Eski liderlerin "altın" emeklilik dönemi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com


Clinton, Blair, Schröder, Aznar, Gorbatchev... Ülkelerini yönettiler. Bugün ise tek dertleri var: Para kazanmak.
Eski politikacılar dünyayı yönetme görevlerini tamamladıktan sonra, eski tanıdıkları gözden geçirip, güçlerini para kazanmak için kullanmaya devam ediyorlar. Bu, yeni bir durum değil aslında. Alman Helmut Kohl; ABD'li Henry Kissenger de yıllar boyunca, bir konferanstan diğer konferansa koşup, kasalarını doldurmaya çalıştılar. Son dönemde ise bu yarış özellikle Avrupa'da hız ve çeşitlilik kazandı.
Bazıları Fransız Valery Giscard d'Estaing ve Belçikalı Guy Verhofstadt gibi ülkelerine katkı sağlamak adına kitap yazmaya yönelirken, İtalyan Romano Prodi gibi isimler öğretim görevlisi olarak çalışmaya yöneliyorlar. İş dünyasına atılanların sayısı ise bir hayli yüksek.
İlk sırada konferanslar ve şirket veya hükümet danışmanlıkları geliyor. Bu akımın en başarılı örneklerinden birisi İngiltere eski başbakanı Tony Blair. Blair'in son ve oldukça tartışılan bombası Kazakistan hükümetine danışmanlık vermeye başlaması oldu.
Bu alanda öne çıkan bir diğer isim de Gerard Schröder. Eski şansölye Rus şirketi Gazprom tarafından gerçekleştirilen bir doğalgaz boru hattı projesinin denetim kuruluna girdi.
Le Point dergisinde yer alan haber, eski liderlerin hangi yollarla kaç para kazandığını ortaya koyuyor:

José Maria Aznar: Yılda 600 bin euronun üzerinde kazanıyor
José Maria Aznar, İspanya'nın eski başbakanı olarak yılda 80 bin euro kazanıyor. Eski başbakan bunun yanısıra, bir çok şirkete danışmanlık yapıyor. Hem de oldukça yüksek meblalara: İtalyan-İspanyol elektrik şirketi Endesa Aznar'ın danışmanlığı için yılda 200 bin euro ödeme yapıyor. Rubert Murdoch'un basın grubu News Corporation ise Aznar'a 180 bin euro danışmanlık ücreti ödüyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Doheny Global Group; Georgetown Üniversitesi ve Barrick Gold Corporation da Aznar'ın danışmanlık verdiği kurumlar arasında yer alıyor. Aile şirketleri Famaztella ise Aznar'ın kitaplarının yayın haklarının yönetimini sağlıyor. Aznar iki saatlik konferans konuşmaları için 40 bin euro alıyor.
Bill Clinton: On yılda 75.6 milyon dolar servete ulaştı
ABD eski Başkanı Bill Clinton 2010 yılında yaptığı açıklamada, "Beyaz Saray'ı terkedene kadar tek bir kuruşum bile yoktu; bugün ise iyi kazanıyorum" demişti.
IBM, Goldman Sachs, Novo Nordisk gibi dünyaca ünlü markalar tarafından düzenlenen konferansların "star"ı konumunda olan ABD eski Başkanı, bu sayede 10 yıl içinde 75.6 milyon dolar kazanmayı başardı. Clinton'lar aynı zamanda, hatıralarını yazdıkları kitaplar sayesinde 40 milyon doların üzerinde gelir elde ettiler.
Tony Blair: 35 milyon euroluk servete sahip
2007 yılında Başbakanlık görevi sona eren Blair'in, o tarihten bu yana yaklaşık 35 milyon euroluk bir servet oluşturduğu ifade ediliyor. Hatıralarını topladığını kitabından  5.5 milyon euro gelir eden Blair, konferanslarda yaptığı her bir konuşma için 200 bin euro alıyor. İngiltere eski başbakanı tüm bunların yanı sıra, JP Morgan Chase Bank'a verdiği danışmanlık hizmetinden yılda 1.8 milyon euro; Zurich Financial Services'e verdiği danışmanlık hizmetinden ise yılda 900 bin euro kazanıyor. Blair, bu arada, Tony Blair Associates adını taşıyan şirketi ile, Kuveyt, BAE ve Kazakistan hükümetlerine danışmanlık da yapıyor.

Gerard Schröder: Yılda 600 bin euro kazanıyor
2005 yılında Angela Merkel karşısında seçimleri kaybeden sosyal-demokrat Gerard Schröder'in yıllık gelirinin 600 bin euro olduğu tahmin ediliyor. İsviçreli basın grubu Ringier ve Rothschild Bank'a danışmanlık yapan Schröder, aynı zamanda petrol grubu TNK-BP Yönetim Kurulu Üyesi. Fakat eski şansölyenin en şaşırtan girişimi Rus şirketi Gazprom tarafından gerçekleştirilen bir doğalgaz boru hattı projesinin denetim kuruluna girmesi. Analistlere göre, Schröder bu anlaşmayı başbakanlık zamanında gerçekleştirmiş olmalı ki, bir çok çevre ona, "Rus Devleti kapitalizmi hizmetindeki oligark" adını vermiş durumda.
Mikhail Gorbatchev: Konferans başına 60 bin euro kazanıyır
Sovyetler Birliği Başkanı Mikhail Gorbatchev, 1991 yılında ülkenin dağılmasının ardından "işsiz" kaldı. O dönemde emeklilik maaşı 10 euro olan Gorbatchev, Gorbatchev Vakfı'nı kurdu. Vakfın hedefi konferanslar düzenleyerek vakfın kurucusunu beslemekti. Gorbatchev tarafından verilen konferansların faturası ise 60 bin euroydu. Gorbatchev, vakfın bulunduğu binayı satın almak için Pizza Hut'un reklamında oynadı; Louis Vuitton reklamları için Berlin duvarı kalıntıları önünde poz verdi. Varlığının Moskova yakınlarında bir çiftlik evi ile sınırlı olduğu tahmin ediliyor.
 

Tüm yazılarını göster