IV. İstanbul Karbon Zirvesi'ni pırıl pırıl güneşli, mis gibi bir erguvan zamanında, 26 Nisan'da geniş yelpazedeki paydaş katılımıyla gerçekleştirdik. Hedefimiz üretimtüketim- hizmetin olduğu her yerde sera gazı salımlarını azaltmak, diğer deyişle karbonumuzu yönetmek için yediden yetmişe hepimize evde, işte, okulda görev düştüğü bilinci ile, resmi erk-yerel yönetim-iş dünyasısivil toplum-medya-akademi-öğrenci-yurttaş katılımını sağlamak, tanış olmak ve yetkin konuşmacılardan konunun bugünü ve yarınını dinlemekti. İklim değişimine dirençli Türkiye'miz için imecemiz verimli oldu. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak yanımızda olan tüm paydaşlarımıza, delegelerimize teşekkür ediyoruz.
Karbonunu yönetmek kişiler için sürdürülebilir yaşam kültürünün öğesi iken, iş dünyasının yönetim stratejilerinin lokomotifi olmalıdır. Bizim, yerküremizin kahramanlara ihtiyacı var. Zirvede SÜT-D Küçük Karbon Kahramanlarını izledik ve Düşük Karbon Kahramanı Ödüllerini takdim ettik.
2017 SÜT-D Küçük Karbon Kahramanları Şef Öğretmen Mine Yalın yönetimindeki İstanbul Kadıköy Faik Reşit Unat Ortaokulu "Çevreye Sevgi Korosu" oldu. Koronun şarkı sözleri M. Yalın'a ait. Mine Öğretmen öğrencileyle beraber müziklerini yapıyor. Koro ritim aleti olarak atık malzemeleri kullanıyor. Çevreye Sevgi Korosu "Farklısın, Farkında mısın; Geri Dönüşüm, Enerjidir Yaşam; Erguvana Övgü" şarkılarını söyleyerek:
Güneş, her sabah doğup
Enerjisini saçıyor Çevre “bak bana” diyor
Enerji kendini yeniliyor
Enerjidir yaşam
Yeter ki doğru kullan
Boşa harcarsan eğer
Elinden akar gider... dedi ve iklim değişimi ile mücadelede biz de varız diyerek çocuklarımız seslerini duyurdular. Kocaman alkışımızı aldılar.
Yaşam ve bizler enerjisiz olur muyuz? Olamayız. Enerji sektörü hem üretirken hem tüketirken sera gazlarından sorumlu sektör. Ancak enerji iş dünyası kendine düşen görevin sorumluluğunu da bilen sektör. Enerjinin gücü zirvede yüksek temsiliyet yaparken, 2017 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Ödül sahiplerinde de enerji sektörü gücünü gösterdi. 19 ödülde öne çıkan ve umudumuzu artıran husus, enerji sektörünün karbonunu yönetirken eğitim ve bilinçlendirme konularına verdiği önem oldu. Proje başarısı ölçümlenmiş bir örnek vermek istiyorum. 2017 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Zorlu Enerji'nin "Enerjimiz Çocuklar İçin Projesi" ile 7 ilde, köy ve ilçelerdeki 93 okulda 535 sınıf öğretmeni ve 8000 öğrenciye tiyatro, oyun, eğitim seti ve kitaplarla ulaşıldı. "Zorlu İle Karbon Ayak İzi" kitabı da hazırlandı. Erguvan zamanı bir zirvemiz daha karbon cimrileri neşesi ile bitti. Mutluyuz. Sonuç raporumuzu hazırlıyoruz ve yakında istanbulcarbonsummit.com adresinden ulaşıma açık olacak.
Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır