak olan Hacettepe silkinmek için bu maçı hedef seçti. Dikkat!

HAFTANIN HAKEMLERİ

20 Şubat 2009 Cuma

20.00 Gaziantepspor - Beşiktaş

21 Şubat 2009 Cumartesi

14.00 Kayserispor - Bursaspor

14.00 Konyaspor - Antalyaspor

14.00 İ.B. Belediyespor - Ankaragücü

15.00 Trabzonspor - Denizlispor

19.00 Gençlerbirliği - Fenerbahçe

22 Şubat 2009 Pazar

14.00 Hacettepe - Ankaraspor

15.00 Sivasspor - Eskişehirspor

19.00 Galatasaray - Kocaelispor

KUPADA YARI FİNAL EŞLEŞMELERİ

Fenerbahçe - Sivasspor 

Ankaraspor - Beşiktaş

Çift maçlı eliminasyon sistemine göre oynanacak yarı finalde; ilk karşılaşmalar 4 Mart Çarşamba, rövanşları ise 22 Nisan Çarşamba günü yapılacak ve finalistler belli olacak. Maç tarihleri federasyon tarafından bir gün önce veya sonrasına alınabilecek.

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı kart cezalıları: Ali Zitouni (Antalyaspor), Yalçın Ayhan (Antalyaspor), Mustafa Sarp (Bursaspor), Rodrigo Tabata (Gaziantepspor), James Troisi (Gençlerbirliği), Sedat Bayrak (Sivasspor), Hüseyin Çimşir (Trabzonspor), Umut Bulut (Trabzonspor).

Kırmızı kart cezalıları: İbrahim Akın (İ.B. Belediyespor), Serhat Akın (Konyaspor).

HAFTANIN MAÇI

Sivasspor - Eskişehirspor

Tarih: 22.02.2009 Saat: 15.00

Stat: Sivas 4 Eylül Stadı

Yayın: Lig TV

Maç günü hava: Çok bulutlu, 3°C

Tüm yazılarını göster